Forum Kuchnia

Przepisy na domowe zupy

~Dorota W.

~Dorota W.

Mam na imię Dorota mam dwójke dzieci Patrycja 14 lat, Kamil 9. Oboje bardzo lubią zupy. W okresie zimowym, fajnie jak wpadaja ze szkoły najpierw miseczka zupy potem lekki obiad. Jednak nie mam pomysłów na zupy cały czas gotuje te same: rosół, pomidorowa, pieczarkowa, krupnik, fasolowa. I tak codziennie w kółko to samo. Dlatego chciałabym poznac przepisy na smaczne zupy, które urozmaicą moją kuchnie. Moje dzieciaki nie lubią ogórkowej ani kapuśniaku, wiec staram sie ograniczac te zupy, bo zwykle ich nie jedza tyle co ja z męzem. Barszcze jedza ot tak, kojarzą im się z kuchnia i babci. A ja bym chciała coś nowego, cche ich czyms zaskoczyc! Słyszałam o zupie serowej - ktos wie jak ugotowac? słyszałam tez o zupie pieczarkowej z sercem i cebulką, albo o samej cebulkowej. Prosze o przepisy jesli ktos zna jakies super zupy!
pozdrawiam
Dorota

Odpowiedzi znajdują się poniżej

dadaaria

dadaaria

ja znam zupe sojową, gotujesz wywar jak na krupnik i dodajesz pokrojone kotlety sojowe makaron mozesz dodac zielony groszek pychotka :)

--

http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=601651b7128e8c5ce.png

30 dadaaria Kobieta, 30 lat, gdzieś pod Wawą
PawiePiórko

PawiePiórko

ja ci mogę polecić zupę paprykową. Jest fajna bo po pierwsze ma kolor, po drugie jest pikantna i rozgrzewa. A oto przepis:
5 niedużych ziemniaków
1 cebulka
1-2 ząbki czosnku
po 1/2 papryki żółtej, czerwonej, zielonej
1 duży pomidor
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki
1łyżki oliwy
1l bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego (jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać nieco wody)
płaska łyżeczkę słodkiej papryki i 1/3 ostrej ( rzecz gustu jak kto lubi ostro jeść)
1 łyżeczka świeżego oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego
ew. po 1 łyżce śmietany na porcję

Wszystkie warzywa obrać, i pokroić w mniej więcej taką samą kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać czosnek i ziemniaki, obsmażyć. Następnie zasypać mieloną papryką oraz mąką i smażyć przez chwilę mieszając, po czym zalać bulionem i gotować na małym ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać pokrojoną paprykę, posiekanego pomidora i oregano. Gotować jeszcze do czasu aż papryka zmięknie, doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Podawać z kleksem śmietany przybraną paseczkami surowej papryki i listkami natki pietruszki.
Mnie i mojemu mężowi smakuje. Oczywiście jeśli nie chcesz dodawać mąki nie musisz, zupa będzie bardziej płynna

--

Nie możemy być odporni na ból, jeśli mamy coś, co żal by nam było utracić

287 pawiepiorko Kobieta, 31 lat, Lublin
Rubinowa

Rubinowa

ja robię czasem zupę cebulową z grzankami. Ten przepis jest ze stronki tylko nie pamiętam jakiej:
Masło i oliwę rozpuszczamy na patelni. Dodajemy cebulę i dusimy ją na małym ogniu ,przyrumieniona posypac maka. Cebula ma mięknąć powoli. Mieszamy co jakiś czas.
Kiedy cebula zmięknie i stanie się złotobrązowa (od tego zależy ostateczny kolor zupy), dodajemy wywar, tymianek, sól i pieprz. Gotujemy 30minut, a w tym czasie przygotowujemy grzanki:
bagietkę kroimy na kromki, na każdej układamy ser, posypujemy papryką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut, aż ser zacznie się topić.
Gotową zupę wlewamy do miseczek. Na wierzchu układamy grzankę z serem.

--

Straszna rzecz ta pamięć kobieca! Oscar Wilde — Portret Doriana Graya

306 rubinowa Kobieta, 37 lat, Warszawa
~Gwieździsta

~Gwieździsta

ja tam nie przepadam za zupami, jakos mi one nie leżą

karolinexxx

karolinexxx

ja lubie, ta paprykowa jest dosyc ciekawa musze spróbowac, ja lubie krem brokułowy ale nie wychodzi mi tak dobry jak tesciowej :P ona robi taki w miare gesty i kremowy :)

--

Nawet cień przyjaciela starczy by uczynić człowieka szczęśliwym.

15 karolinexxx Kobieta, 32 lata, Karolkowo
Deanerys

Deanerys

no ja uwielbiam zupy kremy z grzaneczkami albo groszkiem ptysiowym

--

A dragon whisper her name,
on the east.
You win, or you die.

83919 deanerys Kobieta, 35 lat, Kraków
PawiePiórko

PawiePiórko

no ja też tylko musze kupić sobie blender do ich robienia. Bo przez gęste sitko nie chce mi się ich przecierać. A groszek ptysiowy to lubię jeść tak sam bez niczego.

--

Nie możemy być odporni na ból, jeśli mamy coś, co żal by nam było utracić

287 pawiepiorko Kobieta, 31 lat, Lublin
~MoNiQuE_

~MoNiQuE_

Może spróbuj zupy krem, np z brokułów, kalafiora albo dyni. Inna konsystencja zupy to też zawsze odmiana dla dzieci :-)

Takie zupy nie są trudne, wystarczy wszystko zetrzec ręcznie albo jeszcze lepiej - skorzystać z elektroniki, dobrze doprawić i gotowe. I gryzienia nie ma za duzo... :-)

~Trick

~Trick

ja robię często zupę ogorkową, albo gulaszową z dużą ilością mięska, kiełbaski i papryki :D

~mariu

~mariu

Ja robię zupę ryżową. Robi się tak jak krupnik, tylko zamiast kaszy dajesz ryż i oczywiście bez ziemniaków.

~nitka2382993

~nitka2382993

a ja podam przepisik na moja ostatnio ulubiona zupe francuska
,, zupa pesto''
Najpierw przygotowujemy sos pesto, nie kupowac gotowego bo paskudztwo.
Tak wiec na sos pesto;
Bedzie potrzebna swierza bazylia, jak kupujesz w supermarkecie to jest w doniczkach to tak ze dwie te doniczki. Bazylie zerwac, razem z lodygami sparzyc ok 5 sekund i od razu wsadzic do zimej wody zeby nie stracila koloru. Potem odsaczamy bazylie na sitku i wrzucamy do blendera.
dodajemy 4 szczypty soli, 4 szczypty czarnego mielonego pieprzu i 4 duze zabki pokrojonego czosnku. Zalewamy to odrobina wody i dodajemy pól szklanki oliwy z oliwek ( nie oleju). Wszystko miksujemy na gladka mase.
I sos pesto gotowy!
Dalej na dwóch lyzkach oliwy podsmarzamy ponizsze warzywa:
1 marchewka duza pokrojona w kostke
3 garsci fasoli szparagowej mrozonej
2 lyzki mrozonego groszku zielonego
2 pory, wymyte, pokrojone w kostke
0.5 cebuli pokrojonej w kosteczke
1 duza cuknia lub 2 mniejsze pokrojone w kostke tak ok. 1 cm.
Kiedy poddusimy warzywka ok 5 minut . Dodajemy 2 kostki rosolowe i zalewamy woda, tak aby woda zakryla nam cale warzywka ponad 4 cm.
Gotujemy nasze warzywa do miekkosci. Pod koniec dodajemy nasz sos pesto . Zdejmujemy zupe z ognia i juz na sam koniec zcieramy do zupy ser zólty ok. 100 gram.
zupke podajemy z pieczywem czosnkowym np. bagietka.
My z mezem wcinamy ta zupe jak tornado.

Zupe podaj

pink elephant

pink elephant

Ja bardzo lubię rosół tylko czesto wychodzi mi zbyt tłusty dlatego teraz gotuję na udko, ale zawsze dodaje podsmazona cebule do wywaru bo duzo zmienia smak a jak dodaje smietane np do pomidorowej to mieszam ją z jajkiem. Ma fajny smak. Polecam :)

84373 pink-elephant Kobieta, 32 lata, Złocieniec
Mexi

Mexi

ja czasami jem rybną. wywar z dorsza kasza manna i ziemniaki.pycha.

90322 mexi Mężczyzna, 20 lat, Zaświaty
~Jasmi

~Jasmi

może mnie wyśmiejecie ale mój sposób na zupę to ugotować rosuł i dodać mrożoną zupę ogórkową z Hortexu... i jest pycha. to są same ogórki kiszone mrożone z koeprkiem. :D

nitka29332425

nitka29332425

~Jasmi
może mnie wyśmiejecie ale mój sposób na zupę to ugotować rosuł i dodać mrożoną zupę ogórkową z Hortexu... i jest pycha. to są same ogórki kiszone mrożone z koeprkiem. :D

A czemu mamy cie wysmiac, zaraz lece sprobowac zrobic.

90108 nitka29332425 Kobieta, 34 lata, Ostrowiec, Kraków, UK
Arabika

Arabika

no ja robiłam tę zupę i jest bardzo dobra, tylko jak ktoś lubi zupke z ziemniaków to trzeba trohcę ich dogotować wczesniej Sama zupa jest ok, wybróbowałam ogórkową i kalafiorową i obie są ok,.

87742 arabika Kobieta, 32 lata, Suwałki
~Jasmi

~Jasmi

no wiesz zupa z torebki to nie jest jakieś osiągnieie :D
A smakowała chociaż

~nitka23456

~nitka23456

~Jasmi
no wiesz zupa z torebki to nie jest jakieś osiągnieie :D
A smakowała chociaż

Zupe zrobilam, zjadlam i byla calkiem w porzadku.

~Jasmi

~Jasmi

no to się cieszę, Hortex ma kilka dobrych zup ale i kilka porażek, np pieczarkowa

agaurbanska

agaurbanska

Polecam zupę krem z groszku i do tego albo grzanki albo groszek ptysiowy jest naprawdę dobra

91212 agaurbanska Kobieta, 37 lat, dolnośląskie