Skocz do zawartości
Forum

Sałatki i surówki


Gość Pikollo

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Dorotka z krainy Oz

Ja ostatnio jadłam taką :D
Potrzebujemy:
4 ogórki małe albo jeden 2 duże ( te długie)
4 małe cebulki lub 1-2 duże
2 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki oleju lub oliwy
sól, pieprz, troszkę cukru,
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Odnośnik do komentarza

Posiekaną bardzo cieniutko sałatę pekińska, na najmniejsze części jak się tylko da :) solimy i odstawiamy na minimum godzinę, potem odciskamy wodę. Na najmniejszych oczkach trę marchewkę ( na całą sałatę jakieś dwie2/3 średnie marchewki) i drobno posiekaną cebulę. Wszystko mieszam, dodaje majonez jakieś 2 płaskie łyżki dodaję do smaku pieprzu i jeszcze soli jeśli mało i do obiadku Świetnie smakuje i pasuje i jest szybka do zrobienia. Smacznego :)

Odnośnik do komentarza

Ja mam przepis taki:
Kroimy kapustę pekińska,w drobne paseczki. Wrzucamy do miski. W słoiczku mieszamy: 3 łyzki oleju lub oliwy, sok z połowy cytryny, pół łyżeczki cukru, szczypta soli, łyżeczka ziół prowansalskich. Zakręcamy ten słoiczek i wstrząsamy aż się połaczą składniki sosu. sprawdzamy smak sosu, wrazie czego dosalamy albo słodzimy trochę lub dolewamy soku z cytryny. Jak już jest ok wlewamy do kapusty, mieszamy i podajemy.

Odnośnik do komentarza
Gość Lawendowa

Oto mój przepis:

8 marynowanych grzybów
puszka kukurydzy
jabłko
3 korniszony
sok z cytryny
3 łyżki koperku
2 łyżki majonezu ( lub lżejsza wersja jogurt +musztarda)
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka musztardy
sól
pieprz
Ja wolę bez jabłka ale jaki kto ma smak.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...