Forum Zdrowie

żylaki powrózka nasiennego ?

mm_m

mm_m

Witam,

W styczniu miałem wycinaną torbiel (2,7 x 2,2 x 1,4cm) prawego najądrza która okazała się być (utkaniem tkanki włóknistej z ogniskami licznych ognisk metaplazji kostnej bez zmian nowotworowych). Na USG okazało się, że mam guzek 4,5 mm – jest on miękki. Odczuwam dyskomfort i ból przy dotykaniu go. Umiejscowiony jest tak jakby na żyle która jest wyczuwalna. Mam wrażenie że jądra są zawsze ciepłe. Dodatkowo boli mnie pachwina. Po jakiejkolwiek aktywności fizycznej objawy te się nasilają. Ogólnie jestem zmęczony i mam obniżone libido. Wydaje mi się ponadto, że zmniejszyło się trochę moje lewe jądro – prawe jest bez zmian. Urolog twierdzi, że mam przewlekłe zapalenie najądrza i że bóle jąder, pachwiny i prolaktyna to nie od tego. Endokrynolog podejrzewa nadnercza. Za 2 tyg idę do androloga a za miesiąc do endokrynologa. Czy powyższe objawy mogą to być żylaki powrózka nasiennego i czy nieznacznie podniesione DHEA-s, testosteron i prolaktyna mogą być przez to ?

Moje wyniki:
ALT (GPT) 27 U/l (< 41)
Estradiol (s) 33,72 pg/ml (25,8 - 60,7)
FSH 3,88 U/l (1,5 - 12,4)
LH (s) 6,92 mIU/ml (1,7 - 8,6)
DHEA-S 496,2 ug/dl (160 – 449)
Testosteron – T 8,68 ng/ml (2,8 - 8,0)
Prolaktyna po teście z metoclopramidem - 1 h 1852 mlU/l
PRL (Prolaktyna) 384,9 mlU/l (86 – 324)
TSH (s) 2,69 mlU/l (0,27 - 4,20)
fT3 5,26 pmol/l (3,1 - 6,8)
P-ciała p/peroksydazie tarczycowej (s) 7,6 IU/ml (< 34,0)
fT4 16,02 pmol/l (12 – 22)

192890 mm-m Mężczyzna, 30 lat, Krakow

Odpowiedzi znajdują się poniżej