Prawidłowa, zbilansowana dieta bogata w owoce i warzywa oraz produkty pełnoziarniste. Ważne by dostarczać do organizmu m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe (np. zawarte w rybach), witaminy: A, z grupy B, C, D, E, cynk, selen, magnez, żelazo.Dietę można wzbogacić także o napary pochodzenia roślinnego zawierające m.in.: czosnek pospolity, aronię, aloes, nagietek, rumianek, tran.
Ograniczenie używek czyli nie nadużywanie alkoholu oraz rzucenie palenia wyrobów tytoniowych. Regularna aktywność fizyczna pozwalająca na utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz poprawiająca samopoczucie. Ćwiczenia fizyczne wpływają na zwiększenie poziomu odporności np.: poprzez wzrost stężenia immunoglobulin czy zwiększenie aktywności leukocytów. Odpowiednia ilość oraz jakość snu gwarantująca pełną regenerację organizmu w trakcie wypoczynku nocnego,umiejętność radzenia sobie ze stresem.