Skocz do zawartości
Forum

Konkurs "Słodkie i zdrowe święta z Sante"


Rekomendowane odpowiedzi

Przepyszne i dietetyczne ciasto marchewkowe,od dawna w moich ulubionych przepisach ;)

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta marchewkowego:

400g drobno tartej marchwi
130g zmielonych na mąkę płatków owsianych
4 jajka
szczypta soli
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
30g orzechów włoskich
50g owoców suszonych (rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli)
Do dekoracji:
opakowanie serka homogenizowanego waniliowego 3%
pół łyżeczki żelatyny
płatki migdałowe

1. Marchew myjemy, oczyszczamy i trzemy na tarce na bardzo drobnych oczkach. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy na mąkę, Orzechy i suszone owoce siekamy na mniejsze części.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia.
3. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wlewamy żółtka i miksujemy. Do gotowej masy dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy. Stopniowo dolewamy oliwę i miód ciągle mieszając.
4. Następnie przez sitko przesiewamy "mąkę", proszek do pieczenia i przyprawy i także delikatnie mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach.
5. Do gotowej masy dodajemy bakalie.
6. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50-60 minut.
7. W między czasie przygotowujemy naszą "polewę" ;) Do garnuszka wlewamy 3 łyżki zimnej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Następnie podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aby ją ostudzić. Do serka dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
8. Upieczone ciasto odstawiamy na 15 minut do wystudzenia, a następnie wyjmujemy z blachy.
9. Dekorujemy waniliową polewą i posypujemy migdałami :)

Odnośnik do komentarza

NAJLEPSZE CIASTO Z SIEMIENIEM LNIANYM

500 g płatków owsianych
40 g siemienia lnianego
500 g mąki
25 g oleju spożywczego
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Płatki owsiane i siemię lniane zalać na noc zimną wodą, żeby rozmiękły. Później nadmiar wody odcedzić na sitku. Przygotować ciasto, dodając do tego pozostałe składniki. Cienko rozwałkować i pokroić lub porwać w małe paski. Ułożyć na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec w rozgrzanym do 150–180 °C piekarniku przez około 10–15 minut.

Podaję zawsze z kawą zbożową! Smakuje rewelacyjnie.

Odnośnik do komentarza
Gość martysia1998

Fasolowe ciasto kokosowe
forma kwadratowa 23cm

Składniki:
puszka fasoli białej (waga puszki: 400g, netto około 240g)
6 łyżeczek mleka w proszku (użyłam odtłuszczonego)
3 jajka
niecała szklanka wiórków kokosowych
słodzik (lub cukier/miód/stevia)
4 łyżki jogurtu typu light (o płynnej konsystencji)
łyżeczka proszku do pieczenia (z M&S)

Przepis:
Fasolę odsączamy i przepłukujemy.
Następnie blendujemy na gładką masę.

W misce ubijamy osobno białka i ucieramy żółtka ze słodzikiem (do smaku, ja na całe ciasto użyłam 15 tabletek, z Lidla).
Do żółtek dodajemy jogurt wymieszany wcześniej z mlekiem w proszku.
Mieszamy całość. Następnie dodajemy fasolę -ponownie mieszamy, a na koniec dorzucamy wiórki i proszek do pieczenia.
Całość łączymy na wysokich obrotach miksera.

Nagrzewamy piekarnik do 180st. Białka delikatnie dodajemy do masy i łączymy (łyżką), aż ciasto będzie miało jednolitą, lekko puchatą konsystencję.
Takie przelewamy do formy i pieczemy około 40 minut.
Dałam mu trochę odpocząć potem w ciepłym, ale wyłączonym piekarniku :)

Odnośnik do komentarza

Boże Narodzenie to niezwykły czas, kiedy wszyscy zbieramy się razem przy pięknie oświetlonej choince, by pośpiewać kolędy oraz otworzyć prezenty od Mikołaja. W moim domu jest wielopokoleniowa tradycja, by właśnie na świątecznym drzewku zawieszać łakocie. I nie mam tu na myśli cukierków, mikołajów kupionych w sklepie, lecz zdrowe smakołyki, wypieczone i wymalowane ręcznie.
Na gałązkach jodły wiszą obleczone złotymi wstążeczkami GWIAZDECZKI BANANOWO - CYNAMONOWE, które kuszą każdego swoim zapachem i smakiem.

A oto przepis na nie:

Składniki:
Ciasto:
100 g orzechów laskowych
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
100 g cukru trzcinowego
150 g masła
2 łyżki miodu
2 żółtka
2 dojrzałe banany

Do ozdoby:
6 łyżek cukru pudru
Sok z jednej cytryny

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto wałkujemy na stolicy, a następnie wykrawamy gwiazdki. Przenosimy je na wyłożoną papierem blachę i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Ucieramy sok z cytryny z cukrem pudrem, tak powstały lukier wylewamy na gwiazdeczki.

Całą rodziną wykonujemy wspólnie gwiazdeczki, gdyż jest to dziecinnie proste. Całkowity czas wykonania gwiazdeczek wynosi 25 minut, a czas zjedzenia jest błyskawiczny.

Odnośnik do komentarza
Gość czerwinskapat

Składniki:
1/4 szklanki rozpuszczonego masła
3/4 szklanki cukru
2 jaja
1 łyżka miodu
3/4 szklanki mleka w proszku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1 szklanka otrębów pszennych lub żytnich
1/2 szklanka posiekanych orzechów
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki sezamu

Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Wykładamy na natłuszczoną formę 20 cm x 20 cm i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, później zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy kolejne 15 minut.

Proste, łatwe i przyjemne, a na dodatek bardzo smaczne, polecam!

Odnośnik do komentarza

Obłędnie czekoladowe i nadzwyczajnie zdrowe owsiane ciasto burakowe :)

Na blaszkę ciasta potrzeba:
szklanka musu z pieczonych buraków*
tabliczka gorzkiej czekolady (im wyższa zawartość kakao tym lepiej - ja miałam 70%)
3 łyżki gorzkiego kakao (ja dałam karob)
niepełna szklanka płatków owsianych zmielonych w młynku do kawy na mąkę
4 łyżki oleju
3 łyżki miodu
3 łyżki cukru (ksylitolu)
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
filiżanka posiekanych orzechów
opcjonalnie filiżanka mleka lub wody

*MUS Z BURAKÓW
Na szklankę musu potrzeba ok. 2-3 szt. buraków. Umyj je i zawiń w folię aluminiową, piecz w 200 st. C około 15-20 minut. Po czym ostudź, obierz i zetrzyj na tarce lub zmiksuj w blenderze.

SPOSÓB WYKONANIA CIASTA
Czekoladę rozpuść z dodatkiem cukru, miodu oraz oleju. Do otrzymanej i lekko ostudzonej masy dodaj zmiksowane buraki. Następnie przesiej kakao i mąkę owsianą wraz z proszkiem, dodaj jajka i orzechy, jeśli to konieczne rozrzedź ciasto wodą lub mlekiem.

Całość dokładnie wymieszaj i wylej do formy. Piecz około godziny w temp. 180 st. C

SMACZNEGO :)

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1405.jpg

Odnośnik do komentarza

Ciasto marchewkowo-dyniowe z żurawiną
Składniki:
2 szklanki startej dyni
2 szklanki marchewki startej na dużych oczkach
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka sody
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka oleju
4 jajka
garść suszonej wcześniej sparzonej żurawiny
ok.50g. posiekanej gorzkiej czekolady
dodatkowo:
250 g serka mascarpone
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Dynię i marchewkę obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
Do miski wbijam jajka i miksuję z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji,następnie dodaję olej i miksuję.Stopniowo,cały czas miksując dosypuję mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia,sodą oraz cynamonem,następnie dodaję marchewkę i dynię delikatnie miksując.
Do przygotowanej masy wsypuję żurawinę oraz czekoladę ,mieszam łyżką i wylewam do formy (ok. 22x22cm)wyłożonej papierem .
Ciasto piecze się w piekarniku w temperaturze 180st przez ok.45min.
Gotowe ciasto smaruję serkiem mascarpone zmieszanym z cukrem i sokiem z cytryny.
Życzę smacznego!

Odnośnik do komentarza
Gość FRUZIA000

Zapraszam na dużo lżejszą wersję ciasta z kemem, którą przygotowałam na minione święta. Zarówno owoce jak i smak galaretki można dowolnie zmieniać w zależności od sezonu i ochoty ;) Ciasto:
Mąka pszenna graham (typ 1850) - 2 i 1/2 szklanki
Jogurt naturalny - 100g
Jaja - 3 sztuki
Olej rzepakowy - 1/2 szklanki
Cukier - 1/2 szklanki
Ziarenka z jednej laski wanilii
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy - ok. 1/2 szklanki
Skórka otarta z jednej pomarańczy
Krem":
Jogurt naturalny - szklanka
Galaretka pomarańczowa - opakowanie
Woda - szklanka
Werzch":
Pomarańcza - 2 sztuki
Galaretka pomarańczowa - opakowanie
Woda - szklanka
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę - dodajemy pozostałe składniki na ciasto i dokładnie mieszamy.
Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut.
W międzyczasie przygotowujemy galaretki w połowie ilości wody z opakowania, czyli 1 galaretka na 1 szklankę i odstawiamy do momentu aż galaretka powoli zacznie tężeć.
Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na połowę.
Rozrobione i lekko stężałe galaretki dzielimy na pół (mają być dwie szklanki).
Jedną szklankę miksujemy na puszystą masę z zimnym jogurtem naturalnym i ponownie odstawiamy w chłodne miejsce, aby bardziej stężała.
Gdy jogurtowa masa będzie odpowiednio ściągnięta przekładamy ją na rozkrojone ciasto i równo rozsmarujemy - przykrywamy delikatnie drugą połową ciasta.
Na wierzchu rozkładamy plastry pomarańczy i wylewamy drugą szklankę galaretki tak aby w całości pokryła owoce.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
Wartość odżywcza porcji ciasta pomarańczowego (mała kostka, 1/20 formy):
Energia: 178 kcal
Białko: 6,7 g
Tłuszcz: 6,5 g
Węglowodany: 158 g
Błonnik pokarmowy: 2,2 g
Cholesterol: 26,8 mg
Ciasto pomarańczowe jest dobrym źródłem:
Składników mineralnych: magnezu, cynku;
Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Odnośnik do komentarza

Nie ma Świąt bez sernika, który w mig z talerzy znika.
Jest na ogół kaloryczny, u mnie z jogurtów, lekki i dietetyczny.

Na spód zatem potrzebuję, co poniżej odnotuję:
- otręby owsiane - 6 pełnych łyżek mile widziane
- żółtka - 3 świeże, dobrze sprawdzę, nim uwierzę
- cukier - niewiele 1 łyżkę wydzielę
- mleko - 3 łyżki dodaję i mieszaniu się oddaję...
Gdy wszystkie składniki połączone, ciasto na spód musi być przez 10 min. lekko podpieczone.

Potem za masę się zabieram, następujące składniki dobieram:
- gęste jogurty naturalne - 2 po 500g będą idealne
- jajka - 6 sztuk dla pewności, że nie zabraknie puszystości
- cukier - trzy czwarte szklanki jednak być musi, bo ciasto zwykle słodkością swą kusi
- budynie w proszku - 2 waniliowe ewentualnie śmietankowe
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka dla spulchnienia
- płatki migdałów, orzechy rozdrobnione - ok. 3 łyżki, lekko uprażone.

Żółtka razem z cukrem miksuję, gdy krem puszysty uzyskuję, budynie, proszek, jogurty dozuję... Następnie białka na sztywną pianę miksuję i delikatnie z resztą łączę, nie mija kwadrans i pracę kończę. Masa w blaszce lekko ląduje, a ja na efekty oczekuję. W 180 stopniach sernik godzinę piec się musi, zapachem całą rodzinę kusi. Wreszcie gotowe, orzechy, migdały - wierzch posypuję, jeszcze ostudzę i z dumą wypiek zaserwuję...
Smacznego! ;)

Odnośnik do komentarza

Sernik smaczny i zdrowy, gdyż niemal beztłuszczowy.

Masa serowa:
- 400g sera białego chudego trzykrotnie zmielonego/przeciśniętego przez praskę
- 1/4 szklanki miodu
- 100 ml mleka o zawartości tłuszczu 0,5%
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki kaszy manny
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- rodzynki (ilość wedle upodobań)

Spód:
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 duży, mocno dojrzały banan
- 1/4 szklanki miodu
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Składniki spodu połączyć, wyłożyć na pokryte papierem do pieczenia dno formy. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i podpiec 25 minut (ewentualnie tak długo, aż spód będzie złocisty). Wyjąć, odstawić do wystudzenia.
W czasie, gdy spód stygnie, połączyć składniki masy serowej. Gdyby była zbyt sucha, można dodać więcej mleka. Całość przelać na wystudzony spód, wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 minut w 180 st. C.
Do obu mas można dodać również inne ulubione bakalie (orzechy, suszoną żurawinę, daktyle, śliwki, itd.)

Smacznego!

Odnośnik do komentarza

Omlet fitness

Składniki:
- 4-3 łyżki musli zbożowego z suszonymi owocami (rodzynki papaja ananas)
- 1 łyżki posiekanych migdałów
- 1 żółtko
- 4 białka z jajek
- 3 łyżki mleka
- oliwa z oliwek
- serek Danio waniliowy
- banan

Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i roztrzepać.

Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć okrywą i smażyć, aż się zetnie wierzchnia warstwa. Nie odwracać na patelni.
Usmażony omlet przełożyć na talerz, posmarować serkiem waniliowym i pokroić na wierzch banana.

Zamiast banana można użyć malin czy brzoskwiń (również z puszki).

Odnośnik do komentarza

Ciastka owsiano - bakaliowe. Bez mąki, bez tłuszczu, bez cukru! ze zdrowym błonnikiem

SKŁADNIKI:
200 g mieszanych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały)
100 g suszonej żurawiny
100 g mieszanych nasion(słonecznik, dynia, sezam)
100 g płatków owsianych SANTE
2 łyżki mielonych orzechów
2 białka
4 łyżki miodu

Orzechy lekko posiekaj. W misce wymieszaj orzechy, żurawinę, nasiona, płatki owsiane i miód. Białka lekko roztrzep widelcem i dodaj do mieszanki bakaliowej. Dokładnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką nakładaj płaskie porcje bakalii. (Mieszanka jest dość luźna - tak ma być :))
Ciastka wstaw do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut - piecz na złoty kolor.
Ciasteczka pieczemy razem z córką i rozdajemy rodzinie jako prezent świąteczny.

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1409.jpg

Odnośnik do komentarza

Ciasto Karotka

Składniki:
4 jajka
1 szk. oliwy z pestek winogron
2/3 szkl. cukru trzcinowego lub miodu
2 szkl. mąki pszennej razowej
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 szkl. startej marchewki
płatki migdałowe

Wykonanie:
Jajka ubić z miodem lub cukrem, dodać olej i delikatnie wymieszać. Następnie dosypać mąkę, cynamon, proszek i sodę. Na koniec dodać startą marchewkę. Całość wymieszać, przełożyć do wysmarowanej masłem formy i posypać płatkami migdałowymi. Piec ok 40 minut w 180 st.

Pyszne i zdrowe ciacho ;)

Odnośnik do komentarza

Przysmak dla całej rodziny!

Placuszki otrębowo-owsiane

Składniki:
1 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. otrębów pszennych
1 szkl. kefiru lub maślanki naturalnej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru brązowego
1 jajko
2 łyżki mąki

Wykonanie:
Płatki owsiane i otręby zalać kefirem lub maślanką, wymieszać i odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie dodać resztę składników, dokładnie wymieszać i smażyć partiami na złoty kolor. Można podawać z ulubioną konfiturą, serkiem waniliowym lub dowolnym słodkim sosem.,

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1411.jpg

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1412.jpg

Odnośnik do komentarza

Chcesz poderwać w Sylwestra mężczyznę lub kobietkę to daj jej do skosztowania pyszną wuzetkę .Do jej przygotowania potrzebujemy 6 wiejskich jajek ,które kurka nam chętnie daje :) ,3/4 szklanki cukru ,,Kryształu '' by poczuć się jak w kuchennym raju ,pół szklanki mąki pszennej dla Naszego organizmu zbawiennej ,1 łyżeczka proszku do pieczenia który życie nam odmienia :) ,pół szklanki mąki ziemniaczanej w mojej rodzince chętnie spożywanej ,3 łyżki kakao by magnezu w organizmie nie było zbyt mało ,2 łyżki oleju Kujawskiego tak często przez śliczne kobiety reklamowanego :),pół szklanki wody dla ochłody ,malinowej nalewki kieliszek by usłyszeć głuchą ciszę ,odrobina mleka które u polskiej Mućki na Nas czeka :) ,400g wiejskiej śmietany którą potem ubijamy ,tabliczka czekolady dla endorfinowej ogłady .Zatem od biszkoptu zaczynamy i wiejskie jajeczka z gracją ubijamy .Gdy sztywną pianę uzyskamy wtedy cukier dodajemy i miksujemy .Następnie dodajemy żółtka ,mąkę którą przesiewamy i z proszkiem do pieczenia mieszamy .Metalową formę papierem do pieczenia spód okładamy i ciasto wlewamy następnie do rozgrzanego (170C ) piekarnika na 20 minut wkładamy .Gdy biszkopt wystygnie na trzy części go kroimy nasączamy nalewką z wodą zmieszaną i z wysokich procentów dobrze znaną :) .Ubitą śmietaną przekładamy ciasto tę czynność polecam wszystkim niewiastom .Czekoladę topimy w garnuszku z odrobiną mleka które prosto od krowy na Nas czeka .Polewamy nią ciasto i wkładamy do lodówki nie marnując przy tym żadnej złotówki . 3 godziny wuzetka tam się chłodzi i zawsze na zdrowie nam wychodzi . Na końcu Wuzetkę otrębami od Sante posypuję i wszystkich gości z ABC zdrowie częstuję :)

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1415.jpg

Odnośnik do komentarza

Zdrowy przysmak :) Owsiane gofry

Składniki na 2 goferki:
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 czubata łyżka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 30 ml mleka

Dodatki:
- dżem brzoskwiniowy 100% owoców
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 50 g twarogu chudego
- pół łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 3 truskawki

Przygotowanie:
Żółtko oddzielamy od białka. Wszystkie pozostałe produkty łączymy ze sobą (oprócz białka) i chwilkę czekamy aż płatki lekko zmiękną. Następnie ubijamy białko i dodajemy je do naszej masy lekko mieszając. Gofrownicę mocno nagrzewamy, nakładamy całą masę i pieczemy ok. 8 minut. Na jednym gofrze nakładamy np. dżemki a na drugim kakaowy serek ( łączymy jogurt, twarożek, kakao i cukier) i układamy owoce, u mnie truskawki.

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1416.jpg

Odnośnik do komentarza

Ostatnio u nas niekończący się Festiwal Marchewki, bo dziecko podjada i mąż podjada (a nawet teściowa) marchewkę&marchewkę. Więc dla tych marchewkowych stworków powstaje ciasto Ala marchewka, bez jajek (i bez zakalca - bo jest bardzo prościutkie).
Skład:
1 szklanka mąki
1 szklanka tartych orzechów
1/2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka tartej marchewki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/2 szklanki mleka owsianego albo zwykłego

Wszystkie składniki zmieszać i piec ok. 35 minut w 180°C.

Moja teściowa zawsze się dziwi, że tak proste ciasto (tylko zmieszane) i do tego zdrowe, może tak dobrze smakować..., :)
Polecam mocniutko, bo pyszne!

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1417.jpg

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1418.jpg

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1419.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość Agnieszka Paschalis

Ciacho czekoladowe:
- Mąka pełnoziarnista – 1/3 szklanki
- Mąka pszenna – 1/3 szklanki
- Brązowy cukier – 3/4 szklanki
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia – 3/4 łyżeczki
- Cynamon – 1/4 łyżeczki
- Sól – 1/4 łyżeczki
- Kakao w proszku (naturalne) – 1/2 szklanki
- Mus jabłkowy (naturalny, bez cukru) – 2/3 szklanki
- 1 jajko
- Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
- Starta marchewka – 1 szklanka

W jednej misce wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kakao i sól. Dodaj mus jabłkowy, lekko ubite jajko, wanilię i startą marchewkę. Zmiksuj, aż do uzyskania jednolitej masy.
Uzyskaną masę wlej do posmarowanej margaryną lub spryskanej olejem formy na babkę (z tulejką). Piecz około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe

Odnośnik do komentarza

1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki rodzynków
1/2 szklanki migdałów lub słonecznika
1/2 szklanki dyni
3 jajka (białka na pianę )
pół margaryny
szklanka mąki lub mąki kukurydzianej ( wedle uznania )
Wymieszać uformować ciasteczka piec 30 min. Super zdrowa przekąska dla dzieci !!!

Odnośnik do komentarza

ZDROWE I PYSZNE CIASTO MARCHEWKOWO-CZEKOLADOWE (przysmak mojej rodziny) :) SZYBKIE, PROSTE, WYJĄTKOWO SMACZNE i PUSZYSTE , A ZA SPRAWĄ MARCHEWKI WILGOTNE!
POTRZEBNE SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIA:
-2 szklanki marchewki trzemy na drobnej tarce (wychodzi około 5 marchewek)
- 1 szklanka oleju
-półtora szklanki mąki (pszennej)
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- 4 łyżki ciemnego kakao (czubate!)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- kilka kostek gorzkiej czekolady (około 4)
- szczypta soli
- dla smaku! Np. 2 łyżeczki cynamonu, bądź szczypta sproszkowanego imbiru.

Mąkę, sodę, kakao, proszek do pieczenia, sól, cynamon wymieszać. Marchewki zetrzeć bardzo drobno! Cukier i jajka w mikserze utrzeć na jasną masę. Porcjami dodawać wymieszaną mąkę z innymi składnikami oraz porcjami delikatnie dolewać olej, startą marchewkę i posiekaną gorzką czekoladę. Dokładnie wymieszać! Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć masę, wstawić do piekarnika nagrzanego na około 190 stopni, piec około 45 minut. Smacznego!:)

A teraz coś na przekąskę, słodką, a zarazem zdrową: NUTELLA JABŁKOWA, dla dzieci i dorosłych łasuchów:)
Obrać i pokroić około 2 kg jabłek. Smażyć aż się roztopią. Dodajemy cukier (tu kwestia bardzo indywidualna ile go ma być – do smaku!). Gotujemy około 40 minut. Następnie dodajemy 1 opakowanie kakao oraz do smaku, jeśli ktoś preferuje, np. cynamon, wanilie. Ostatni etap to włożenie do słoiczków i pyszna jabłkowa nutella gotowa:)

Odnośnik do komentarza

Bezcukrowe babeczki z gruszkami

Ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
1 jajko
2 łyżki jogurtu greckiego
szczypta soli

Nadzienie:
5-6 gruszek
2-3 łyżeczki cynamonu

Polewa:
1 gruszka (najlepiej pieczona)
1 łyżeczka kakao

Dodatkowo:
orzechy włoskie do dekoracji

Ciasto:
Mąkę przesiej na stolnicę i dokładnie posiekaj z margaryną. Na środku ciasta zrób wgłębienie, wbij jajko, dodaj śmietanę i odrobinę soli. Zagnieć jednolite i sprężyste ciasto (w razie potrzeby dodaj mąki lub jogurtu). Owiń folią i włóż na co najmniej godzinę do lodówki.

Nadzienie:
Gruszki pokrój w drobną kostkę i dokładnie wymieszaj z cynamonem.

Polewa:
Pokrojoną w kosteczkę gruszkę przełóż do małego garnuszka, podlej odrobiną wody i duś przez ok 10 min. Następnie zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

Wychłodzone ciasto porcjami wałkuj na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok.0,5 cm. Następnie nawiń na wałek i przenieś na delikatnie wysmarowane tłuszczem foremki. Ciasto lekko rozwałkuj i wciśnij do środka. Wyłożone ciastem foremki wypełnij nadzieniem i piecz w rozgrzanym do 180C piekarniku przez ok 20-30 min.

Przed podaniem polej polewą i udekoruj kawałkami orzechów.

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1430.jpg

Odnośnik do komentarza

Niestety, wpis dodałam jeszcze jako niezarejestrowany użytkownik, zapominając o zdjęciach, stąd dzisiejsza poprawka. Oto jak prezentuje się gotowe ciasto :)

~Justusica
Ciasto razowe dyniowo-marchwiowe :)

Ten zdrowy wypiek może być zarówno elementem pożywnego śniadania, jak i pełnowartościową alternatywą dla – w większości pozbawionych wartości odżywczych – słodkości. Składniki pokarmowe występują tu w swoich zdrowych wariantach - i tak na przykład węglowodanów (złożonych) dostarcza pełnoziarnista mąka pszenna, a tłuszczów (nienasyconych) - olej rzepakowy. Dodatkowym atutem jest obecność błonnika i składników odżywczych zawartych w warzywach oraz rozgrzewających właściwości przypraw korzennych. Nie zapominajmy również o smaku – ten podbił nawet najbardziej słodkolubnych przedstawicieli mojej rodziny :)

Składniki:

1 szklanka fruktozy
4 jajka
4 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
2 łyżeczki sody
przyprawy korzenne (po 0,5 łyżeczki cynamonu, imbiru, kardamonu, gałki i zmielonych goździków)
szczypta soli
1 szklanka oleju rzepakowego
0,5 szklanki ulubionych orzechów
2 szklanki dyni startej na tarce o grubych oczkach
1 szklanka marchewki startej na tarce o grubych oczkach

Wykonanie:

Jajka zmiksuj wpierw z fruktozą, niech się w pianę pyszną złożą.
Połącz z mąką, sodą, solą – te piec ciasto Ci pozwolą.
Dodaj olej, dynię, marchew (bacz, by były dobrze starte).
Wrzuć przyprawy i orzechy – zapach niesie się pod strzechy!
Całość mieszaj dużą łyżką, wrzuć na blachę i... to wszystko.
Stopni ustaw blisko dwieście, sprawdzaj, czy już sucho w cieście.
Po godzinie, ba, niecałej! masz już ciasto doskonałe.

Smacznego! :)

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1431.jpg

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1432.jpg

Odnośnik do komentarza

Sernik z białymi porzeczkami

3 kubki sera śmietanowego
6 jajek
1 1/2 kubka cukru
1/2 kubka mąki
cukier waniliowy
budyń śmietankowy
kubek białych porzeczek
łyżkę mąki do posypania porzeczek
szczyptę soli
Oddziel żółtka od białek Białka umieść w garnku a żółtka w kubeczku
Wsyp do misy miksera cukier ,cukier waniliowy i żółtka i miksuj wszystkie składniki tak długo aż powstanie jednolita masa Dodaj do niej ser ,przesianą mąkę ,budyń. Jeszcze raz wymieszaj składniki .
Umyte porzeczki wsyp do miski i zasyp mąką Przełóż porzeczki do serowej masy i całość wymieszaj drewnianą łyżką .Białka ubij na sztywną pianę Dodaj ją do ciasta Wymieszać i masę przełożyć do natłuszczonej tortownicy Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 50 minut

Odnośnik do komentarza

Oczy carycy

Potrzebujemy:

na ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżkę octu
1/3 szklanki oleju

na ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżkę proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju

na krem budyniowy:
1 i 3/4 szklanki mleka
budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy (16 g)
1 kostkę miękkiego masła

na polewę:
125 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki kakao
3-4 łyżki mleka

dodatkowo:
200 ml mocnej kawy
paczkę okrągłych biszkoptów
zieloną galaretka
orzechy włoskie

Wykonanie:

Ciasto jasne: białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę, ocet i olej, delikatnie i dokładnie mieszamy.
Ciasto ciemne: żółtka i jajka ucieramy z cukrem do białości. Na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dokładnie mieszamy.

Blaszkę o wymiarze ok 30x25 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Delikatnie mieszamy widelcem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180°C przez około 35 minut.

Krem budyniowy: budyń gotujemy w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy ostygnie ucieramy go z miękkim masłem.

Parzymy kawę, lekko słodzimy, studzimy.

Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku.
Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa placki.
Na jeden wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty nasączone kawą. Między biszkopty wylewamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy resztę kremu. Przykrywamy drugim plackiem.

Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, energicznie mieszamy. Po przestudzeniu polewa jest gotowa, polewamy nią ciasto. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Schładzamy kilka godzin w lodówce.

Smacznego :)

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...