Skocz do zawartości
Forum

Co pić zamiast mleka?


Gość andrzej wrt

Rekomendowane odpowiedzi

Przede wszystkim należy wyjaśnić błędne przeświadczenie mówiące, że napoje ryżowe lub owsiane są źródłem NATURALNIE WYSTĘPUJĄCEGO wapnia. Poniekąd są źródłem tego składnika. Jednak na takiej samej zasadzie jak suplementy wapnia dostępne w aptece. Dlaczego? Oto zawartość wapnia w poszczególnych artykułach spożywczych, z których produkuje się te napoje mleczne:

ryż biały 10mg,
ryż brązowy 32mg,
kokos 23mg,
płatki owsiane 54 mg.
Wartości te są przedstawione dla 100g produktów. Jeżeli mleko owsiane, kokosowe lub ryżowe zawierają w 100 ml 120mg wapnia czyli tyle ile mleko krowie oznacza to, że zostały one prawdopodobnie fortyfikowane (wzbogacone) wapniem. Oto skład popularnych napojów sojowych i ryżowych: link.

Składniki takie jak:

mak 1266mg,
sezam 1160mg,
migdały 239mg,
laskowe 186mg,
soja 240mg,
ciecierzyca 105mg,
amarantus 153mg,
teff miłka abisyńska 49mg,
melasa z karobu 200-300 mg,
figi 203mg,
morele suszone 139mg

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...