Forum Żywienie i fitness

Dieta bezmleczna i bezglutenowa

~magdalena0

~magdalena0

Witam. Mam uczulenie na gluten i białko pochodzenia zwierzęcego, czyli kazeinę. Gluten znajduje się w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie. Muszę więc uważać na produkty typu: pieczywo, ciastka, ciasta, wafle, makarony, płatki musli, kasze, kleiki, kluski, sosy, majonezy, mleczne produkty, słodycze, zupy zagęszczane mąką i śmietaną, na piwo i kawę zbożową. Dużo tego, niestety. Istnieją produkty, które są naturalnie pozbawione glutenu. To ryż, kukurydza, gryka, fasola, groch, ziemniaki, amarantus, mąka z orzechów. W sklepach są specjalne półki, na których znajdziemy produkty bezglutenowe. Dieta bezmleczna powinna być pozbawiona produktów mlecznych pochodzenia zwierzęcego.

Odpowiedzi znajdują się poniżej

~piotr30

~piotr30

Hej!
mam podobny problem do twojego. Ja też jestem uczulony na białko i produkty mleczne. Niestety ubolewam na tym, ze wciąż jest za mało sklepów, w których mogę kupić sobie jedzenie dla siebie. Zazwyczaj muszę jeździć do sklepu, który znajduje się na drugim końcu miasta i robić zaopatrzenie na kilka dni. Na szczęście mogę teraz kupować cześć produktów o długim terminie przydatności przez Internet dzięki temu zaoszczędzam mnóstwo czasu, a co więcej w wirtualnych sklepach jest o wiele większy wybór.

~magda57

~magda57

Hej
Mój chłopak też jest uczulony na gluten. Na szczęście w mieście, gdzie mieszkamy jest sklep, w którym można kupić produkty bezglutenowe. Szkoda tylko, że są dosyć drogie...
Dla tych, którzy nie mogą znaleźć produktów bezglutenowych w swoich sklepach, proponuję poszukać w sklepach internetowych. To jeszcze nie koniec świata, da się z tym żyć.:)
Pozdrawiam cieplutko

~maksymilian0

~maksymilian0

Nic na to nie poradzisz, że masz uczulenie na gluten. Nie ma co narzekać tylko zaakceptowac sytuację. Rozejrzyj się po okolicy, gdzie znajdują się sklepy sprzedające żywnośc bezglutenową a kiedy jesteś w supermarkecie szukaj na opakowaniach informacji, że dany produkt jest pozbawiony glutenu. Wszystkie takie prodokty muszą zawierać tego typu informacje. Uczulenie takie jest dosyć powszechne, więc można też liczyć na to, że produkty bezglutenowe będą coraz łatwiej dostępne. Nie łam się!

liryka

liryka

teraz co raz więcej piekarni i sklepów ma w swojej ofercie produkty bez glutenowe. Może poszukajcie dokładniej.

131 liryka Kobieta, 33 lata, Janów lubelski
Kamila Okulska

Kamila Okulska

Odpowiedź eksperta

Dieta bezglutenowa jak sama nazwa wskazuje oparta jest na produktach nie zawierających glutenu. Produkty, które zawierają gluten to: pszenica, jęczmień, żyto i owies. Dlatego też dieta zakład całkowitą eliminację tych zbóż.
Produkty spożywcze w diecie bezglutenowej możemy podzielić na 3 grupy:
1. Produkty wolne od glutenu tj.: kukurydza ryż, ziemniaki, gryka, warzywa i owoce, tapioka, maniok, mleko i jego pochodne, jajka, ryby, mięso, kasztany jadalne, oleje roślinne– które w sowiej czystej postaci nie zawierają glutenu.
2. Produkty których składu nie jesteśmy do końca pewni, gdyż gluten mógł zostać do nich dodany jako nośnik aromatu, emulgator lub stabilizator. Drugim sposobem dostania się glutenu jest możliwość zetknięcia się składników wolnych od glutenu z takimi, które go posiadają. Taka sytuacja może mieć miejsce podczas produkcji lub magazynowania. Produktami należącymi do tej grupy są: wędliny, sosy, słodycze, koncentraty oraz przetwory.
3. Produkty, które zawierają pszenicę, żyto, jęczmień i owies lub ich skład może sugerować zawartość tych zbóż, choćby w stopniu minimalnym lub zawierają czynniki alergenne w postaci glutenu. Takimi produktami są: produkt zawiera śladowe ilości glutenu, pszenicy, białek pszenicy, zboża, produkty, które powstawały w zakładzie gdzie stosowany jest gluten, aromat (zawiera gluten).
Wiele osób myśli, że dieta bezglutenowa odnosi się tylko do pieczywa, makaronów czy mąki. Jednak gluten ze względu na swoje właściwości wykorzystywany jest także przy wyrobie następujących produktów: w wędlinach, paczkowanym mięsie ,mielonym mięsie w przetworach rybnych, oraz innych przetworach mięsnych, w produktach mlecznych takich jak: sery, jogurty, oraz śmietana, w słodyczach takich jak: czekolady, lizaki, cukierki, w lodach, ketchupach oraz majonezach, w sosach, w koncentratach spożywczych, w przyprawach, , w napojach (tanie gatunki kawy rozpuszczalnej zawierają kawę zbożową),w suszonych owocach (jako środek zapobiegający sklejaniu się owoców).Nawet produkty, które teoretycznie wolne są od glutenu, mogą go zawierać wskutek braku zachowania czystości produkcji. Dlatego też musimy uważać kupując: chipsy ziemniaczane, pop-corn, makaron sojowy i ryżowy, chrupki kukurydziane, kaszka kukurydziana ,płatki kukurydziane,
Produkty nie zawierające glutenu są oznaczone znakiem, przedstawiającym przekreślony kłos zboża.

25 kamila-okulska Kobieta, 32 lata, Lublin
~agataaaaa

~agataaaaa

ja często wyjeżdżam w delegacje i wyposażam się w gotowe dania bezglutenowe z ekspres menu. Są one długoterminowe i dobrze zapakowane dlatego zawsze więcej kupuję. Skład mają dobry.

~onkaY

~onkaY

Ja stosuję codziennie lewatywę, więc nie muszę stosować żadnej diety.

~dietaa

~dietaa

Mój brat ma taki sam problem jak Ty :( musi stosować dietę a że nie może jeść wiele produktów zdecydował się pójść do dobrego dietetyka, który ułożył jemu fajna dietę - wcina jedzonko z apetytem i nie jest głodny :) Polecam poszukać tutaj specjalisty https://ranking.abczdrowie.pl/

~TomekiMalwina

~TomekiMalwina wpis edytowany

Ja jestem od pewnego czasu na pudełkach i bardzo sobie chwalę. Zdecydowałam się przejść na takie rozwiązanie ze względu na to, że nie toleruję glutenu a ciężko mi było samej sobie selekcjonować jedzenie na gluten i bezgluten...:) Teraz robi to za mnie dietetyk. Ja zamawiam w Warszawie pudełka ze strony https://www.wygodnadieta.pl/ . Dobry kontakt, bardzo smaczne, zbilansowane posiłki.