Skocz do zawartości
Forum

Konkurs "Słodkie i zdrowe święta z Sante"


Rekomendowane odpowiedzi

Żurawinowe muffinki bez tłuszczu i cuku

SKŁADNIKI:
- 2 średnie jabłka
- 1 średni banan
- 1 jajko
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- konfitura z żurawiny, aronii itp.
- 50 g suszonej żurawiny + 10 g na przyozdobienie wierzchu
PRZYGOTOWANIE:
Jabłuszka i banana obieramy. Kroimy na małe kawałki. Miksujemy za pomocą blendera na mus. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy (nie wymagany mikser). Nakładamy po 1 czubatej łyżce do każdej muffinki. Jeżeli babeczka ma być z nadzieniem, nakładamy pół łyżki masy, potem pół łyżeczki konfitury i na to znowu pół łyżki masy ciasta. Na wierzch kładziemy kilka sztuk suszonej żurawiny. Pieczemy w 180* przez 35 minut.

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1361.jpg

Odnośnik do komentarza

Jabłecznik bez tłuszczu

Składniki

- 5-6 jabłek;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 3/4 szklanki cukru (można mniej);
- 3 łyżeczki cukru waniliowego;
- 3 jajka;
- 2 szklanki mąki;
- 1/2 łyżeczki cynamonu;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody;
- 1/2 szklanki rodzynek (można pół na pół z żurawiną);
- 1/2 szklanki różnych orzechów np. włoskich, pekan, migdałów;
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej.

Przygotowanie

Orzechy posiekaj. Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do dużej miski. Do jabłek wlej sok z cytryny, wsyp cukier, cukier waniliowy i wszystkie bakalie. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki co najmniej na jedną godzinę. Po tym czasie, jajka wybij do kubka, wsyp do nich sodę oraz proszek do pieczenia i dokładnie połącz. Następnie do jabłek wsyp mąkę, cynamon, wlej jajka i dokładnie wymieszaj. Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x30 cm) i piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

http://magielkuchenny.pl/jablecznik-bez-tluszczu,pid,189.html

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1362.jpg

Odnośnik do komentarza

Chlebek bananowy

Składniki

Ciasto

- 4 dojrzałe banany;
- 130 g cukru;
- 2 łyżeczki cukru waniliowego;
- 1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła;
- 250 g mąki;
- 2 jajka;
- pół łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- szczypta soli;
- 2 łyżeczki dżemu morelowego.

Dodatkowo

- 2 łyżeczki cukru pudru;
- troszeczkę soku z pomarańczy.

Przygotowanie

Do kubeczka wybij jajka, wsyp do nich proszek do pieczenia oraz sodę i dokładnie wymieszaj. Po kilku minutach zaczną pracować. Banany obierz ze skórki i rozgnieć je praską do ziemniaków lub widelcem. Do miski wrzuć banany, wlej jajka, dodaj wszystkie pozostałe składniki i wszystko dokładnie połącz. Gładką masę przelej do wyłożonej papierem blaszki keksówki. Piecz około 1 godziny w 180ºC do tak zwanego „suchego patyczka”. Dodatkowo chlebek możesz delikatnie polać lukrem. Cukier puder i odrobinę soku z pomarańczy dokładnie połącz i przygotowanym lukrem polej chlebek.

Tekst linka

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1363.jpg

Odnośnik do komentarza

Ciasteczka migdałowe

Pyszne ciasteczka, chrupiące na wierzchu, a w środku delikatne i mięciutkie.

Składniki

Ciasto

- 20 dkg zmielonych migdałów;
- 10 dkg mąki;
- 3 białka;
- 20 dkg cukru pudru;
- 2 krople prawdziwej esencji z migdałów;
- 1 łyżka miodu.

Dodatkowo

- cukier puder do obtoczenia ciastek;
- ewentualnie konfitura lub słupki migdałów.

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto połącz w miseczce i zagnieć. Ciasto po zagnieceniu może się kleić, ważne jednak jest, aby wszystkie składniki się połączyły. W razie konieczności dosyp troszeczkę mąki. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na około pół godziny.
Po wyjęciu z lodówki formuj małe kuleczki (wg uznania, albo wielkości orzecha włoskiego, albo laskowego), obtaczaj w cukrze pudrze i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami zachowaj odstępy. Następnie każdą kuleczkę delikatnie spłaszcz. Jeśli chcesz wypełnić je nadzieniem, to zrób na środku każdego ciasteczka wgłębienie np. końcem drewnianej łyżki i połóż nadzienie.
Piecz w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika studź ciasteczka na kratce.

Tekst linka

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1364.jpg

Odnośnik do komentarza

JOGURTOWE CIASTO !;)

Składniki:
- jogurt grecki 0,5 l
- jajka 3 szt.
- mąka kukurydziana 4 łyżki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- 1 łyżeczka olejku pomarańczowego lub waniliowego
- cukier puder 1/2 szklanki
-garść rodzynek (sparzonych namoczonych w gorącej wodzie)
-foremka – keksówka

Do miski wlewamy jogurt, dodajemy mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier puder, jaja oraz olejek pomarańczowy. Całość dokładnie mieszamy i miksujemy aż powstanie jednolita masa. Na sam koniec dodajemy rodzynki i ponownie mieszamy łyżką.

„Keskówkę” smarujemy olejem, wykładamy papierem do pieczenia i także smarujemy olejem. Wylewamy ciasto do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180C i pieczemy przez ok. 40-50 min. na złoty kolor.

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1367.jpg

Odnośnik do komentarza

Jabłkowo - cynamonowa fantazja miodowa!

Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
5 łyżek płynnego miodu wielokwiatowego
pół szklanki cukru
3 duże jabłka
1 opakowanie przyprawy cynamonu
4 gałki lodów waniliowych

Wykonanie:
Na początek oczywiście z jabłek skórkę obieramy, a już potem nacinamy tak, aby plasterki z nich zostały.
Dziś patelnia nam potrzebna, gdyż to ciasto tak wymaga, aby na ogniu na nią wsypać cukier i miodem go zalać.
Potem naszą pyszną masę cynamonem doprawiamy i piekarnik na 180 stopni ustawiamy.
Dodajemy pyszne jabłka na naszą słodką patelnię, tak aby plasterki wszystkie poukładać zgrabnie wcześniej.
A następnie na patelnię francuskie ciasto nakładamy, żeby nam przykryło naszą miodowo jabłkową masę.
Gdy piekarnik już nagrzany to nasze dzieło do niej wsadzamy i... czekamy :) Tak gdy pół godziny mija to już nastaje ta chwila, gdy nasza patelnia musi znikać z piekarnika!
Następnie bardzo ostrożnie musimy patelnię do góry dnem obrócić i nasz specjał na talerz szybciutko przerzucić.
Już pokroić też możemy, na 4 kawałki najlepiej.
A potem z zamrażarki nasze lody wyciągamy i na każdy z kawałków po jednej gałce umieszczamy.
Nic już więcej nie zostaje niż smakować dzieło nasze!
Smacznego!!!

Odnośnik do komentarza

jak przystało na radosny czas Świąt i Sylwestra, proponuję ciasto Dyskoteka :)

Składniki na biszkopt:
6 jajek
1 1/2 szklanki mąki, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Ponczowanie biszkoptu:
1/2 szklanki ciepłej wody
2 kieliszki wódki lub spirytusu
1/2 soku z cytryny
1 cukier waniliowy

Krem karpatkowy:
1/2 litra mleka
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru kryształu
1 kostka masła lub margaryny - 25 dag
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej

Mus jabłkowy:
1 kg jabłek albo 1 litrowy słoik startych jabłek
1 galaretka cytrynowa
szklanka gorącej wody

Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na pół.

Ostudzony biszkopt naponczować. Do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, sok z cytryny, wsypać cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopt porządnie zwilżyć przygotowanym ponczem.

Krem karpatkowy: do pół szklanki mleka wsypać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Rozmieszać dokładnie (żeby nie było grudek) i wlać do gorącego mleka, gotować tak jak budyń. Ostudzoną masę połączyć z kostką masła lub margaryny, dobrze rozmieszać.

Mus jabłkowy: jabłka zetrzeć lub wyłożyć z słoika, podsmażyć w garnku. Do musu dodać galaretkę cytrynową rozpuszczoną w szklance gorącej wody, wymieszać, ostudzić.

Posypka kokosowa: na patelnię wrzucić masło, wiórki kokosowe i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu, aż się zarumienią na złoty kolor (trzeba uważać, żeby się za bardzo nie przypiekły).

Przełożenie ciasta:
1. biszkopt
2. połowa kremu karpatkowego
3. połowa musu jabłkowego
4. biszkopt
5. reszta kremu karpatkowego
6. reszta musu jabłkowego

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1369.jpg

Odnośnik do komentarza

Ciasto otrębowe
Składniki:
2 szklanki otrębów
2/3i brązowego cukru
pół szklanki suchego maku
pół szklanki mąki pszennej
100 g orzechów włoskich, posiekanych z grubsza
100 g rodzynek
190 g masła lub margaryny
4 jajka (oddzielnie)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu migdałowego
Polewa kakaowa z żelatyną (zawsze błyszcząca):
4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki kakao
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i ubić. Dodać otręby, mak, wymieszać. Tłuszcz rozpuścić i gorący (ja lekko ostudziłam) wlać ostrożnie do ciasta, wymieszać. Mąkę z proszkiem przesiać, wymieszać i wsypać do ciasta. Dodać aromat migdałowy. Wsypać bakalie i wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem foremki.
Piec w temperaturze 180ºC przez 50 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić.
Przygotować polewę: Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

Odnośnik do komentarza

Ciasto Jogurtowe
Lekkie, mało kaloryczne i pyszne:)
Jeżeli jesteście na diecie, a macie ochotę na coś słodkiego to polecam Wam ten właśnie przepis. Konsystencją ciasto przypomina trochę pieczony sernik – a smak? Sami musicie sprawdzić jakie jest pyszne i jaki zapach w czasie pieczenia unosi sie w całym domu. Raz spróbujecie – ciągle będziecie je robić !!!!

Czas przygotowania: 20 min.

Pieczenie: 35 min

Składniki: 1 porcja dla 6 osób

jogurt grecki 0,5 l
jajka 3 szt.
mąka kukurydziana 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
1 łyżeczka olejku pomarańczowego lub waniliowego
cukier puder 1/2 szklanki
garść rodzynek (sparzonych namoczonych w gorącej wodzie)
foremka – keksówka
Krok 1
Do miski wykładamy jogurt, dodajemy mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier puder, jajka oraz olejek pomarańczowy. Całość dokładnie mieszamy i miksujemy aż powstanie jednolita masa. Na sam koniec dodajemy rodzynki i ponownie mieszamy łyżką.

Krok 2
Formę „keskówkę” smarujemy olejem, wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem i także smarujemy olejem. Wylewamy ciasto do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180C i pieczemy przez ok. 40-50 min. na złoty kolor – ciasto powinno odchodzić od boków formy.

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1373.jpg

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1374.jpg

Odnośnik do komentarza

Lekkie ciasto na każdą okazję
Spód ciasta:
-4 szklanki drobnych płatków owsianych
-100 g rozpuszczonego masła
-2 łyżki miodu
Połączyć składniki i wyłożyć nimi dno blachy.

Masa jogurtowa:
-2 duże jogurty naturalne
-2 cytrynowe galaretki do rozpuszczenia
-3 łyżeczki żelatyny
-2 szklanki gorącej wody
- 250 g drobno pokrojonych owoców np. truskawki
Galaretki i żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić aż zrobi się prawie, że zimna. W dużej misce wymieszać jogurty i owoce, do tego dodać chłodną galaretkę i wymieszać. Gdy zacznie tężeć to wylać tą masę na owsiany spód.

Wierzch:
-2 galaretki truskawkowe
-4 szklanki wrzącej wody
Galaretki rozpuścić we wrzątku. Gdy zaczną tężeć ostrożnie wylać na warstwę jogurtową .
Ciasto odstawić do stężenia na ok 2/3 godziny.
Smacznego

Odnośnik do komentarza

Proste, pyszne, aromatyczne i przede wszystkim zdrowe ciasto zasmakuje każdemu miłośnikowi słodkości.

"Dietetyczne ciasto cynamonowe z jabłkami"

Składniki:
*na ciasto
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki wody gazowanej
- 10dag zmielonych orzechów włoskich
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2/3 szklanki oleju
*dodatkowo
- 1 słoik prażonych jabłek (1kg)
- sok z połowy cytryny
- 6 jabłek
- 5 dag masła
- 5 łyżek miodu
- 2 op. serka homogenizowanego waniliowego
- 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijamy mikserem z cukrem. Mąkę mieszamy z orzechami, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy porcjami do jajek i miksujemy na wolnych obrotach. Na końcu wlewamy olej i 3 łyżki wody gazowanej, miksujemy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy, pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach, gotowy studzimy.
2. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Na patelni roztapiamy masło z miodem, wkładamy pokrojone jabłka i dusimy ok. 5 min., odstawiamy.
4. Placek kroimy na dwie części, jedną część smarujemy prażonymi jabłkami (1/3 jabłek prażonych pozostawiamy na wierzch), układamy podsmażone plasterki jabłek (1/3 pozostawiamy na wierzch), przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch smarujemy pozostałymi jabłkami uprażonymi, układamy plasterki podsmażonych jabłek, wyrównujemy i wkładamy na 30 min. do lodówki.
5. Serki przekładamy do miski, chwilkę miksujemy, żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu w 2 łyżkach wody, wlewamy do serków, szybko miksujemy i wykładamy na placek (można widelcem zrobić wzorki). Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godz.

Polecam i smacznego:)

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1376.jpg

Odnośnik do komentarza

Kuleczki owsiane
Podgrzewamy 4 łyżki miodu, 0.5 szklanki mleka sojowego, 15 dag margaryny nieuwodornionej, do całkowitego rozpuszczenia składników. W misce przygotowujemy 3 szklanki płatków owsianych, 4 łyżki karobu (zamiennik kakao), około szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich, pół szklanki wiórków kokosowych. Zalewamy roztopionym tłuszczem, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kuleczki, które obtaczamy w w wiórkach kokosowych. Po schłodzeniu stają się twardsze. Smacznego!

Odnośnik do komentarza

Ciasteczka świąteczno -karnawałowe

300g mąki tortowej
70g zarodków pszennych stabilizowanych np. Sante(można zastąpić mielonymi orzechami,migdałami,itp)
garść żurawiny suszonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru brązowego
cukier waniliowy
łyżka śmietany 18%
200g masła lub margaryny(miękkie)
1 żółtko

Wszystkie składniki dobrze zagnieść,formować kulę.Włożyć do lodówki na ok 2 h. Schłodzone ciasto lepiej się wałkuje i wycina ciasteczka.Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,pieczemy ok 15-20 min w temp. 160-170C.Z porcji powinno wyjśc ok 2 dużych blach ciasteczek.

Odnośnik do komentarza
Gość magda2lena

Trochę inny jabłecznik.
- 4 jaja,
- 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki mąki,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenie,
- 4 łyżki oleju
- 4 kwaśne jabłka,
- odrobina rodzynek, suszonej żurawiny, suszonych jagód,
- otręby owsiane, otręby pszenne

Jajka ubić z cukrem. Dodać stopniowo mąkę z proszku do pieczenia i wymieszać. Na końcu dodać olej.
Blachę wyłożyć papierem. Bezpośrednio na papier zetrzeć na grubych oczkach jabłka, rozsypać po całym papierze i posypać dodatki(rodzynki, otręby). Wymieszane ciasto wylać na jabłka i rozprowadzić tak aby jabłka były przykryte. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25- 30 min. W 180stC do zrumienienia. Po upieczeniu placek wyciągnąć i zwinąć w rulon (można przed zwinięciem posmarować konfiturą) . Zostawić do ostudzenia, posypać cukrem pudem. Smacznego!

Odnośnik do komentarza

KEKS PEŁEN BAKALII

SKŁADNIKI:
• 20 dag masła
• 1 szklanka białek ( 6-7 jajek)
• ¾ szklanki cukru, sól
• 3 opakowania mieszanki keksowej
• Po 3 łyżki rodzynek, suszonej żurawiny i posiekanych orzechów włoskich
• Suszone morele pokrojone na mniejsze kawałki- 5 sztuk
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• Kilka kropli olejku migdałowego
• Tłuszcz, bułka tarta do formy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia bakalii, lukier

PRZYGOTOWANIE:
Bakalie wymieszać z 2 opakowaniami mieszanki keksowej a następnie obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypuj do piany cukier. Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia. Do słodkiej piany białkowej dodawaj na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Mieszaj delikatnie drewniana łyżką, aby piana nie opadła.
Ciasto wymieszaj starannie z olejkiem migdałowym i bakaliami.
Formę do keksu wysmaruj tłuszczem i wysyp bułka tartą, wlej ciasto. Piecz około 45 minut w temperaturze 180oC. Upieczone ciasto polej lukrem i dekoruj mieszanka keksową.

Nasza rodzina nie wyobraża sobie świąt bez keksa. Ten jest wyjątkowo pyszny i aromatyczny i długo pozostaje świeży.

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1378.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość ereszkigal

batoniki musli

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych lub orkiszowych, żytnich
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki sezamu, słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego
3/4 szklanki posiekanych dowolnych orzechów
1 szklanka posiekanych suszonych owoców np. moreli, daktyli, śliwek, rodzynek
2 białka
2 łyżki miodu
1/4 szklanki wody
2 łyżki oleju
Płynny miód połączyć z wodą i olejem.
Suche składniki wymieszać w misce i zalać powałą masą następnie dodać ubite białka i dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, masę rozprowadzić na nim równą warstwą.
Piec ok 30 minut w temperaturze 180 st C. Gdy tafla masy wystygnie możemy ją pokroić.

Odnośnik do komentarza
Gość Agnieszka M

A ja nie podam przepisu na ciasto, ale na babeczki :).

MUFFINKI JABŁKOWO- CYNAMONOWE

Składniki:
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżka otrębów owsianych (gryczanych)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 szklanki miodu
- 1/2 szklanki mleka
- jajko
- jabłko

Przygotowanie:
Składniki suche (mąkę, otręby, proszek, cynamon) połączyć w jednej misce, a mokre (miód, mleko, jajko) w drugiej. Jabłko pokroić w kostkę. Składniki suche połączyć z mokrymi, dodać pokrojone jabłko. Przekładać do foremek, piec przez ok. 20-25 minut w 190 st. Celcjusza.

PS
Dlaczego je lubię? Bo są bardzo zdrowe! Pełnoziarnista mąka - świetnie! Otręby, cynamon, jabłko - doskonałe na perystaltykę jelit. Miód zamiast cukru - zmniejszona kaloryczność i multum witamin. W końcu jajko i mleko - zdrowe białko. A w smaku - CUDO! Nawet moja siostra, która na sam dźwięk słowa "dietetyczny" ucieka gdzie pieprz rośnie, nic nie poznała i sama pożarła chyba z połowę :). Serdecznie polecam :).

Odnośnik do komentarza

Polecam moje pyszne "crumble" jabłkowe! Do kruszonki można dodać błonnik lub mielony len.

„Szarlotka bez spodu”, czyli jabłka zapiekane pod kruszonką

SKŁADNIKI:
4 duże jabłka
2 łyżki białego cukru
1/3 łyżeczki przyprawy do szarlotki
kruszonka:
1 niecała szklanka mąki
1/2 szklanki brązowego cukru
80g masła
szczypta cynamonu (lub przyprawy do szarlotki)

PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy środek i kroimy na 8 podłużnych części. Przekładamy do garnka podlewamy 1/2 kubka wody i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy gaz, dodajemy 2 łyżki białego cukru, 1/3 łyżeczki przyprawy do szarlotki i dusimy na wolnym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Do miski wsypujemy mąkę, brązowy cukier i cynamon. Mieszamy. Następnie dodajemy posiekane masło. Wyrabiamy palcami kruszonkę, aż uzyska konsystencję grubo mielonej bułki tartej.

Gotowe jabłka przekładamy cedzakiem do żaroodpornego naczynia o pojemności 1-1,5 litra. Na górze rozkładamy równo kruszonkę.

Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180°C. Podajemy na gorąco np. z lodami!

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1384.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość Justusica

Ciasto razowe dyniowo-marchwiowe :)

Ten zdrowy wypiek może być zarówno elementem pożywnego śniadania, jak i pełnowartościową alternatywą dla – w większości pozbawionych wartości odżywczych – słodkości. Składniki pokarmowe występują tu w swoich zdrowych wariantach - i tak na przykład węglowodanów (złożonych) dostarcza pełnoziarnista mąka pszenna, a tłuszczów (nienasyconych) - olej rzepakowy. Dodatkowym atutem jest obecność błonnika i składników odżywczych zawartych w warzywach oraz rozgrzewających właściwości przypraw korzennych. Nie zapominajmy również o smaku – ten podbił nawet najbardziej słodkolubnych przedstawicieli mojej rodziny :)

Składniki:

1 szklanka fruktozy
4 jajka
4 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
2 łyżeczki sody
przyprawy korzenne (po 0,5 łyżeczki cynamonu, imbiru, kardamonu, gałki i zmielonych goździków)
szczypta soli
1 szklanka oleju rzepakowego
0,5 szklanki ulubionych orzechów
2 szklanki dyni startej na tarce o grubych oczkach
1 szklanka marchewki startej na tarce o grubych oczkach

Wykonanie:

Jajka zmiksuj wpierw z fruktozą, niech się w pianę pyszną złożą.
Połącz z mąką, sodą, solą – te piec ciasto Ci pozwolą.
Dodaj olej, dynię, marchew (bacz, by były dobrze starte).
Wrzuć przyprawy i orzechy – zapach niesie się pod strzechy!
Całość mieszaj dużą łyżką, wrzuć na blachę i... to wszystko.
Stopni ustaw blisko dwieście, sprawdzaj, czy już sucho w cieście.
Po godzinie, ba, niecałej! masz już ciasto doskonałe.

Smacznego! :)

Odnośnik do komentarza

Najzdrowsze ciasto na świecie -bez jajek, bez mąki, bez cukru

Pyszne ciasto i całkowicie bez cukru.
Dla wszystkich tych którzy dbają o figurę.

Składniki : 3 szklanki płatków owsianych, 1/3 szklanki miodu (lub syropu klonowego), 1/3 szklanki wody, 1/3 szklanki soku jabłkowego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 szklanka jagód, 1,5 szklanki malin, ( owoce mogą by również mrożone) , 1/3 szklanki miodu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie : Do rondelka wrzuć jagody, maliny i wlej miód (1/3szklanki). Gotuj na wolnym ogniu aż woda wyparuje a masa zgęstnieje ale będzie płynna. Do blendera wsyp 1,5 szklanki płatków owsianych i zmiksuj tak aby były w postaci mąki. Dosyp pozostała część płatków owsianych, dodaj sok jabłkowy, wodę, miód, cynamon i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem. Na dno foremki ułóż połowę masy z płatków owsianych następnie mus owocowy i przykryj pozostałą częscia płatków.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1385.jpg

Odnośnik do komentarza

Ciasto czekoladowe z bananami i muesli

Składniki:

3 jajka,
175 g masła (stopionego i przestudzonego),
150 g mąki pszennej,
150 g cukru,
1/3 szklanki kakao,
100 g muesli (dowolny smak) ,
3 dojrzałe banany

Przygotowanie :

Banany obierz ze skóry i pokrój na plasterki. Jajka utrzyj z cukrem (około 5 minut, nie ma być to puszysta masa). Dodaj kakao i wlewaj powoli masło, nieustannie ucierając.

Dodaj około 1/3 bananów i mąkę. Miksuj aż masa będzie jednolita. Łyżką wmieszaj muesli i wyłóż ciasto do przygotowanej blachy. Na wierzchu ułóż pozostałe banany.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 35 minut. Podawaj wystudzone.

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1386.jpg

Odnośnik do komentarza

Zdrowe szaleństwo
Składniki:
-10 jaj
-350 g musli Tradycyjnego z Sante
-3 łyżki wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Jaja rozbić i wymieszać z musli i wiórkami.Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 40 min.Po upieczeniu kroimy.Smacznego!

Przepis wymyśliłam wraz z mamą.Jestem na diecie i czasami brakuje mi słodkości.Placek jest dietetyczny bo nie zawiera mąki i tuczącego cukru.Smaczny,tani i szybki ! Idealnie zaspokaja ochotę na słodkie.

Odnośnik do komentarza
Gość aniawioletta

CIASTO MARCHEWKOWE - składniki:
1.5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
1.5 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka cukru wanilinowego
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
pół łyżeczki soli
CIASTO MARCHEWKOWE - sposób przygotowania:
Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciasto. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. Polewa to opakowanie małego serka o smaku waniliowym.

Odnośnik do komentarza

LEKKI PLACEK Z JAGODAMI

Składniki:
-0,5 szklanki cukru
-1 szklanka mąki pszennej
-3 jajka
-3 łyżki oleju
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-esencja waniliowa
-garść lub dwie jagód
-50g gorzkiej czekolady posiekanej na drobne kawałki

Wszystkie składniki ciasta dokładnie ze sobą wymieszać na gładką masę ( ja do tego używam miksera). Gotową masę wylać na formę od to tarty o średnicy ok 30cm. Na wierzch ciasta równomiernie rozsypać jagody i czekoladę. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 170 ' C przez około 30-40 minut, aż się zarumieni i wetknięta w środek wykałaczka będzie sucha.
Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta wierzch można posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO :)

CYNAMONOWE MUFFINKI Z KREMEM POMARAŃCZOWYM I MANDARYNKAMI

Składniki:
- 2 duże jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 200 ml wody
- 200 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu

Krem:
- 3 łyżki budyniu waniliowego
- 200 ml mleka
- 100 g masła
- 7 dag cukru pudru
- 20 ml likieru pomarańczowego
- mała puszka mandarynek

Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy powoli wodę, olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dokładnie mieszkamy.
Krem: Gotujemy budyń na mleku. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem. Cały czas ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wlewamy likier i mieszamy.
Do foremek nakładamy jedną łyżkę ciasta, potem kilka mandarynek i znowu ciasto mniej więcej do 3/4 wysokości foremek. Piekarnik rozgrzewamy do 190' C i pieczemy ok 25-30 minut do "suchego patyczka". Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem i obowiązkowo polać wcześniej przygotowanym kremem. Palce lizać :)

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1388.jpg

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1389.jpg

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1390.jpg

Odnośnik do komentarza

Ciasteczka owsiane

1 szk mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 i 1/2 szk płatków owsianych
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g masła
1/2 szk cukru
1/4 szk ciemnego brązowego cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
sól
100 g suszonej żurawiny
100 g sezamu

Masło ucierać mikserem stopniowo dodając biały cukier. Cały czas miksować, aż uzyskamy kremową konsystencję. Dodać brązowy cukier i dalej miksować. Dodać jajko i wszystkie pozostałe składniki cały czas miksując. Na końcu dodać suszoną żurawinę i ziarna sezamu, można też dodać inne bakalie np. suszone śliwki, orzechy według uznania. Z ciasta robić ciasteczka wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć ciasteczka łyżką. Piec ok. 15 min w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut do przestygnięcia. Smacznego!

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1391.jpg

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...