Forum Kuchnia

Efektowne i smaczne przystawki na spotkanie ze znajomymi

~milennnna88

~milennnna88

Hej, widzę, że tu jest sporo osób, które w odróznieniu ode mnie mają pojęcie o gotowaniu i chciałam się poradzic... otóż w sobotę mam gości, mojego chłopaka i mnie odwiedzaja nasi znajomi i chciałabym przygotowac jakieś fajne menu na wieczorne spotkani, jakieś takie efektowne przystawki, żeby na stole było ładnie (i smacznie), ale niestety do gotowania mam raczej dwie lewe ręce, więc bardzo prosiłabym o pomysły na coś, co super wygląda, ale w przygotowaniu jest mega proste :)

pomożecie?

Odpowiedzi znajdują się poniżej

Igraszka

Igraszka

ja często robię taki sos czosnkowy albo ziołowy i do tego podaję krakersy, albo warzywka. Sos robię tak by był gęsty w miarę, bo inaczej będzie spływał za bardzo.
Inną przystawką są koreczki - tutaj pełna dowolność. Ja np robię takie: szyneczka, papryka, ser, oliwka. Albo szynka, ogórek kiszony lub pieczarka ( moze być z zalewy octowej albo surowa tylko obrana) , ser i papryka. Nabijasz w to co lubisz. Potem biorę sobie jabłko i wkłuwam jednym końcem koreczki i formuje jeża.
możesz zrobić też wszelkiej maści sałatki.

--

Somewhere over the rainbow
Skies are blue
And the dreams that you dare to dream
Really do come true

87105 igraszka Kobieta, 26 lat, gdzieś za tęczą
~milennnna88

~milennnna88

koreczki i sałatki to taki standard raczej, a ja bym chciała coś bardziej wyszukanego... ;)
dip czosnkowy też czasem robię, ale częściej niż z krakersami podaję z brokułami i marchewką :)

Czekam na kolejne pomysły :D

Komercha

Komercha

to możessz zrobić takie coś: Kupujesz ciasto francuskie i dobre parówki. Ciasto tniesz na paski i owijasz na parówkach. Wkładasz do piekarnika i czekasz aż się upiecze ciasto.

85875 komercha Kobieta, 34 lata, Białystok
Roszpunka

Roszpunka

ja czasem zamiast krakersów przyrządzam ( tylko od razu mówię są kaloryczne)
To tak zwana piadina, taki włoski chlebek.
pół kilograma mąki
płaska łyżka soli
w orginalnym przepisie jest smalec 100 g, ja dodaję masło albo margarynę do pieczenia lub 75 g oleju lub oliwy)
pół łyżeczki sody lub proszek do pieczenia (nie z wanilią), może też być szczypta sody oczyszczonej
troche wody
Wszystko wrzucasz do miski i zagniatasz ciasto. Powinno być twarde i elastyczne. Odłożyć w ciepłym miejscu na jakieś 30 minut ( może być krócej). Potem kroisz ciasto na mniejsze porcje i rozwałkowujesz na placki. Im cieńsze tym lepiej. Potem smażysz na SUCHEJ patelnii.
Możesz dodać do nich przypraw np ziół prowansalskich, albo pieprzu ziołowego. Idealnie nadają się do dipów i sałatek zamiast pieczywa

85428 roszpunka Kobieta, 30 lat, Łódź
~milenna88

~milenna88

to z tym ciastem i parówkami to fajne :) ale to parówki w całości, czy na małe porcyjki jakos pociąć?

z tym "zastępstwem" za krakersy to już sporo roboty jak dla mnie :P

a może jakieś inspiracje na coś kolorowego? :)

a jakie sa Wasze sprawdzone sałatki?

~Kathey

~Kathey

Ze sprawdzonych sałatek to mogę polecić pieczarkową na przykład. Prosta, smaczna, znika pierwsza ze stołu.
Pieczarki - gotujesz i kroisz w kostkę
Jajka - gotujesz i kroisz w kostkę
Pęczek sczypiorku - myjesz i siekasz drobno
puszka kukurydzy
Wszystko mieszasz doprawiasz sosą, pieprzem i majonezem na koniec posypujesz wszystko startym żółtym serem.
Pycha!
Albo z kabanosem - bardzo kolorowa i pyszna.
30 dkg kabanosa - kroisz w plasterki
2 papryki zielona i czerwona - kroisz w kostkę
3 średnie ziemniaki - gotujesz i kroisz w kostkę
15 dgk sera zółtego - kroisz w kostkę
1 słoiczek cebulek marynowanych
Wszystko mieszasz i polewasz sosem przygotowanym z 3 łyżek oleju+2 łyżeczki mustardy+sól, pieprz, mielona papryka
Smacznego :)

~milennnna88

~milennnna88

udało, udało, chociaż prawie nie spałam, bo oczywiście sprzątanie zostało na ostatnia chwilę, a potem jeszcze to gotowanie...
z sałatek zrobiła dwie - jedna z ugotowanym kalafiorem + koperek + kukurydza, a drugą tradycyjną z kurczakiem, kukurydza i ananasem :)
do tego zrobiłam grzanki z masłem czosnkowym i kilka rodzajów past oczywiście ręcznie robionych jedna z jajek, druga z pomidorów, trzecia z twarożka z rzodkiewką zrobiłam też dip, o którym pisałam wczesniej i brokuły, marchewki i rzepa pokrojona na małe porcyjki :)
szparagi pozawijałam w wędlinke, bo to zawsze ładnie wygląda :)
a na obiad była lazania :)

~milennnna88

~milennnna88

tylko się ze mnie nie smiejcie, bo wiem, że to wszystko takie proste, ale mi z tym zeszło wiele godzin...

kwiatuszek2

kwiatuszek2

~Kathey
Ze sprawdzonych sałatek to mogę polecić pieczarkową na przykład. Prosta, smaczna, znika pierwsza ze stołu.
Pieczarki - gotujesz i kroisz w kostkę
Jajka - gotujesz i kroisz w kostkę
Pęczek sczypiorku - myjesz i siekasz drobno
puszka kukurydzy
Wszystko mieszasz doprawiasz sosą, pieprzem i majonezem na koniec posypujesz wszystko startym żółtym serem.
Pycha!
Albo z kabanosem - bardzo kolorowa i pyszna.
30 dkg kabanosa - kroisz w plasterki
2 papryki zielona i czerwona - kroisz w kostkę
3 średnie ziemniaki - gotujesz i kroisz w kostkę
15 dgk sera zółtego - kroisz w kostkę
1 słoiczek cebulek marynowanych
Wszystko mieszasz i polewasz sosem przygotowanym z 3 łyżek oleju+2 łyżeczki mustardy+sól, pieprz, mielona papryka
Smacznego :)

Mmm, a ile tych jajek i pieczarek?( odnośnie pierwszej sałatki).

88352 kwiatuszek2 Kobieta, 26 lat, Katowice
~Mala__Mi

~Mala__Mi

a mozesz napisac jak te pasty robisz? Albo macie jakiś przepis na pastę z avocado???

kwiatuszek2

kwiatuszek2

Mój przepis na paste z avocado:

1 avocado
1 cebula nie za duża

Avocado i cebulę rozdrobnić blenderem na pastę, dodać sól i pieprz ( ja daje dosyć dużo żeby się zrobił wyrazisty smak ) i gotowe :)) Pycha!

Można też dodać do tego pomidora i wszytsko zblenderować też jest pyszne :)

88352 kwiatuszek2 Kobieta, 26 lat, Katowice
~Mala__Mi

~Mala__Mi

hm a jak nie mam blendera???? można to rozciapać widelcem???

kwiatuszek2

kwiatuszek2

Napisałam blender bo zazwyczaj każdy go używa- ja nie hihi :)

Jak avocado jest dojrzałe czyli miękkie to zawsze rozgniatałam je widelcem, niestety z cebulą się już tak nie da, dlatego zawsze kroje na bardz drobną kosteczkę, mieszam i przyprawiam i daje na kanapki :)
A z pomidorem jadłam jakiś czas temu u kogoś pierwszy raz i było też dobre, jednak pomidora też chyba będzie ciężko widelcem rozciapać.

88352 kwiatuszek2 Kobieta, 26 lat, Katowice
gerde

gerde wpis edytowany

najlepsze są sałatki, moja ulubiona to sałatka grecka
Zaczynamy od pokrojenia w ćwiartki pomidorów (pomidory koktajlowe jak najbardziej tutaj pasują), następnie dodajemy do nich półksiężyce z ogórka, plastry czerwonej cebuli, papryki, kawałki lub plastry sera feta i oliwki. Ewentualnie poszarpaną sałatę lodową. Całość skrapiamy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz posypujemy oregano. Można zrobić również wersję anglosaską z winegretem i czosnkiem. Nie ma potrzeby solenia sałatki, gdyż feta jest wystarczająco słona. Smacznego

93648 gerde Kobieta, 45 lat, Gdańsk
~Mala__Mi

~Mala__Mi

no grecka jest dobra, ale ma jeden mankament, jesli długo stoi to podchodzi wodą.

~Mala__MI

~Mala__MI

kwiatuszek2
Mój przepis na paste z avocado:

1 avocado
1 cebula nie za duża

Avocado i cebulę rozdrobnić blenderem na pastę, dodać sól i pieprz ( ja daje dosyć dużo żeby się zrobił wyrazisty smak ) i gotowe :)) Pycha!

Można też dodać do tego pomidora i wszytsko zblenderować też jest pyszne :)


Dzięki :D
Wypróbowałam i rzeczywiście pycha :) Dziękuję, jesteś wielka