Forum Kuchnia

Jak często pieczecie?

~adelka555

~adelka555

Lubicie piec ciasta?
Może podrzucicie jakieś fajne przepisy na coś prostego, odpowiedniego dla niedoświadczonej kucharki?

Odpowiedzi znajdują się poniżej

~zmarzlina

~zmarzlina

Jest masa stron internetowych poświęconych przepisom na ciasta i ogólnie kulinariom, więc tam możesz znaleźć naprawdę dużo takich prostych receptur.
Na wstępie poczytaj sobie trochę tutaj: http://modaija.pl/wypieki-po-mistrzowsku/ żeby zdobyć chociaż takie podstawy na temat pieczenia.
Jak już zabierzesz się za pieczenie, pamiętaj o udekorowaniu ciasta - to zawsze robi dobre wrażenie na gościach :)
~niewidzialnijakmy

~niewidzialnijakmy

Uwielbiam piec ciasta, ciasteczka, broszki, bułeczki, rogaliki etc... Ostatnimi czasy wypróbowuję też ciągle nowe przepisy i na ten tydzień zaplanowałam pieczone pączki oraz babeczki tiramisu.
~niewidzialnijakmy

~niewidzialnijakmy

Gotować też lubię ;). Ale do pieczenia mam sporo serca.
Luiza87

Luiza87

u mnie ciasto ra na tydzien musi byc, tak juz rozpiescilam swoja rodzinke. Jak nie wiesz co zrobic latwego na poczatek to polecam ciasto marchewkowe.banalne do zrobienia, szybkie i niedrogie. jest wersja z masa mascarpone na wierzku, ale moze byc bez. zalezy jak wolisz. duzo przepisow biore z internetu.

137795 luiza87 Kobieta, 32 lata, Warszawa
anetamska

anetamska wpis edytowany

U mnie w domu ciasta piecze się przynajmniej raz na tydzień. Nieraz gdy złapie mnie ochota na coś słodkiego, a w domu nie mam akurat jajek, to korzystam z tego świetnego i bardzo prostego przepisu:

Składniki ciasta (na małą tortownicę o średnicy 18-20 cm):
1,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
1 szklanka drobnego cukru do wypieków (można dać mniej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka octu (pomaga sodzie "podnieść" ciasto)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam)
5 łyżek oleju o neutralnym smaku
1 szklanka (250 ml) wody (gdyby jednak ktoś chciał, to można wodę zamienić na mleko)

Przygotowanie ciasta czekoladowego:
Należy pamiętać aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Mąkę, kakao, sodę, cukier i sól przesiać do miski.
Wlać ocet, olej i wodę lub mleko, ew. ekstrakt waniliowy. Wymieszać łopatką, do połączenia się składników (teraz można dodać bakalii, orzechów czy co kto lubi).
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i piec w temperaturze ok. 160ºC przez około 35 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno odstawać od brzegów formy. Ma być sprężyste przy dotyku.
Wyjąć z formy i wystudzić.
Po ostudzeniu polać z polewą czekoladową i opruszyć wiórkami kokosowymi. Ja również przekładam takie ciasto powidłami śliwkowo-czekoladowymi. Polecam ;)

148587 anetamska Kobieta, 31 lat, Kraków
oliwss

oliwss

Ja sama za słodkim nie przepadam ale pieczenie sprawia mi dużą przyjemność, więc raz na tydzień domownicy mają słodkie popołudnie ;)

156384 oliwss Kobieta, 30 lat, Poznań
~marta2233

~marta2233

Ja po świętach mam bardzo dużo ciast. Nie wiem kiedy to zjemy ale już wypadałoby bo jednak leci ten drugi dzień....

Teraz jem natomiast ptasie mleczko. Tradycyjne wedlowskie waniliowe ptasie mleczko.Nie chciało mi się wracać do pracy po świętach i to ptasie mleczko trochę osładza mi powrót :)

Mam jeszcze ochotę na czekoladę karmellove.

babciabogusia

babciabogusia

Wiecie co, a ja to tak różnie, ale przeważnie kupuje na niedzielę jakis kawałek ciasta w http://asprod.com.pl/cukiernia/ciasta-tradycyjne i wszyscy są zadowoleni, bo ciasta są dobre i świeże;) Zdarza mi się piec, ale rzadko, najcześciej raz na 1,5-2 miesiące i wtedy zazwyczaj robie jakiś serniczek abo ciasto jogurtowe z owocami;)

143753 babciabogusia Kobieta, 59 lat, Szczecin
elfka8494

elfka8494

Ja niestety też nie mam dużego doświadczenia w pieczeniu, ale chociaż muffiny mi wychodzą :) Są bardzo proste do zrobienia, trudno je zepsuć a są pyszne! Wszystkie akcesoria do pieczenia i to nie tylko do muffin znajdziesz w sklepie Savpol. Czy to blachę, czy papilotki, czy dekoracje. Trzymam kciuki za naukę pieczenia i sama się za to zabieram ;)

180021 elfka8494 Kobieta, 29 lat, Lublin
~dominika5454

~dominika5454

Co do proszku do pieczenia na pewno z doświadczenia mogę polecić Marysia z Polo. To jest dobry proszek, zawsze mi ciasta wychodza, nic się nie zapada, bez zakalców.

~Daminke

~Daminke

Ciast i tortów praktycznie nie piekę. Nie mam na to czasu, poza tym nie mam takiej dużej rodziny aby koniecznie piec dla niej duże ciasta ( pewnie nie byłoby komu tego jeść).

Polecam jednak kupienie sobie takiego opiekacza do orzeszków
https://sklep.gkpge.pl/Opiekacz-do-orzeszk%C3%B3w-24-szt-XL-AD-3039

Można bardzo prosto robić ciasteczka. I w kilka chwil możecie upiec mniejszą ilość ciasteczek, które będą na pewno zdrowsze niż sklepowe ( same wiecie co do nich dodajecie i będziecie wiedziały że takie orzeszki nie będą miały w sobie żadnych szkodliwych dodatków).

Paula13sz

Paula13sz

Staram się piec jakieś ciasta/babeczki przynajmniej raz na 2 tygodnie ;) Najczęściej w weekendy, bo wtedy mam najwięcej czasu.

207732 paula13sz Kobieta, 28 lat, Katowice