Skocz do zawartości
Forum

Naturalne dżemy, gdzie kupić ?


Rekomendowane odpowiedzi

A może jak jest ku temu sezon zrobić sobie samemu?

Kup sobie 3 kg czarnej porzeczki i 1 kg jablek.
Obrane i poszatkowane jablka wrzuć na patelnię, najlepiej z grubym dnem, przykryj pokrywką niech się rozpuszczą na mus jablkowy. Dorzuć te porzeczki , odkryj pokrywkę i duś dalej, mieszając co jakiś czas. Możesz to robić powoli ze 2 dni. Posłodz do smaku (max. 0,5 kg)- wtedy pulpa znow się rozrzedzi, znów wolno duś. W tym czasie małe twisty wyparz wraz z pokrywkami. Kropelkę gorącego dżemu kapnij na talerzyk- jak tężeje to cala gotującą się pulpę, taką wrzącą wkladaj do słoiczków szybko zakręcając. Jak ostygną opisz i jedz ze smakiem przez cały rok.

Jabluszka, dużo bardziej dostępne i zazwyczaj tańsze niż inne owoce są takim zdrowym wypelniaczem dzemiku. Czarna porzeczka ma tak intensywny smak, ze 1/4 wypelniacza jabluszkowego nie będzie zbyt falszowala smaku czarnej porzeczki.

Nie żelujesz ,nie konserwujesz tylko masz naturalny dzemik.

Lubię też z wiśni. Wiśnie są tak soczyste, że po wydrelowaniu większej porcji, zasypuję je cukrem i po niedlugim czasie odlewam do sloiczka czy buteleczki sok i wekuję taki sok. Z pozostałości znow z mala ilością jablek wysmażam dzemik wiśniowy.

Powodzenia w smażeniu dżemików.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...