Skocz do zawartości
Forum

Dieta pacjenta onkologicznego


Gość Martini1

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Martini1

Czy osoba, która przeszła operację usunięcia guza i aktualnie nie ma żadnych przerzutów i dobrze się czuje powinna mieć jakąś specjalną dietę? Inną niż osoby zdrowe, czy może jeść normalnie wszystko to, co inni?

Odnośnik do komentarza

Dzień dobry,
Dieta pacjenta onkologicznego w dużej mierze zależy od rodzaju choroby nowotworowej, zastosowanego leczenia, a także ogólnego stanu zdrowia. Powinna ona bazować na tych samych założeniach co każda prawidłowa dieta, ale musi być zmodyfikowana stosownie do potrzeb. Nie jestem więc w stanie jednoznacznie odpowiedzieć na zadane pytanie, bo zupełnie inne są potrzeby dietetyczne osoby po usunięciu guza w obrębie przewodu pokarmowego, a zupełnie inne jeżeli guz był np. w drogach rodnych. Wiele zależy także od tego na ile choroba oraz leczenie doprowadziły do "wyniszczenia" organizmu, czy doszło do znaczącego osłabienia i utraty masy ciała. Niemniej jednak jeżeli pacjenta możemy uznać za wyleczonego i nie skarży się na dolegliwości związane z dyskomfortem po wybranych produktach spożywczych to nie ma wskazań do nadmiernych restrykcji żywieniowych. Przy czym należy pamiętać, że dieta pacjenta powinna być zgodna z wrorcem zdrowego żywienia, a spożycie żywności przetworzonej, tłsutej, zawierającej zbyt wysokie ilości cukru i soli, a także będącej źródłem karcenogenów (jak. żywność grillowana, smażona w oleju) zwiększa ryzyko ponownego wystąpienia nowotworu.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...