Skocz do zawartości
Forum

czym mogę zastąpić biały cukier?


Gość t...l

Rekomendowane odpowiedzi

te dwa powyżej jak najbardziej (chociaż nie można przesadzać z używaniem ksylitolu). Poza tym, do czego ten cukier jest przez Ciebie używany?
jeśli chodzi o słodzenie tego, co pijesz - to lepiej od bezpośrednio przyzwyczajaj się do niesłodzenia, zamiast do zamienników. Jeśli jednak chodzi o przygotowywanie potraw, które cukru wymagają, to faktycznie te powyższe
możesz też spróbować przerzucić się na stewię, choć ma bardzo charakterystyczny smak i nie każdemu odpowiada. dlatego najpierw lepiej kupić mniej, na próbę:)

Odnośnik do komentarza
Gość Dobre intencje.

Absolutnie bialy cukier I roznego rodzaju slodziki wyeliminuj !!! Pracuje w pewnej instytucji, cos na ten temat wiem, uzywajac slodzika mozna dostac wylewu ze wzgledu na zwiazki chemiczne.
Cukier bialy to powolna smierc tak samo jak i sol biala, sama chemia zawierajaca az 98 % tego swinstwa.
Sklepy ze zdrowa zywnoscia polecam. A jesli cukier to ciemny brazowy, lub czcinowy, prawdziwy czcinowy. Uwazaj na jakosc miodu, bo sie dodaje tam takze cukru bialego, patrz na produkty.

Odnośnik do komentarza

Jest dużo zamienników cukru. W sklepach ze zdrową żywnością są całe działy temu poświęcone jak tutaj. Najważniejsze, to pytanie jaki jest powód eliminacji cukru. Jeżeli chcemy dostarczać mniej kalorii i ograniczyć węglowodany wtedy dobry jest erytrol. Nie ma smaku, więc doskonale zastąpi cukier i prawie nie ma kalorii. Syrop z agawy, czy daktylowy mają wysoki indeks glikemiczny i dużo kalorii, ale też są zdrowszym zamiennikiem. Można je dodawać do deserów, polewać pancakes czy dodać do owsianki.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...