Skocz do zawartości
Forum

Konkurs "Słodkie i zdrowe święta z Sante"


Rekomendowane odpowiedzi

Pierogi z kapustą i grzybami /królują u mnie zawsze na Wigilię/

[ Chciałabym podzielić się przepisem na najlepsze ciasto pierogowe,miękkie i elastyczne /do każdego farszu/] ]

Dowolną ilość mąki pszennej bez żadnych dodatków przelewamy ,mieszając ,gotowana wodą ,tak ,żeby ciasto było w miarę wilgotne,mała część mąki powinna pozostać sucha.
Gdy ciasto jest letnie zagniatamy i wałkujemy jak na makaron.

Farsz
1/2kg kapusty kiszonej /powinna być kwaśna/gotujemy w małej ilości wody z łyżką oleju,kroimy
1/2kg pieczarek kroimy i dusimy w 1/4kostki masła,
na patelni szklimy cebulę /w kostki/,dodajemy pieczarki przesmażamy,doprawiamy solą i pieprzem,
dodajemy do kapusty i przesmażamy chwilę razem

Pierogi gotujemy 3-5 min w dobrze osolonej wodzie,polewamy cebulką przesmażoną na oleju i osoloną.

Smacznego!

Szanuj zdanie innych...

Odnośnik do komentarza
Gość Patrycjaa13

PROSTY PRZEPIS NA :
,, CIASTO GRUSZKOWE NA TORTILLI ''
*1 tortilla duża
*3 gruszki
*1 jajko
*4 łyżki wiórków kokosowych
*2 łyżki cukru lub miodu
*imbir w proszku

PRZYGOTOWANIE:
Oddzielić białko jajka, ubić na sztywna pianę, dodać cukier lub miód, imbir, wiórki kokosowe oraz żółtko i jeszcze chwile ubijać.Gruszki umyć, obrać i pokroić w półplasterki.Połową masy jajecznej posmarować tortille. na niej poukładać gruszki pokrojone i polać pozostała masą.Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 stopni :)

Odnośnik do komentarza

Oto mój przepis na ciasto kawowo - piernikowe :

Składniki:
2/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 i 1/3 szklanki jabłkowego musu (u nas z kawałkami jabłek)
1 szklanka cukru brzozowego lub brązowego
2 jajka
szklanka startej marchewki
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (nie grudkowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy korzennej
zest z pomarańczy
szczypta soli

Wymieszać w misce mąkę, cukier, sól,proszek do pieczenia i kawę. Do tego dorzucamy mus jabłkowy , jajka oraz marchew . Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Przelewamy masę do formy wytłuszczonej i wysypanej np bułką tartą i pieczemy ok 40 minut w temp 180 stopni ( wszystko zależny od wielkości formy ).

Całość podałam z jogurtem naturalnym z wanilią, słodzonym miodem .

Odnośnik do komentarza

Ciasto imbirowe z marchewką ( kruche ciasto ze świeżym imbirem, masa budyniowa i duuużo marchewki czy może być zdrowsze ciasto i tak pyszne ?)

margaryna 25 dag
mąka 1,5 szklanki
cukier puder 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko 4 sztuki
imbir starty, świeży 1 łyżka
budyń śmietankowy 1 sztuka
mleko 0,5 litra
marchew 1,5 kg
skórka otarta z jednej pomarańczy
cukier do smaku
olejek pomarańczowy 1 sztuka
galaretka pomarańczowa 1 sztuka
sok z pomarańczy 1/2 szklanki

Z margaryny, mąki, żółtek, cukru pudru i imbiru zagnieść ciasto. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Następnie rozwałkować, wyłożyć nim formę i nakłuć widelcem.

Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu i wyłożyć na ciasto.
Piec w temp. 180 stopni przez 35 minut.
Wystawić.

Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dusić marchew do miękkości w soku pomarańczowym. Dodać do marchwi skórkę z pomarańczy, olejek oraz do smaku cukier, wymieszać.

Następnie do gorącej masy wsypać galaretkę, dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na upieczone ciasto z budyniem.
Pozostawić, aby wystygło.

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1480.jpg

Odnośnik do komentarza

CIASTO CZEKOLADOWE

Czas przygotowania: 70 min

Białko
54 g
Węglowodany
124 g
Tłuszcz
115 g

Składniki przepisu:
• czekolada gorzka 100 g (roztopić)
• dynia 300 g (pokroić na kawałki)
• migdały 150 g (zmiksować)
• proszek do pieczenia 5 g
• kakao 16%, proszek 35 g
• jaja kurze całe 100 g (2 jajka)
• miód pszczeli 70 g
• ekstrakt waniliowy, bez alkoholu (parę kropel, doprawić)
• cynamon mielony (doprawić)
• sól (doprawić)
• masło śmietankowe 5 g (natłuścić formę do pieczenia)
• czekolada gorzka 50 g (roztopić, polewa)
• sok pomarańczowy świeżo tłoczony 30 g (polewa)

Opis przygotowania:
Dynię obrać, pokroić na kawałki, ugotować do miękkości, osączyć, zmiksować na puree. Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, połączyć z dynią. Wymieszać migdały, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Jajka ubić, dodać miód oraz wanilię. Połączyć z dynią i czekoladą. Wsypać suche składniki, wymieszać. Formę do pieczenia natłuścić, wlać ciasto. Piec 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, wyciągnąć z formy. Drugą czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wymieszać z sokiem pomarańczowym. Wierzch ciasta polać czekoladą.

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1481.jpg

Odnośnik do komentarza

Dietetyczne ciasto z pomarańczą

Składniki na tortownicę
Ciasto:
Mąka pszenna graham (typ 1850) - 2 i 1/2 szklanki
Jogurt naturalny - 100g
Jaja - 3 sztuki
Olej rzepakowy - 1/2 szklanki
Cukier - 1/2 szklanki
Ziarenka z jednej laski wanilii
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy - ok. 1/2 szklanki
Skórka otarta z jednej pomarańczy

skladniki na krem:
Jogurt naturalny - szklanka
Galaretka pomarańczowa - opakowanie
Woda - szklanka

na wierzch:
Galaretka pomarańczowa i
szklanka wody, Pomarańcza - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Do miski przesiewamy mąkę - dodajemy pozostałe składniki na ciasto i dokładnie mieszamy.
Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut.
W międzyczasie przygotowujemy galaretki w połowie ilości wody z opakowania, czyli 1 galaretka na 1 szklankę i odstawiamy do momentu aż galaretka powoli zacznie tężeć.
Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na połowę.
Rozrobione i lekko stężałe galaretki dzielimy na pół (mają być dwie szklanki).
Jedną szklankę miksujemy na puszystą masę z zimnym jogurtem naturalnym i ponownie odstawiamy w chłodne miejsce, aby bardziej stężała.
Gdy jogurtowa masa będzie odpowiednio ściągnięta przekładamy ją na rozkrojone ciasto i równo rozsmarujemy - przykrywamy delikatnie drugą połową ciasta.
Na wierzchu rozkładamy plastry pomarańczy i wylewamy drugą szklankę galaretki tak aby w całości pokryła owoce.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.

Odnośnik do komentarza

PLACEK Z KUBUSIEM

BISZKOPT (na dużą blachę)
1 szklanka mąki (pełna szklanka z czubkiem)
1 szklanka cukru zwykłego
10 jajek
MASA Z "KUBUSIEM"
700 ml "Kubusia" (marchew + banan + brzoskwinia lub pomarańcza)
2 budynie śmietankowe bez cukru

KREM
pudełko śmietany kremówki 36%
1 galaretka pomarańczowa

2 opakowania delicji

Przepis na biszkopt: Jajka z cukrem miksować, najpierw na mniejszych, potem na większych obrotach. Miksować na puszystą masę około 7 - 10 minut. Do masy dodawać delikatnie po trochu mąkę.

Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C 30 - 40 minut.
Przepis na masę z "Kubusiem": Ugotować budyń z soku "Kubuś" i proszku budyniowego. Wylać od razu na wystudzony biszkopt.
Przepis na krem: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, wystudzić. Ubić śmietanę. Na koniec dodać wystudzoną galaretkę.
Przełożenie placka: Na wystudzony biszkopt wylać ugotowaną gorącą masę z "Kubusiem". Jak wystygnie ułożyć delicje polewą do góry. Wystudzony krem (z galaretki i kremówki) wyłożyć na delicje.

Smacznego!

Odnośnik do komentarza

Witam wszystkich smakoszy! Czytam te wszystkie pyszne przepisy z niektórych na pewno skorzystam! A teraz chcę się podzielić z wami moim przepisem na ciasto
,, ŚLIWKI W CZEKOLADZIE " mmm pycha :) :
BISZKOPT;
8 jaj
8 łyżek cukru
6 łyżek mąki
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja ucieramy z cukrem do gładkiej masy dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 c około 30 minut aby nie był suchy. Po wystygnięciu przekroić wzdłuż na pół.
MASA;
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
1 szklanka mleka
1 margaryna ,,kasia''
Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy budyń w proszku. Mleko zagotować nie zdejmując z ognia dodać do mleka ubite jajka z budyniem zagotować ciągle mieszając aż zgęstnieje. Odstawić i ostudzić. Margarynę rozmikosować i dodać ostudzoną masę.
POLEWA;
2 gorzkie czekolady
1 kostka masła śmietankowego
2 łyżki mleka
Wszystkie składniki rozpuścić nie gotować.
50 dag. ŚLIWEK SUSZONYCH pokroić w kostkę.
WARSTWY CIASTA;
BISZKOPT-MASA-ŚLIWKI-POLEWA-BISZKOPT-MASA-ŚLIWKI-POLEWA.
Zachęcam do zrobienia tego ciasta jest naprawdę pyszne!!!
SMACZNEGO!!!
POZDRAWIAM KASIA :)

Odnośnik do komentarza
Gość loveholidays

PRZEPIS NA CIASTKA PEŁNOZIARNISTE Z BAKALIAMI:
Składniki:
-160 g mąki (np. Basia) z pełnego przemiału
-120 g masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-100 g drobnego cukru
- 4 łyżki miodu
-4 łyżki posiekanych bakalii (np. orzechów włoskich, migdałów, żurawiny)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (oprócz bakalii) zmiksować do połączenia lub zagnieść. Do ciasta dodać bakalie i zagnieść by całość się połączyła. Blaszkę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce w sporych odstępach, delikatnie spłaszczając je dłonią. Piec w temp. 190 przez około 12-15 minut, do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Smacznego ! :)

Odnośnik do komentarza

ZAPIEKANY RYŻ ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI:
- 200 g ryżu
- 1,1/4 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżki masla
- 300 g śliwek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 opak. cukru waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ryż opłukać, wrzątkiem przelać,
zalać mlekiem i odczekać.
Na wolnym ogniu gotować,
jak ryż wchłonie mleko przystopować.
Żółtka z cukrem ucieramy,
z lekko przestudzonym ryżem i masłem mieszamy.
Następnie śliwki płukamy i suszymy,
również drylujemy, ale najpierw na pół kroimy.
Rozkładamy ryż w formie,
posmarowanej masłem - żaroodpornej.
Na wierzchu do dołu brzuchami,
układamy śliwki warstwami.
Cukier waniliowy i cynamon sypiemy,
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut pieczemy.
Zapiekankę na ciepło lub zimno podawać,
bitą śmietanę lub lody na wierzch dodawać.
Można ją również podać z jabłkami,
lecz obranymi, nie ze skórami.
Na ćwiartki pokroić, skropić cytryną,
ułożyć na ryżu, zapiekać z zadowoloną miną ;)

Odnośnik do komentarza

Wcześniej opublikowałam ten post jako Ervisha, jednak nie doczytałam, że to dla zalogowanych osób i teraz publikuje po raz drugi... (nie wiem jak ustawić nick)

Piernik otrębowy

Składniki:
2 szklanki otrąb owsianych*
3 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
opakowanie przyprawy do piernika
1/2 szklanki mleka lub wody
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie: orzechy, suszona żurawina, śliwki

*możecie użyć mieszanki otrąb, jednak moim zdaniem te są rewelacyjne. Idealnie nadają się nie tylko do ciast, ale i też muffinek, owsianek czy ciasteczek.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Następnie cały czas mieszając stopniowo dodajemy roztrzepane żółtka, mleko lub wodę, otręby, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao. Miksujemy tylko do połączenia się składników (jeśli chcemy możemy dodać suszone owoce lub orzechy).
Tak przygotowaną masę wylewamy do wcześniej wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (25 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-55 minut (do suchego patyczka).
Pozostawiamy do ostygnięcia

Odnośnik do komentarza

Tort bezowy
• 6-8 białek (najlepiej w temp. Pokojowej)
• 2 szklanki cukru
• 1 łyżka octu winnego białego
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• Szczypta soli
Masa
• 250 g mascarpone
• 500 ml śmietany kremówki
• 2 łyżki cukru pudru
Polewa
• Sezonowe lub mrożone owoce np. truskawki, maliny
• Kilka łyżek cukru (wg uznania słodkości)
• Uprażone płatki migdałowe

Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, do ubitych dodajemy łyżkę octu winnego i ciągle ubijając dodajemy powoli cukier. Na papierze do pieczenia odrysowujemy 2 okręgi o średnicy ok. 20- 25cm , a najlepiej na silikonowych formach, gdzie już są gotowe okręgi (ja uwielbiam te maty i używam do wszelkich wypieków). Papier nakładamy na blachy, raczej na dwie (chyba, że okręgi są małe to zmieszczą się na jednej). Na okręgi nakładamy ubite białka. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika a po wstawieniu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy około 90 minut. Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
Masa: Ubijamy schłodzoną wcześniej śmietanę na gładką masę, pod koniec dodajemy cukier puder i delikatnie mieszamy z serkiem mascarpone.
Na przestudzone okręgi rozsmarowujemy masę, przykrywam drugim, można dodatkowo część masy rozsmarować na górze, na którą sypię uprażone płatki migdałowe (gdyż lepiej się trzymają), a każdy kawałek tortu polewam sosem truskawkowym lub malinowym. Pychota, jak ktoś raz spróbuje to będzie w siódmym niebie.
Na upieczony i przestudzony spód rozsmarowujemy masę i przykrywamy drugim blatem. Dekorujemy orzechami i bakaliami i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao.
Smacznego

Odnośnik do komentarza

Mój przepis to " piernik z dyni z bakaliami "

Składniki
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
3 jajka
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
1 szklanka puree z dyni
50 g orzechów włoskich
20g orzechów laskowych
50g rodzynek

Dynie ugotować i dodać do niej wszystkie mokre składniki. w drugim naczyniu wymieszać składniki suche po czym delikatnie wymieszać je z mokrymi. Orzechy oraz rodzynki dodać na końcu i delikatnie przemieszać wszystko jeszcze raz. Blaszkę keksówkę posmarować tłuszczem i obsypać najlepiej bułką tartą. Ciasto piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 18o stopni.
Piernik możemy polać polewą czekoladową i obsypać migdałami.
Idealne ciasto dla całej rodziny, upieczemy je w śwęta i będziemy jedli do sylwestra :-))

Odnośnik do komentarza

PLACUSZKI ORZECHOWO- FIGOWE

Składniki:
- 20 suszonych fig
- 2 dag orzechów laskowych
- łyżeczka mielonego cynamonu
- masło do posmarowania blachy

Przygotowanie:
Uprażyć na suchej patelni orzechy i posiekać je. Figi przełożyć do miseczki, zalać ciepłą wodą, po 2-3 godz. osączyć i posiekać. Wymieszać z orzechami i przyprawić do smaku cynamonem. Łyżką nabrać porcję masy, układać je na natłuszczonej blasze i formować okrągłe placuszki. Piec 2-3 godz. w temp. 110 st. Podawać po ostudzeniu.

Odnośnik do komentarza
Gość Immortelle

W moim domu zdrowe łakocie z trudem przechodzą, zwykle spotykają się z dezaprobatą reszty domowników :P Ale w minione święta uraczyłam ich takimi to ciasteczkami:

Potrzebujemy:
140g mąki orkiszowej
125g masła
40g cukru brzozowego (lub podwójną porcję - 70-80g najzwyklejszego białego)
jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
100 g płatków owsianych
50g pestek słonecznika
100g suszonej żurawiny
łyżeczkę aromatu waniliowego

Masło rozpuszczamy, przestudzamy, a następnie ucieramy/miksujemy z cukrem. Dodajemy aromat i jajko.
Mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi. Dodajemy do masy maślanej i mieszamy. Na koniec wsypujemy pestki i żurawinę. Z ciasta mokrymi rękami (ważne!) formujemy nieduże kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a na koniec spłaszczamy MOKRĄ łyżką.
Pieczenie nie trwa długo, zaledwie 15 minut piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni.

Ciastka są kruchutkie i naprawdę pyszne - w przeciwnym razie nie tknąłby ich nikt poza mną :D Na Sylwestra zresztą upiekłam ich dwa razy więcej.

Odnośnik do komentarza

Rany, dołączam do grona tych, co nie doczytali, że konkurs przeznaczony jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

W moim domu zdrowe łakocie z trudem przechodzą, zwykle spotykają się z dezaprobatą reszty domowników :P Ale w minione święta uraczyłam ich takimi to ciasteczkami:
Potrzebujemy:
140g mąki orkiszowej
125g masła
40g cukru brzozowego (lub podwójną porcję - 70-80g najzwyklejszego białego)
jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
100 g płatków owsianych
50g pestek słonecznika
100g suszonej żurawiny
łyżeczkę aromatu waniliowego
Masło rozpuszczamy, przestudzamy, a następnie ucieramy/miksujemy z cukrem. Dodajemy aromat i jajko.
Mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi. Dodajemy do masy maślanej i mieszamy. Na koniec wsypujemy pestki i żurawinę. Z ciasta mokrymi rękami (ważne!) formujemy nieduże kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a na koniec spłaszczamy MOKRĄ łyżką.
Pieczenie nie trwa długo, zaledwie 15 minut piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni.
Ciastka są kruchutkie i naprawdę pyszne - w przeciwnym razie nie tknąłby ich nikt poza mną :D Na Sylwestra zresztą upiekłam ich dwa razy więcej.

Odnośnik do komentarza

Moim hitem na zdrowe słodkości są:
Zdrowe ciasteczka dyniowe z gorzką czekoladą i żurawiną

Składniki:

szklanka pure z dyni
szklanka mąki migdałowej
pół szklanki mąki kokosowej
2 łyżki cynamonu
łyżka proszku do pieczenia
1 jajko
3 łyżki oleju kokosowego
1/3 gorzkiej czekolady
2 garści suszonej żurawiny.

Sposób przyrządzenia:

gotowaną dynię blendujemy na pure, łącząc ją z cynamonem, jajkiem, proszkiem do pieczenia oraz mąką migdałową. Miksujemy na jednolitą masę. Rozpuszczamy olej kokosowy dolewając go do masy. Wsypujemy mąkę kokosową i mieszamy. Na koniec wsypujemy pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę oraz żurawinę. Dynia oraz mąka kokosowa zapewnia słodki smak ciasteczek, jednak można dodać miodu, jeśli dla kogoś masa wyjdzie za mało słodka. Na blaszce formujemy ciasteczka dowolnych kształtów – im bardziej kreatywnie tym lepiej;). Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Podajemy z kawusią.

Serdecznie polecam ! Ciasteczka są rewelacyjne !

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1503.jpg

Odnośnik do komentarza

Piernik miodowy z bakaliami w kształcie choinki.

Piernik jest mięciutki, delikatny i rozpływający się w ustach. Wyraźnie miodowy. Cudownego smaku dodaję bakalie, które efektownie podkreślają smak piernika. Jest pyszny

1/2 kg miodu

1 szklanka cukru

1/2 kostki masła

2 łyżki kakao

3 jajka wiejskie

1/2 kg mąki

1 szklanka śmietany (330g- duze opakowanie)

Rodzynki Sante 50 g

Żurawina Sante 50 g

Orzechy włoskie Sante 100g

przyprawa do piernika

Orzechy włoskie drobno posiekać.
Miód, 1 szklankę cukru,1/2 kostki masła i kakao rozpuścić a potem ucierać,aż do ostygniecia (ucierałam ok. 15 minut).Do wystudzonej masy dodać kolejno 3 całe jajka, 1/2 kg maki, 1 szlankę śmietany, mieszankę przypraw.Na końcu dodać posiekane bakalie.Piec ok. 1 1/2 godziny w temperaturze 140 - 150 stopni Celsjusza.Porcja na 2 keksówki - te większe (czyli 25 cm; ja upiekłam w keksówce 25 cm i tortownicy 18 cm).
Dodatkowo jadalnymi pisakami ozdobiłam piernik - choinkę.

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1507.jpg

Odnośnik do komentarza

Immortelle
Rany, dołączam do grona tych, co nie doczytali, że konkurs przeznaczony jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

W moim domu zdrowe łakocie z trudem przechodzą, zwykle spotykają się z dezaprobatą reszty domowników :P Ale w minione święta uraczyłam ich takimi to ciasteczkami:
Potrzebujemy:
140g mąki orkiszowej
125g masła
40g cukru brzozowego (lub podwójną porcję - 70-80g najzwyklejszego białego)
jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
100 g płatków owsianych
50g pestek słonecznika
100g suszonej żurawiny
łyżeczkę aromatu waniliowego
Masło rozpuszczamy, przestudzamy, a następnie ucieramy/miksujemy z cukrem. Dodajemy aromat i jajko.
Mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi. Dodajemy do masy maślanej i mieszamy. Na koniec wsypujemy pestki i żurawinę. Z ciasta mokrymi rękami (ważne!) formujemy nieduże kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a na koniec spłaszczamy MOKRĄ łyżką.
Pieczenie nie trwa długo, zaledwie 15 minut piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni.
Ciastka są kruchutkie i naprawdę pyszne - w przeciwnym razie nie tknąłby ich nikt poza mną :D Na Sylwestra zresztą upiekłam ich dwa razy więcej.

Nie ma wymogu logowania się, aby wziąć udział w konkursie :)

Odnośnik do komentarza
Gość Joanna Wasiluk

Pyszne i zdrowe ciasto świąteczne :)

Składniki:
120g suszonych daktyli bez pestek,
80g suszonych śliwek,
130g rodzynek,
70g suszonej żurawiny,
2 duże jajka,
150g mąki pszennej pełnoziarnistej,
250ml soku pomarańczowego 100%,
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 czubata łyżeczka przyprawy piernikowej,
3 łyżki dżemu morelowego nisko słodzonego

Przygotowanie:
Daktyle i śliwki pokroić, włożyć do rondelka, zalać sokiem pomarańczowym i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Następnie lekko przestudzić i zmiksować na papkę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Białka oddzielić od żółtek. Do daktylowo-śliwkowej papki dodać żółtka i wymieszać. Dodać mąkę, rodzynki i żurawinę. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto powinno być gęste, jeśli jednak jest zbyt gęste i nie da się go dobrze wymieszać, można dodać trochę soku pomarańczowego lub wody.
Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z ciastem.
Dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach około 40-45 minut, aż wbity w środek patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
Dżem zmiksować blenderem i posmarować nim jeszcze ciepłe ciasto. Odstawić do przestudzenia.

Rozgrzewające imbirowe smakołyki
do podania na wszystkie wymagające języki:

Imbirowe ciasteczka przepis:
składniki:
180 g miękkiego masła
150 g jasnego brązowego cukru
2 łyżki złotego syropu
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
320 g przesianej mąki
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
pokruszone zielone i czerwone landrynki

Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Masło z cukrem utrzyj w malakserze. Dodaj syrop i jajka, ubijaj jeszcze minutę. Dodaj mąkę, sól, przyprawy oraz sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszaj. Uformuj z ciasta wałek, zawiń go w folię do żywności i włóż na godzinę do lodówki.
Rozwiń ciasto z folii, pokrój w plastry, a w środku każdego plastra wytnij jakiś kształt. Ułóż krążki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nasyp nieco pokruszonych landrynek do otworków w środku każdego krążka. Piecz 15–20 minut. Wyjmij z piekarnika i odłóż ciasteczka na drucianą podstawkę, aby wystygły.

Odnośnik do komentarza

Moje ukochane ciasto jaglane :)

Aby się przekonać, czym jest to zdrowe cudo, sami musicie spróbować - polecam z całego serca, bo jest bardzo pyszne.

Składniki:
3 małe jajka
200g cukru
100g masła
200g kaszy jaglanej Kupiec
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
aromat cytrynowy
5 mandarynek
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, potem stale ubijając dodajemy 100g cukru oraz żółtka. Masło roztapiamy w rondlu i studzimy, po czym mieszamy z ubitymi jajkami. Mandarynki myjemy, sparzamy wrzątkiem, osuszamy i trzemy na tarce o drobnych oczkach razem ze skórką (ja sobie poradziłam, przecierając skórki przez tarkę za pomocą drewnianej łyżki i nawet całkiem dobrze mi poszło). Dodajemy połowę startych mandarynek do miski z jajkami i masłem, dosypujemy kaszę jaglaną, proszek do pieczenia oraz kilka kropel aromatu cytrynowego i drewnianą łyżką mieszamy dokładnie, ale nie za długo, żeby masa nie opadła. Przelewamy do natłuszczonej formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st, pieczemy około 45 min, piekarnik ustawiamy na grzanie góra-dół. W razie gdyby ciasto z wierzchu zaczęło się zbyt mocno przypalać, można je nakryć od góry papierem do pieczenia i piec dalej, to wszystko zależy od piekarnika, moje akurat ładnie doszło, nie przypaliło się, tylko zrumieniło.
Pozostałą część startych mandarynek wkładamy do rondla po rozpuszczonym maśle, stawiamy na małym ogniu, wsypujemy pozostałe 100g cukru, mieszamy do czasu, aż powstanie nam gęsty syrop. upieczone ciasto polewamy sporządzonym syropem, można wcinać nawet na ciepło. Jest przepyszne! :) i jakie zdrowe!

Odnośnik do komentarza

Ciasteczka z płatków owsianych

Składniki na 14 sztuk:
1 szklanka płatków owsianych Sante
1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek jogurtu naturalnego
3 łyżeczki cukru trzcinowego Sante
1 jajko
50 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki żurawiny Sante
imbir, cynamon - po 1/4 łyżeczki
pestki dyni Sante do panierki

Jako rozbełtać z jogurtem. Masło posiekać i wymieszać z płatkami, żurawiną, mąką, cukrem trzcinowym, proszkiem do pieczenia, imbirem i cynamonem. Wyrobić na jednolitą masę. Podzielić na 14 części, wyrobić na kształt kulek, obtoczyć w pestkach dyni i rozklepać na placuszki. Blachę posmarować olejem. Ciasteczka piec 20 minut w 180 stopniach. Smacznego!

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...