Skocz do zawartości
Forum

Dieta przy lewodopie


Gość pisanka134

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,
Lewodopa jest ważnym lekiem podawanym w chorobie Parkinsona. Niestety jej wchłanianie jest ograniczone przez białko występujące w żywności. W związku z tym dieta chorego powinna mieć ograniczoną podaż białka (na poziomie 0.8 g na kg masy ciała). Ponadto dobrze jest jeżeli źródła białka w diecie nie jest podawane w tym samym czasie co leki. Źródłem białka w diecie są przede wszystkim mięso, ryby, nabiał, jaja, rośliny strączkowe - dieta nie powinna ich wykluczać, ale też nie powinna na nich bazować, aby nie przekraczać zalecanego poziomu białka. Ponadto dieta powinna być dostosowana do aktualnego stanu chorego - jeżeli pojawiają się problemy z gryzieniem lub przełykaniem powinna mieć raczej papkowatą i półpłynną konsystencję. Ponieważ osoby chore często cierpią na zaparacia nie można zapominać o odpowiedniej podaży błonnika pokarmowego (z produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców) oraz spożyciu odpowiednej ilości płynów, nie mniej niż 1.5 l dziennie. Idealnym rozwiązaniem jest dobranie modelu żywienia przez specjalistę dietetyka konkretnie dla Pani mamy stosownie do jej obecnego stanu i stosowanych dawek leków - to najlepiej pozwoli uniknąć niedożywienia i podnieść codzienny komfort życia.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...