Forum Kuchnia

Silikonowe formy do pieczenia

~Mała__MI

~Mała__MI

Część dziwczyny,
Ostatnio widziałam w sklepie silikonowe formy do pieczenia i zastanawiam się jak w tym się piecze? Czy ten smak silikonu nie przechodzi jakoś do wypieków, czy to jest zdrowe ( w sensie jakieś związki czy się nie wydzielają) i ogólnie jak to sie psrawdza. Któraś używa

Odpowiedzi znajdują się poniżej

~nitka12345

~nitka12345

Ja pieke w takiej formie np biszkopt i babke. Super sie wyjmuje ciasto ze srodka i nie trzeba smarowac tej formy tluszczem ani wykladac papierem do pieczenia.
Jesli chodzi o aspekt zdrowia to nie mam pojecia, ale jak robia sylicony na cycki i wkladaja do srodka ciala i kobitki z tym latami chodza ,to chyba bezpieczne.

Lady in Red

Lady in Red

no ja też się zastanawiam nad taką formą... Tylko mnie zastanawia co innego, czy jak mój piekarnik powiedzmy ma swoje humory. Znaczy ciężko w nim ustawić temperaturę to czy taka forma ma jakiś próg tem???

85106 lady-in-red Kobieta, 27 lat, Wejcherowo
~nitka12344

~nitka12344

- do lady in red
Hej,
formy silikonowe przeznaczone są do używania w temperaturach od
-60 do + 260 stopni Celsjusza w piekarnikach każdego rodzaju (elektrycznych i gazowych), kuchenkach mikrofalowych, lodówkach.

hanka123

hanka123

Formy przed użyciem powinno się "wypalić", by zabić szkodliwe substancje. Tak przynajmniej słyszałam. Ja np. na babkę mam taką formę Scanpana i ona jest wcześniej w produkcji wypalana, więc w domu już nie trzeba tego robić. Teraz to chyba większość tak jest robiona.
Jeśli chodzi o funkcjonalność takiej formy, to według mnie, te formy są lepsze od tradycyjnych. Ciasto się nie przypala i łatwo wyjmuje. I zapach silikonu nie przechodzi do ciast.

58 hanka123 Kobieta, 37 lat, Warszawa
Komercha

Komercha

zaić szkodliwe substancje? To nie bakterie żeby je zabijać

85875 komercha Kobieta, 35 lat, Białystok
Magda.68

Magda.68

Mam na babeczki, ale i tak wykładam papierem, z przyzwyczajenia jakoś, ale może spróbuję piec bez papieru

119120 magda-68 Kobieta, 50 lat, wielkopolska
ewakuc

ewakuc

Badanai nie udowodniły aby cos miało sie dziać z silikonem wiec narazie mozna spokojnie go uzywac:)

121904 ewakuc Kobieta, 29 lat, poznań
~sceptyk

~sceptyk

a kto robil te badania? Niestey czesto producnci wlasnych wyrobow zlecaja takie badania, ze zgory zleconym wynikiem. Badania - jaki wszystko na tym swiecie- kosztuja pieniadze. Naprawde trudno znalen takie zrobione przez NIEZALEZNYCH ekspertow....

~Danuta718

~Danuta718

Nie pamiętam o jaki chodzi ale wiem że jakieś metale wydzielają coś tam szkodliwego więc nawet jak jeszcze nic nie wykryli czegoś szkodliwego w tych metalowych to kwestia czasu kiedy to nastąpi... Więc nawet jak te silikonowe szkodzą to są o wiele wygodniejsze i z dwojga złego wolę silikonowe.

laurette

laurette

Kolezanka ma i uzywa i bardzo sobie te formy chwali:)

--

L'amore non ha un senso, L'amore non ha un nome
L'amore bagna gli occhi, L'amore riscalda il cuore
L'amore batte i denti, L'amore non ha ragione
L'amore esiste...

96807 laurette Kobieta, 24 lata, Kraków
idzik

idzik

Miewam problemy z wyjęciem szarlotki lub tarty ze względu na nadzienie ale poza tym chwalę sobie te formy. Silikon nie wpływa na smak i świetnie zachowuje sie w wysokiej temperaturze.

183405 idzik Kobieta, 30 lat, Łódź
~AdibA

~AdibA wpis edytowany

ewakuc
Badanai nie udowodniły aby cos miało sie dziać z silikonem wiec narazie mozna spokojnie go uzywac:)

Czyli dopóki nie udowodnią, to nie szkodzą?

~MoniaKowal3

~MoniaKowal3

Hej ja powiem szczerze jestem tradycjonalistką. Testowałam silikonowe i jakoś zawsze coś było nie tak czy to była forma zwykła czy na babkę czy nawet muffinki. Trzymam się metalowych i zawsze dobrze wychodzą, mam sprawdzony sklep i tylko z niego zamawiam :D https://patiostyl.pl/59-formy-do-ciast-metalowe

April90

April90

Też mam i bardzo sobie chwalę, nie wplywaja na smak i sa o wiele praktyczniejsze niz metalowe czy szklane formy.

208423 april90 Kobieta, 28 lat, Wrocław