Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...

sylkaaa3

Użytkownik
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Reputacja

0 Neutralna

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    augustów
  1. Trzeba jesc witaminy Witaminy z grupy B, zwłaszcza cholina (witamina B4) i niacyna (B3, inaczej PP), są odpowiedzialne za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Występują choćby w soi i właśnie w pieczywie z pełnego przemiału. Niedobór witaminy B3 powoduje m.in. osłabienie pamięci, kłopoty ze skupieniem uwagi i kojarzeniem, bezsenność. Osoby jedzące słodycze i pijące alkohol potrzebują jej 2-3 razy więcej niż wynosi norma. Niacyna jest w tuńczyku, wątrobie, mięsie indyka, pełnym ziarnie zbóż, suchej fasoli i grochu, n, orzeszkach ziemnych (trzeba je właściwie przechowywać – wystarczy odrobina wilgoci, by uległy zakażeniu grzybkiem, który produkuje silnie rakotwórcze toksyny)
  2. Mózg stale odbiera, przetwarza i przesyła miliony informacji. Choć niewielki (u osoby dorosłej 2 proc. masy ciała), jest bardzo energochłonny. Zużywa aż 20-25 proc. energii dostarczanej organizmowi (w życiu płodowym ponad połowę!). Jego pokarmem są glukoza i tlen. Sam mózg wykorzystuje prawie połowę krążącej we krwi glukozy. Reszta zaspokaja zapotrzebowanie innych komórek, także komórek nerwowych, na energię. Bez glukozy i tlenu obumierają już po 10–15 minutach. Źródłem glukozy są węglowodany. Ale to nie znaczy, że należy jeść cukier, aby odżywić mózg. Cukier nie wymaga trawienia – błyskawicznie przenika do krwi i stanowi bombę kaloryczną, a zarazem spore utrudnienie dla trzustki. Musi ona bowiem wytworzyć dużą ilość insuliny, by zagospodarować taką ilość cukru (jeśli wówczas organizm nie potrzebuje zbyt dużo energii, cukier zamieni się w tłuszcz zapasowy). Inaczej jest z węglowodanami złożonymi. Znajdują się one w nasionach, ziarnach zbóż, mące z pełnego przemiału (białe pieczywo zastąp razowym!), niełuskanym ryżu, kaszach, ziemniakach, fasoli, soczewicy. Ich trawienie trwa pewien czas. Dzięki temu cukier jest uwalniany do krwi stopniowo – i organizm może go dobrze spożytkować. Poza tym węglowodany złożone zawierają dużo błonnika oraz witaminy i minerały niezbędne do właściwego wykorzystania składników odżywczych.
  3. Najlep[sze jest bieganie i hula hop nie ma nic lepszego
  4. zalecane produkty zawartość potasu w 100 g produktu) morele suszone – 1666 mg figi suszone – 938 mg awokado – 600 mg banany – 395 mg ziemniaki – 357 mg seler – 320 mg kiwi – 290 mg pomidory – 282 mg grejpfruty – 277 mg
  5. Kto jest narażony na niedobór potasu Środki moczopędne powodują, że wraz z moczem wydalamy potas. Jeśli będziemy stosować je zbyt często i w dużych dawkach, może dojść do zaburzeń równowagi elektrolitowej w organizmie. Podobnie jest z niektórymi lekami nasercowymi i stosowanymi przy nadciśnieniu. Są wśród nich takie, które wypłukują potas z moczem. Wówczas, podczas długotrwałej kuracji, lekarz kontroluje poziom pierwiastka we krwi i w razie potrzeby zaleca uzupełnienie diety preparatami potasu. Czasem suplementy zaleca się także osobom chorym na cukrzycę, by poprawić ich wrażliwość na insulinę. Na niedobór potasu są też narażone osoby na diecie odchudzającej, stosujące środki na przeczyszczenie, cierpiące na biegunki albo wymioty. W przypadku zatrucia, aby nie doprowadzić do odwodnienia i uzupełnić stracone elektrolity, trzeba dużo pić (niegazowaną wodę mineralną, słabą lekko osłodzoną herbatę, napary z rumianku, mięty, rozcieńczone soki owocowe) albo ratować się gotowymi preparatami.
  6. ja mialam kolatania serca przez brak potasu
  7. To mięsien nei rpzejmuj sie
  8. idz do lekarza lub podawaj Olej lniany jest przeznaczony dla osób intensywnie uczących się i dla osób w podeszłym wieku, ponieważ wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację. Olej lniany zawiera całą listę dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6. Olej lniany można zażywać w postaci kapsułek lub jako dodatek do sałatek
  9. ja plucze gardło letnia woda z sola lub soda
  10. Preparaty wspomagające pamięć - miłorząb japoński Miłorząb japoński, czyli ginkgo-biloba, zawiera flawonoidy, których właściwości przeciwutleniające zmniejszają uszkodzenia powstałe w procesie starzenia się komórek mózgowych. Niektóre badania wykazały, że ekstrakt z ginkgo-biloba zapobiega gromadzeniu się białka w mózgach pacjentów z chorobą Alzheimera (np. GinkoPrim). Tabletki na pamięć i koncentrację - lecytyna Lecytyna wchodzi w skład błon komórkowych układu nerwowego, dlatego poprawa nie tylko pamięć i koncentrację, lecz także stan napięcia nerwowego. Suplementy na pamięć i koncentrację - żeń-szeń Żeń-szeń jest przeznaczony dla osób uczących się i intensywnie pracujących umysłowo, np. maturzystów i studentów. Tabletki na pamięć i koncentrację, które zawierają żeń-szeń, doskonale sprawdzą się w sytuacjach stresowych, czyli np. podczas egzaminu (np. Bodymax żeń-szeń). Preparaty wspomagające pamięć - kofeina Kofeina zmniejsza poziom zmęczenia psychicznego, a tym samym odświeża naszą pamięć i poprawia koncentrację. Dzięki niej każdy maturzysta przypomni sobie najważniejsze informacje, ukryte w zakamarkach pamięci (np. Cardiamid z kofeiną - tabletki do ssania).
  11. Hormony moja droga hormony:)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...