Skocz do zawartości
Forum

milenka5

Użytkownik
  • Postów

    0
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

    nigdy

Personal Information

  • Płeć
    Kobieta
  • Miasto
    Poznań

Osiągnięcia milenka5

0

Reputacja

  1. milenka5

    Unikamy tłuszczu

    Witam mam pytanie do pani doradca żywieniowy K. Łacina napisała pani żeby używać margaryny.Ja osobiście używam tylko masła osełki bo spotkałam się z wieloma opiniami że margaryna jest niezdrowa.Czy mogła by pani wyjaśnić jak to jest z tą margaryną?Będę wdzięczna za odpowiedz.pozdrawiam
  2. milenka5

    Sałatki i surówki

    Halszkaa daj znać jak smakowało bo brzmi niezle też nie jadłam selera naciowego ale to podobno niezła bomba witaminowa. Ja z selera zwykłego banana i jabłka kiedyś bardzo lubiłam surówkę. A robiło się ją tak.Tarłam na średnio grubej tarce seler i jabłko rozgniatałam banana dodawałam jogurt naturalny i rodzynki.Pozdrawiam
  3. Witam wczoraj wybrałam się bez większego przekonania na pokaz Philipiaka i ku mojemu zaskoczeniu wyszłam bardzo zadowolona.Dowiedziałam się tam wiele ciekawych informacji i kupiłam patenie oraz zestaw noży.I podzielam to co napisała samba_mamba świetnie się na niej smaży nic się nie przykleja do spodu nie przypala z noży też jestem zadowolona.Tak więc przekonałam się do tej firmy.Polecam
  4. Witam Zdecydowałam się wybrać na pokaz garnków firmy philipiak i muszę przyznać że jestem bardzo zadowolona z tej decyzji.Kupiłam na razie patelnie i komplet noży tej firmy i sprawują się świetnie. Co do garnka piętrowego to muszę się jeszcze zastanowić chociaż na pokazie wyglądał obiecująco pozdrawiam
  5. milenka5

    Dania wege

    Jeśli bez mięska to polecam błyskawiczne i pyszne danie jakim jest pesto. Ja robię je np z suszonymi pomidorami Makaron typu kokardki gotuje al dente.Następnie robię pesto.Posiekany czosnek listki bazylii (można dać suszone ale najlepiej smakują świeże zioła dają też niepowtarzalny aromat),listki pietruszki oregano ,pokrojone w kostkę suszone pomidory i trochę sera fety plus oliwa z oliwek .Wszystko mieszam do uzyskania pasty.Polewam makaron i gotowe.Można wcinać:)
  6. milenka5

    Sałatki i surówki

    Witam Ze swojej strony mogę polecić sałatkę z kurczaka i ananasa. Gotowaną pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki dodajemy kukurydze z puszki oraz ananasa z puszki następnie trochę majonezu,mieszamy wszystko wkładamy do lodówki na godzinkę żeby się ,,przegryzła'' i gotowe Smacznego:)
  7. A jak wolisz rybki.Polecam łososia z piekarnika.Pokrój łososia na średnio grube pasy umyj osusz i poukładaj na wcześniej lekko wysmarowanej oliwą blasze.Dodaj przyprawy wedle uznania ja lubię z koperkiem albo majerankiem ale ze wszystkim jest pyszny.Piecz 20 min w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.Polej sokiem z cytryny możesz udekorować danie sałatą lodową.
  8. Polecam ci leciutkiego kurczaka z ananasem Pierś z kurczaka myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski.Kroimy ananasa(nie z puszki) dajemy pół łyżeczki oliwy z oliwek smażymy na nim pierś.Dodajemy ananasa i wszystko razem chwilkę dusimy (można dodać trochę papryki pokrojonej,cukini) Do dania można dodać świeżej kolendry.Jeśli cchesz możesz ugotować do niego kus kusa albo ciemny ryż
  9. samba_mamba mogłabyś coś więcej powiedzieć o tym zestawie philipiaka? Dostałam zaproszenie na pokaz sprzętów tej firmy.I zastanawiałam się nad kupnem nie tylko patelni ale jakiegoś zestawu. pzdr
  10. milenka5

    Co na śniadanie?

    Śniadanie może być bardziej kaloryczne bo potrzebna nam energia na dłuższy czas.Ja od jakiegoś czasu jem na śniadanie placki owsiane polewam je syropem klonowym,miodem,itp Robię je tak gotuje płatki owsiane górskie pozniej jak są miękkie wrzucam do miksera wbijam 2 jajka i 3 łyżeczki mąki.Mieszam w mikserze aż powstanie lekko płynna masa.Na odrobinie rozgrzanego oleju smażę z tego placki po obu stronach aż nabiorą złotego koloru.Takie placki są pyszne zarówno ciepłe jak i zimne. Można je jeść z owocami i jogurtem.Z czym tylko chcesz do masy można dodać cynamonu i jabłka.albo rodzynek lub miodu jak chcesz by były słodkie.Ja sobie nie wyobrażam śniadania bez tych placków :)
  11. zapomniałam dodać że te filety w panierce pózniej musisz usmażyć w niewielkiej ilości tluszczu po obu stronach na złoty kolor:) Jest jeszcze jedna świetna panierka do kurczaka zamiast płatków kukurydzianych użyj rozdrobnionych płatków migdałów takich w paczkach można je trochę rozdrobnić w mikserze jak są za grube.Mała ilość tłuszczu i smażysz z obu stron na lekko złoty kolor
  12. kurczak to też jedno z moich ulubionych mięs:) na przekąski polecam ci fileta z kurczaka pokroić na kotlety przyprawić wedle uznania świetnie się nadaję curry i obtoczyć w panierce najpierw mąka pozniej jajko a na koniec płatki kukurydziane.Można podawać z dipami albo w pszennej tortilli z sałatą lodową i czerwoną cebulą.Świetnie sprawdza się na przyjęcia.No i legendarna w sumie sałatka z gyrosa tu np przepis
  13. Witajcie dzięki za wszystkie odpowiedzi.Trochę mnie nie było na forum miałam dużo pracy i ominęła mnie ciekawa dyskusja. Postaram się to nadrobić:) Tabakierka dzięki za ciekawy art i swoje doświadczenia z piętrowym gotowaniem osobiście też się nad tym zastanawiałam jak to jest z tą parą czy rzeczywiście warzywa wychodzą chrupkie i al dente czy robi się ciapa.Jeszcze się zastanawiałam nad efektem zapachowym np takie brokuły czy nie przejdą swoim zapachem na inne potrawy? ka-wa masz racje że nie wszystko się ugotuje na parze ale większość rzeczy na pewno poza tym muszę w końcu odciągnąć jakoś swojego chłopa od frytek i schabowych:) a co do zeptera miałaś może jakieś doświadczenia z produktami tej firmy ? pozdrawiam serdecznie
  14. Wydaje mi się że obniżanie do tak niskiej ilości kcal nie jest za dobrym pomysłem.Pamiętaj też że obniżając wagę spada cała masa ciała nie tylko brzuch.Bardzo dobrze że chłopaka przestawiłaś na zdrową dietę a co do wagi są kalkulatorki albo w pierwszej lepszej aptece zrobią bilans ile kg masy na kg ciała aby utrzymać wagę a potem wystarczy dodać lub odjąć i jakoś z tego ogarnąć pod siebie dietkę pozdrawiam
  15. Witajcie Zastanawiam się nad kupnem garnków które pozwalają gotować w systemie piętrowym na jednym palniku.Czy któraś z pań ma może takie cudo może coś o nim powiedzieć.W telewizji widziałam jak reklamował takie garnki ten młody kucharz Okrasa.Czy możecie coś powiedzieć o takich garnkach ? dziękuję za wszystkie odpowiedzi
×
×
  • Dodaj nową pozycję...