Forum Zdrowie

Problemy gastryczne, trzustka?

~Janko88

~Janko88

Witam

Od okolo 5 tygodni mam problem, zaczęło się to w weekend kiedy najadłem się bardzo ostrego sosu oraz spozywalem alkohol. Zaczęło mnie pobolewać z lewej strony, ból jakby opasający, taki bardziej dyskomfort. Zrobiłem sobie kilkudniową przerwę, codziennie woda 2l, zero fast fooda, tłustego jedzenia i alkoholu. Przeszło, więc jak co weekend znowu była imprezka, trochę się wypiło, następnego dnia ból jakby powrócił, więc uznałem to za alarm. Znowu odrzuciłem ciężkie jedzenie, alkohol itp. Zacząłem pić wodę, herbatki na trzustkę, nospę rozkurczowo i niestety nie przynosi to efektów od jakiś 4 tygodni. Zrobiłem sobie dietę, jem dużo owoców, warzyw, pije wodę, herbatę, mięso tylko gotowane, sucharki, jogurty activia itp, jednym słowem rezygnacja z kebabow, pizzy, burgerow, dań smażonych, dań ostrych i alkoholu. Mam 28 lat, przy 185cm waga 80kg, nie palę papierosów, z alkoholem okazyjnie. Odnośnie wagi taka była jeszcze z miesiąc temu, w ciągu miesiaca schudlem 4,5kg, nie dziwię się bo wcześniej jadłem co chciałem i ile chciałem, napychałem się, jadłem nie zdrowo i waga zawsze stała na poziomie 79-82kg. Nie jestem typem lenia, kopałem piłkę, spaceruje, jestem w ruchu. Ale wracając do sprawy, od tych 4tyg mam temperaturę między 37 a 37,3, czasami rano i wieczorem 36,6-36,9, gorączka potrafi skakać. Pobolewa mnie z lewej strony brzucha, dość nisko, czasem promieniuje na plecy, potrafi zabulgotac w jelitach, miewam gazy, w ciągu dnia w tym temacie może byc spokój by wieczorem nadrobić, lub jak dziś z rana po przebudzeniu dac koncert :) Stolce luźne, czasami biegunka, ale też to nie dziwi bo przy takiej diecie inne chyba nie mogą być. Nie ma żadnej krwi w kale, są normalnej barwy. Żadnych nudności, zgagi, wymiotów, żółtych plam na ciele itp. 2tyg temu byłem u lekarza rodzinnego: krew - amylaza, morfologia, leukocyty, wszystko idealnie w pieknych normach, mocz też pięknie. Lekarka mówi żebym sobie nie wymyslal chorób heh :) wypisała mi Kreon, ale jeszcze nie wykupiłem bo nie chciałem się truć. Za tydz w piątek mam USG prywatnie, nie wiem czy ono w ogóle coś jest w stanie wykryć w tym temacie. Myślę czy zrobić profil trzustkowy z krwi, lipazę, glukozę, aspat, alat itp, crp może? Martwi ta gorączka, jakby byl jakiś stan zapalny. Co sądzicie?

Odpowiedzi znajdują się poniżej

ka-wa

ka-wa

Jak najbardziej porób te badania krwi o których piszesz, musisz poczekać na usg, póki co, nie ma co gdybać.
Co do temp. ,to ponoć taka w granicach 37 jest normą ,ale ja uważam,że nie dla każdego.

--

Szanuj zdanie innych...

104146 ka-wa Kobieta, 102 lata, Toruń
~House...1

~House...1

Zrob sobie bilibrubine i GGTP oraz powinienes pomyslec nad testem obciazenia glukozą.. tez jest wazny w przypadku trzuski...
Mizesz rowniez zrobic ob bo nie wiem czy robiles nie zawsze crp wszystko pokazuje...
Kreon jest dobrym lekiem. Drogim i dobrym... Na prace trzuski i trawienie
Poczytaj dokladnie o diecie bo surowe warzywa i owoce przy trzustce to raczej slaby pomysl...

~Janko88

~Janko88

No te badania porobie w następnym tygodniu, pójdę na USG.
Odnośnie warzyw to jem gotowane, owoce to: banany, pomarańcz, kiwi

~House...1

~House...1

Pomaranczy nie powinienes jesc.. bo to kwas jest.. kwas podraznia tylko..

~Janko88

~Janko88

To ja już nie wiem, co ludzie to opinia :) co strona to co innego napisane.

Ja wyczytalem że te owoce można jeść:

obrane jabłka i gruszki, banany, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, truskawki, maliny, jeżyny, melony, kiwi, brzoskwinie, morele, kompoty owocowe

Zakazane:

niedojrzałe owoce, śliwki, agrest, porzeczki, jabłka i gruszki ze skórą, orzechy, migdały

ka-wa

ka-wa

Pozostaje samodzielne myślenie i wsłuchiwanie się w swój organizm, sam najlepiej sprawdzisz co Ci szkodzi ,a co nie.
Ja przy problemach gastrycznych, póki co, wcale bym nie jadła surowych owoców.
Wypróbuj naturalne probiotyki, np.zsiadłe mleko, co by nie było ,jak nie pomoże , to nie zaszkodzi, a poprawi florę bakteryjną.

--

Szanuj zdanie innych...

104146 ka-wa Kobieta, 102 lata, Toruń
~Janko88

~Janko88

Okazuje się że OB już miałem robione 27 września, normy 1-15, u mnie było 2, - więc też ok.

Pamiętam w maju 2016 miałem robione badania :

Bilirubina: 0,71 - (0,2-1)
Ggt: 29 - (8-61)
Ast: 22 - (10-37)
Alt: 38 - (10-44)

Potrzebowałem wówczas tego typu badań na wątrobę, czyli te same paratemtry krwi są na trzustke i wątrobę?

ka-wa

ka-wa

Nie , na trzustkę robi się amylazę i lipazę.

--

Szanuj zdanie innych...

104146 ka-wa Kobieta, 102 lata, Toruń