Skocz do zawartości
Forum

Konkurs "Słodkie i zdrowe święta z Sante"


Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto ryżowe :)

mleko 0% tłuszczu 1 litr
cukier waniliowy 3 łyżeczki
cynamon 1 łyżeczka
starta skórka z cytryny 1 łyżeczka
ryż 300 g
cukier brzozowy 180 g lub cukier z trzciny cukrowej
agar-agar lub żelatyna 6 łyżeczek
jajko 4 szt.
jogurt grecki 250 g
kawałki brzoskiwń lub ananasa 300 g
wiśnie 150 g
posiekane orzechy pistacjowe 4-5 łyżek

1.Dokładnie wypłukać ryż. Do garnka wlewamy 1 l mleka, dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy, cynamon, starta skórkę z cytryny mieszamy i gotujemy. Wypłukany ryż dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy aby nie przypalił się. Zmniejszamy ogień i na małym ogniu gotujemy (tak aby mleko bulgotało) ok 30 min. aż ryż będzie miękki co jakiś czas mieszając.
2.Pod koniec gotowania ryżu dodajemy Ksylitol, mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
3.Do garnka wlewamy białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo jogurt grecki cały czas miksując.
4.Pozostała ilość mleka 300 ml podgrzewamy i wrzątkiem zalewamy agar-agar lub żelatynę i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się. Następnie dodajemy do ryżu i całość dobrze mieszamy.
5.Wbijamy żółtka i ponownie całość mieszamy. Małymi partiami dodajemy masę ubitą z białek i jogurtu cały czas miksując.
6.Formy np. keksówki wykładamy papierem do pieczenia lub folią i wylewamy do nich ciasto dodając posiekane i odsączone owoce. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na całą noc.
SMACZNEGO ! :)

Odnośnik do komentarza

"Bakaliowy przysmak"

Proponuję bardzo zdrowe ciasto bez dodatku cukru i tłuszczu. Ciasto jest miękkie pełne bakalii i bardzo smaczne. Poza tym bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu.

Składniki na ciasto:
170 g płatków jęczmiennych
3 łyżki otrąb pszennych
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki pestek słonecznika
10 suszonych moreli
20 suszonych żurawin
10 orzechów laskowych
10 migdałów
10 orzechów włoskich
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki razowej
3 łyżki płatków ryżowych
2 jajka
1 szklanka soku jabłkowego
Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miski, dolewamy soku jabłkowego i dokładnie mieszamy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do powstałej masy, a z białek ubijamy pianę. Ubitą pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 – 30 minut. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku, uchylamy tylko delikatnie drzwiczki.

Odnośnik do komentarza

Orkiszowa szarlotka pod owsianą pierzynką

Jest to przepis na bardzo smaczną, a przede wszystkim zdrową szarlotką. Przełamanie dla tradycyjnego jabłecznika. Ciasto to ma wyjątkowy aromat i podobny smak. Serdecznie polecam

Składniki:

1. Do ciasta:
200 g mąki orkiszowej
100g maki pełnoziarnistej pszennej
150g masła miękkiego
2 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia oraz cynamonu
50g cukru
sok z jednej cytryny
2. Do nadzienia4 duże jabłka, które kroimy w plastry
pół łyżeczki kardamonu
1/3 łyżeczki imbiru
4 łyżki brązowego cukru
szczypta goździków
łyżeczka cynamonu
3. Do Kruszonki szklanka mąki orkiszowej
160 g masła
pół szklanki płatów owsianych
pół szklanki cukru brązowego
70 g migdałów prażonych siekanych

Przygotowanie:
Mąki, cynamon, proszek do pieczenia wsypać do miski. Dodać masło i wszytko razem pociąć nożem, następnie dodać jajka i szybko zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne. Umieścić zawinięte w folię spożywczą do zamrażarki na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i zetrzeć na tarce do warzyw. Wyklepać nim dno oraz boki dużej tortownicy. Zapiekać przez 15 minut w 180 stopniach. Wyciągnąć do ostudzenia.

W czasie kiedy ciasto jest w zamrażarce możemy przygotować nadzienie z jabłek. Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Podzielić na 4 części i kroić na plasterki (grubość 0,5cm). Pokrojone jabłka przełożyć do miski, zalać sokiem z cytryny dodać przyprawy i wszytko razem wymieszać.

Wszystkie składniki umieścić w misce i razem wymieszać- rozetrzeć palcami. Przygotowanie końcowe: Na podpieczony spód wykładamy jabłka, posypujemy kruszonką i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.

Życzę smacznego :-)

Odnośnik do komentarza

PYSZNE I ZDROWE CIASTO ŚWIĄTECZNE
120g suszonych daktyli bez pestek,
80g suszonych śliwek,
130g rodzynek,
70g suszonej żurawiny,
2 duże jajka,
150g mąki pszennej pełnoziarnistej,
250ml soku pomarańczowego 100%,
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 czubata łyżeczka przyprawy piernikowej,
3 łyżki dżemu morelowego niskosłodzonego

Daktyle i śliwki pokroić, włożyć do rondelka, zalać sokiem pomarańczowym i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Następnie lekko przestudzić i zmiksować na papkę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Białka oddzielić od żółtek. Do daktylowo-śliwkowej papki dodać żółtka i wymieszać. Dodać mąkę, rodzynki i żurawinę. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto powinno być gęste, jeśli jednak jest zbyt gęste i nie da się go dobrze wymieszać, można dodać trochę soku pomarańczowego lub wody.
Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z ciastem.
Dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach około 40-45 minut, aż wbity w środek patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
Dżem zmiksować blenderem i posmarować nim jeszcze ciepłe ciasto. Odstawić do przestudzenia.

Odnośnik do komentarza

Pyszne ciasto owocowe!!!
Składniki:
-4 jajka
- szklanka cukru (3/4 w zupełności wystarczą)
- szklanka mąki pszennej
- szklanka otrębów (owsianych lub pszennych - u mnie po połowie)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-owoce - np jabłka i brzoskwinie

Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Ciągle ubijając porcjami dodawać cukier, a potem żółtka. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i otręby , delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Wlać do formy wyłożonej papierem. Ułożyć owoce - jeśli są słodkie, można dodać mniej cukru. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok 35-40 minut.

Odnośnik do komentarza

Makowiec japoński, czyli samo zdrowie, ciasto bez użycia mąki i cukru, makowiec bez kalorycznego "spodu" :)

0,5 kg maku
200 g masła naturalnego
pół szklanki miodu naturalnego lub pół szklanki stewii
9 jajek
9 łyżek kaszki manny lub otrębów
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kg jabłek
pół szklanki posiekanych migdałów
pół szklanki posiekanych orzechów laskowych
pół szklanki rodzynek

Parzymy i mielimy mak. W misce miksujemy masło z miodem i żółtkami na puszystą masę. Do masy dodajemy mak i starte jabłka oraz bakalie. Mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia oraz kaszkę manną. Na koniec ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie łączymy z masą makową. Pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, najlepiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Odnośnik do komentarza

Pyszne ciasteczka bez masła, cukru i mąki!
6 bardzo dojrzałych bananów ( im dojrzalsze tym lepiej),
ok 1,5 szklanki płatków owsianych zwykłych lub górskich,
bakalie (wg uznania orzechy, rodzynki, śliwki suszone, pestki dyni)
cynamon
Banany rozgniatam na papkę. Dodaję płatki owsiane, cynamon i bakalie. Wszystko mieszam i łyżka wykładam na duża blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru.

Odnośnik do komentarza

Każdy z nas doskonale wie, że najzdrowsze są warzywa i owoce. Zatem moja propozycja jest nie dość, że zdrowa to i pyszna. Oto przepis na wspaniałe ciasto marchewkowe.
CIASTO MARCHEWKOWE

2 jajka
200 g cukru
140 ml oleju słonecznikowego
250 g marchewki (strata na grubej tarce)
100 g żurawiny
75 g orzechów zmielonych
175 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
odrobina gałki muszkatołowej

POLEWA

30 g miękkiego masła
70 g cukru pudru
serek typu Mój ulubiony
kropelka aromatu migdałowego
(wszystkie składniki miksujemy).

Jajka, cukier i olej miksujemy.
Resztę składników dodajemy i mieszamy ręcznie, w jedną stronę.
Dobrze jest wcześniej zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem.
Wlewamy do foremki (foremka wielkością podobna do tej od wypieku chleba- nieduża)
Ja piekę 55 min w 180 st., z termoobiegiem.
Lekko ciepłe ciasto polewamy białą polewą

Odnośnik do komentarza
Gość Sławek0526

Zdrowe ciasto"Salceson"
1 szklanka obranych orzechów włoskich,6 jabłek,większych,obranych pokroic w kostkę,1 paczka płatków migdałowych,6 łyżek oliwy,1 szklanka cukru,trochę zapachu i cukru waniliowego wymieszac i odstawic na 2 godz.Następnie dodac półtora szklanki mąki,1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej,1 duża łyżka kakao,2 całe jajka.Wymieszac i wyłożyc do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki.Piec ok 1 godz w piekarniku o temp 150 stopni.

Odnośnik do komentarza

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Zdrowe jedzonko naprawdę może smakować!

Składniki: 1 porcja = dla 8 osób

mąka orkiszowa 300 g
płatki owsiane 150 g
olej rzepakowy 150 ml
brzozowy cukier 150 g lub cukier z trzciny cukrowej
jogurt owocowy np. brzoskwiniowy z kawałkami owoców 500 ml
jajka 3 szt.
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
mała puszka brzoskwiń 250 – 300 g

Krok 1
Do miseczki z mąką dodaj proszek do pieczenia i dokładnie mieszaj łyżeczką. Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem przesiej przez sitko.

Krok 2
Do miski z mąką dodaj cukier brzozowy lub cukier z trzciny, płatki owsiane i mieszaj drewnianą łyżką. Następnie dodaj jogurt, roztrzepane jajka oraz olej i ponownie całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Boki tortownicy o średnicy ok. 24 cm posmaruj olejem, a dno wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i na wierzchu ułóż osuszone kawałki brzoskwiń. Piecz w temp. 180 C przez ok. 60 min. do lekkiego zarumienienia się.

Odnośnik do komentarza

Orzechowo-krówkowe ciasto bez pieczenia :)
1. Granola orzechowa SANTE 350 g
2. ½ szklanki mleka do namoczenia
3. Puszka masy krówkowej
4. Kostka masła
5. 1 opakowanie budyniu śmietankowego
6. Orzechy laskowe SANTE 100 g
7. Puszka brzoskwiń
8. Rodzynki SANTE 100 g
9. 3 łyżki cukru pudru

Granolę orzechową zalewamy niewielką ilością mleka i pozostawiamy na kilka minut. Następnie mieszamy z ½ kostki masła i opakowaniem masy krówkowej.

Budyń przygotowujemy dodając połowę ilości mleka niż podana na opakowaniu i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie ucieramy z ½ kostki masła i cukrem pudrem. Rodzynki płuczemy w letniej wodzie i dodajemy do masy.

Odsączone brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki. Orzechy laskowe mielimy w młynku do kawy lub rozdrabniamy wałkiem.

Blachę wykładamy pergaminem. Na spód wykładamy ½ masy krówkowej. Układamy plasterki brzoskwiń. Na brzoskwinie wykładamy ½ masy budyniowej. Następnie ponownie wykładamy resztę masy krówkowej, pozostałe brzoskwinie i resztę masy budyniowej.

Wierzch ciasta obficie posypujemy orzechami laskowymi. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby masy stwardniały. Ciasto wyśmienicie smakuje w kawą :)

Odnośnik do komentarza

Bardzo dobry i bardzo smaczny placek z marchewką.

Składniki:
1 szklanka oleju;
1 1/4 szklanki cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 szklanki tartej marchwi
1/2 szklanki bakalii

Sposób przygotowania.
Olej rozbić z cukrem, dodać jajka, a następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i piec ok 45 - 50 minut. Smacznego :)

Odnośnik do komentarza

Ciasto marchewkowe

Krem:
• 200 g cukru pudru
• 500 g serka Mascarpone
• 250 ml śmietany kremówki

Ciasto:
• 4 jaja
• 400 g brązowego cukru
• 300 ml oleju roślinnego
• 500 g drobno startej marchewki
• 100 g posiekanych orzechów włoskich
• 100 g wiórków kokosowych
• 400 g mąki
• po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli, proszku do pieczenia.

Wykonanie:
Krem: Mikserem ubijam śmietankę z cukrem pudrem. Dodaję ser Mascarpone w 3 częściach, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi partiami.

Ciasto:
Ubijam jajka, dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając dolewam ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodaję marchewkę, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie mieszam. Dodaję przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łączę wszystkie składniki. Przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piekę przez około 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Wystudzone ciasto przekrawam poziomo na 2 części. Spód smaruję kremem. Przykrywam górą ciasta i smaruję resztą kremu. Wstawiam do lodówki. (Góra może zostać również polana samym lukrem, należy wtedy przygotować mniejszą ilość kremu – smakuje równie dobrze)

Odnośnik do komentarza

Ciasto marchwiowo- buraczane
Składniki
jajka, 4
cukier, 1 szkl.
Cukier w prawdziwą wanilią i nutką kardamonu,
olej, 1 szkl.
aromat waniliowy, kilka kropel
buraki, 2 średnie
marchew, 3 średnie
orzechy włoskie, ok. 0,5 szkl.
rodzynki, garść
mąka, 2 szkl.
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
sól, 0,5 łyżeczki
pysio lub kubus, 900ml
budyń waniliowy, 2 szt. na 0,5 l mleka
Opis przygotowania 1. Zetrzeć buraki i marchewkę na tarce o dużych oczkach. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać olej i aromat. Wmieszać buraki, marchew, orzechy i rodzynki. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, powoli i delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do blachy o wymiarach 29x33 (posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą), piec w temp. 180 stopni ok. 1 godziny.

2. Ugotować budynie na ptysiu lub kubusiu. Przestudzony placek przekroić na pół. Przełożyć budyniem. Można posypać cukrem pudrem, polać polewą lub stopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
enigma-aw@wp.pl

Odnośnik do komentarza
Gość magdaa4353

Tarta czekowadowa z bananami.

Składniki:
4małe banany,
150g czekolady deserowej
50ml mleka
3 żółtka
30g cukru pudru
250g śmietany kremówki
1-2 łyżki soku z cytryny
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
30g wiórków kokosowych

Wykonanie:

1.Ciasto francuskie rozmrozić i wylepić nim formę do tarty. następnie ponakłuwać widelcem.
2.150g czekolady deserowej rozpuścić w 50ml gorącego mleka. Ostudzić. Żółtka utrzeć z 30g cukru pudru.
3.Jeden banan obrać i zmiksować z ostudzoną czekoladą rozpuszczoną w mleku. Dodać do zółtek utartych z cukrem pudrem. Dokładnie wymieszać. smietanę kremówkę ubić i dołożyć do masy. Ponownie wymieszać.
4.Ciasto francuskie pie ok.30 min w temp. 200 stopni C. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Na schłodzone ciasto wylać przygotowaną masę. Wstawić na 2 godziny do lodówki. resztę babanów obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. wierzch udekorować plasterkami bananów i wiórkami kokosowymi.
Samcznego :)

Odnośnik do komentarza

Zdrowy przysmak prosto z serca....
Najlepiej przygotować na święta i sylwestra...
Po, którego skosztowaniu...
Każdy poczuje się jak w raju...
Zatem proponuję...
Wbić 1 jajko do dużej miski-lekko roztrzepać i połączyć z 3 łyżkami miodu...
Dodać: 2 szklanki startych jabłek-wymieszać...
Dolać 1/2 szklanki oleju-miksturę wymieszać...
Połączyć mieszankę-1½ szklanki mąki, ½ szklanki płatków owsianych...
1 płaska łyżeczka sody, ½ łyżeczki cynamonu z masą jabłkową...
Formę do 12 muffinów wyłożyć papierowymi foremkami...
Zrobić małe "Czary Mary"...
I wszystkie papilotki napełnić po równo ciastem...
Włożyć do rozgrzanego piekarnik do 180 stopni na ok. 20 minut...
Po upieczeniu na kilka minut pozostawić do wystygnięcia...
I na końcu Muffinki mocno jabłkowe...
Przyjemnie chrupiące...
Na talerzyku kolorowym poukładać...
I podać jak dla ukochanego...
Ze słodkimi całusami...

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1353.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość Andzia1601

Aromatyczny waniliowy, zdrowy sernik !
Spód:
3 jaja
3 łyżki otrębów owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka stewii
Masa:
500 g sera twarogowego
2 jaja
aromat waniliowy lub dwie łyżki budyniu waniliowego
pół szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka stewii
PRZYGOTOWANIE
Spód:
Ubić pianę z białek i dodać resztę składników. Delikatnie wymieszać. Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec 15 minut w 180 stopniach.
Masa:
Ubijamy 2 żółtka z aromatem waniliowym lub budyniem, serem i stewią. Wylewamy na upieczony wcześniej spód i wkładamy do piekarnika na 30 minut (180 stopni). Po 25 minutach ubijamy białka i nakładamy na sernik, pieczemy jeszcze 10 minut w 150 stopniach.
Kiedy sernik wystygnie smarujemy jego wierzch miodem i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Życzę smacznego !

Odnośnik do komentarza

Muffinki z kaszą jaglaną i jagodami goji :]

☺ ugotować 1,5-2 szkl kaszy jaglanej
☺ suszone jagody (0,5 szkl) zalać gorącą wodą na ok 1h
♥ 1,5 szklanki mąki (zwykłej lub razowej)
♥ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
♥ 0,5 łyżeczki sody
♥ cukier (max 1 szkl, rodzaj i ilość dowolna)
♥ troszkę startej skórki z cytryny
♥ staram się przemycać kurkumę i tutaj 0,5 łyżeczki jak najbardziej pasuje dodać :]
♣ 2/3 szklanki mleka
♣ troszkę soku z cytryny
♣ 1/3 szkl oleju
♣ jedno jajko

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (zwykła kuchenka gazowa), przygotowujemy formę na muffinki wkładając papilotki. W jednej misce należy wymieszać składniki suche (♥), w drugiej mokre (♣) dodając też kaszę i jagody. Zawartość miski z mokrymi składnikami przelać do miski z suchymi i rozmieszać widelcem. Przekładamy do papilotek i pieczemy 25 min.
Zdrowe i pyszne jako drugie śniadanie, deser czy każdy inny posiłek ;)

Odnośnik do komentarza
Gość paula231406

Ciasto Malinowo Mannowe
Składniki:
- 1 litr mleka 3,2%
- 900ml płatków owsianych
- 150ml ciepłej wody
- 1 kg malin
- 150 g kaszy manny
-3 jajka
- 4 łyżki fruktozy
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- olejek migdałowy
-opakowanie malin
Przygotowanie
Maliny myjemy odstawiamy na durszlaku do okapania. Za pomocą blendera rozdrabniamy płatki owsiane. Następnie dodajemy do nich wodę, 150 ml mleka , jajka, drożdże oraz fruktozę. Całość łączymy w jedną masę. gotowe ciast dzielimy na 3 równe części. Na wyłożoną papierem tortownice wykładamy 1 z 3 części ciasta, wyrównujemy i pieczemy przez 25 min w tem 180C. Czynność powtarzamy z pozostałymi 2 częściami ciasta. Gotowe 3 placki ostawiamy do wystygnięcia i zabieramy się za masę malinową. Maliny dzielimy na 2 części, jedną z nich rozgniatamy. W garnczku gotujemy resztę mleka z kilkoma kropelkami olejka. Gdy mleko wrze dodajemy kasze mannę i ciągle mieszamy do chwili aż zgęstnieje, studzimy. Na pierwszy placek owsiany wykładamy połowe masy z kaszy oraz połowę rozgniecionych malin, przykrywamy całość drugim plackiem owsianym na który wykładamy resztę kaszy manny oraz malin. Na górę kładziemy 3 placek owsiany. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Przed podanie ciasto posypujemy kakao SMACZNEGO

Odnośnik do komentarza
Gość NiuNia69200

Podaję najprostszą wersję:)
Sernik dietetyczny, mało tłusty bez spodu
- 1 całe jajko miksujemy
- Ser np. Emilka 0% tł. lub serek wiejski, bo zawiera bardzo zdrową kazeinę
- (Banan- można, ale nie trzeba im bardziej brązowa skórka tym lepszy)
wszystko blenderujemy, ale nie na wysokich tylko na NISKICH obrotach albo miksujemy
- ja dodaje białko waniliowe 2 duże czubate łyżki aby trochę osłodzić sernik, oczywiście niekażdy może takie białko posiadać wtedy mamy słodzik (stevia, ewentualnie ksylitol), cukier brązowy
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- kasza manna 2 do 3 łyżek
- smarujemy lub psiukamy masełkiem brytwankę, ale pamiętajmy dietetycznie i zdrowo
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, sernik bardzo nie wyrośnie. Zaglądamy do niego po 30 minutach i później obserwujemy.

Odnośnik do komentarza
Gość natalia 21

CIASTO MIODOWE
25 dag mąki + 3 g mąki do oprószenia stolnicy i rąk podczas wylepiania ciasta do foremki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
-10 dag margaryny
-10 dag cukru pudru
-1 jajko
- 1 łyżka mleka
-1 łyżka miodu (dałam miód wielokwiatowy, pszczeli, nektarowy)

CIASTO ORZECHOWE
- 10 dag orzechów włoskich pokruszonych
- 5 dag cukru
- 6 dag margaryny
-1 łyżka miodu

MASA Z KASZY MANNY
-1,5 szklanki mleka
- 4,5 łyżki kaszy manny
- 22 dag cukru pudru
- 18 dag masła
- 12 łyżeczek powideł śliwkowych

Przepis na ciasto:
-Mleko i miód podgrzać do rozpuszcenia i połączenia się obu składników, często mieszając, przestudzić.
Na stolnicy wymieszać mąkę z sodą.
Dodać margarynę i posiekać nożem na małe kawałki.
Dodać cukier i jajko.
Następnie wlać przestudzone mleko z miodem i zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części. Prostokątną foremkę (9x27 cm, dno foremki) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić 1 część ciasta (powstanie cieniutki placek ok. 3-5 mm).
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok. 15 minut (piekłam 12 minut).
Pozostałe 2 części ciasta upiec w ten sam sposób.
Jeśli mamy 2 takie same podłużne foremki, to proponuję od razu przygotować 2 ciasta i piec razem w piekarniku.
Czwartą część ciasta wylepić foremkę i odstawić na bok (czekamy na masę orzechową).

Przepis na masę orzechową:
Na patelni, na małym ogniu roztopić margarynę z miodem i cukrem.
Dodać orzechy włoskie pokruszone na kawałki podobnej wielkości i smażyć cały czas na małym ogniu przez ok. 5-7 minut, aż margaryna, miód i cukier będą tworzyły jedną klejącą masę, a orzechy będą w niej dokładnie wymieszane.
Gorącą masę wyłożyć na czwarte, surowe ciasto i całość piec w nagrzanym piekarnku ok. 15 minut (piekłam 14 minut) w temperaturze 180 stopni C. Przestudzić.
Przepis na masę z kaszy manny: Mleko zagotować w garnku, wsypać kaszę mannę i cukier. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając, aby kaszka nie przypaliła się. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodawać po łyżce kaszki i dokładnie wymieszać, na koniec krótko zmiksować.
Przekładanie: Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć 1 placek, rozsmarować 4 łyżeczki powideł i 1/3 masy z kaszki,
następnie 2 placek, 4 łyżeczki powideł i 1/3 część kaszki,
potem 3 placek, pozostałe powidła i kaszka,
na koniec 4 placek z orzechami, całość można lekko docisnąć.
Ciasto odstawić do lodówki na 2 - 3 dni, aby zmiękło lub pozostawić w chłodnym miejscu (a gdy placki zmiękną, ciasto przechowywać w lodówce) Natalia

Odnośnik do komentarza

smaczne i zdrowe ciastka...to nic innego jak muffiny z żurawinami

Do przygotowania ciasteczek potrzebne będą nam dwie miski. Do pierwszej wsypujemy 2,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Natomiast w drugiej mieszamy 100 g rozpuszczonego masła, 1 szklankę mleka i 2 jajka.
Następnie miskę z produktami "suchymi" wsypujemy do drugiej miski. Dodajemy 100 g suszonej żurawiny oraz 100 g pokruszonej czekolady. Pieczemy ok. 35 min. w temperaturze 180 oC.
Gotowe można smakować :)

Odnośnik do komentarza

Kuchnia w domu to jak serce bo ona pompuje w nas dobrą energię, rozprowadza ciepło po naszym ciele i swoimi aromatami łagodzi nasze nerwy, kuchnia? – bez niej jak bez serca nie da się żyć. W kuchni warto przygotować dania, które nie tylko doskonale smakują i pięknie wyglądają ale są też zdrowe bo z naturalnych składników przygotowane. Moja propozycja jest nieskomplikowana w wykonaniu a wyśmienita w smaku i przede wszystkim zdrowa 
CHLEBEK BANANOWY A LA KEKS
1. 1 i ½ szklanki mąki pszennej
2. 2 łyżki cukru ( trzcinowy jest zdrowszy i bardziej wskazany )
3. 3 lub 4 banany
4. ½ szklanki jogurtu naturalnego
5. 1 jajo
6. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
7. 1 łyżeczka cynamonu mielonego
8. 1 łyżka zmielonego sienienia lnianego
9. 1 łyżka zarodków pszennych
10. 1 łyżka amarantusa
10. 5 -6 pokrojonych drobno daktyli
11. 1 łyżka rodzynek
12. 1 łyżka suszonej żurawiny
13 .posiekane suszone jabłko i gruszka
14. 2-3 suszone sliwki
15. 2-3 suszone morele
13. Szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
1. Banany zgniatamy widelcem aż powstanie gładka papka
2. Dodajemy do bananów roztrzepane żółtko i cukier i mieszamy
3. Dodajemy jogurt i mieszamy
4. Do masy dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy
5. Na koniec dodajemy przesiana mąkę z sodą i szczyptą soli i mieszamy
6. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki i wstawiamy do piekarnika – 180C i pieczemy 1 godzinę
Fantastyczna opcja dla innych ciast - bez tłuszczu, prawie bez cukru(tego z torebki ) ma przecudny aromat, można podawać z prażonymi jabłkami, konfiturami a jak już ktoś nie może się obyć bez bitej śmietany to też można dodać kleksik do kawałeczka ciasta ale sami śmietanę ubijamy i z bardzo małą ilością cukru bo ciasto wystarczającą ma słodycz 
Warto spróbować a bananowy chlebek stanie się kulinarnym nałogiem 

Ciasto ma taki aromat, że natychmiast przywodzi skojarzenia ze świątecznymi wypiekami i jak dla mnie świetna alternatywa dla piernika i keksa :).
Aromatyczna czekolada w kubku, aromatyczny chlebek bananowy i jesienny wieczór mono chłodu i wichru na dworze może być miły i przyjemny - SMACZNEGO!

Odnośnik do komentarza
Gość Czekoladaczeko

Naleśnikowy zawijas z bananem

Składniki:
-niecałe pół szklanki mąki
-łyżka kakao
-pół szklanki mleka
-jedno jajko
-łyżka oleju
-250 ml śmietany kremówki
-łyżeczka cukru pudru
-jeden banan

Przepis:
Patelnię wstawiamy na ogień, smarujemy odrobiną oleju. Mąkę, kakao, mleko, jajko i łyżkę oleju mieszamy razem trzepaczką uważając, żeby nie powstały grudki. Ciasto naleśnikowe wychodzi dość gorzkie, więc jeśli ktoś tego nie lubi można dodać na tym etapie łyżeczkę cukru pudru. Smażymy naleśniki z dwóch stron Banana obieramy ze skórki, kroimy w półplasterki. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Naleśniki smarujemy śmietaną, wykładamy na to kawałki banana i zwijamy, bądź składamy.

Odnośnik do komentarza

Lekki serniczek słodzony naturą :)

Masa serowa:
- 1 kg sera Emilki 0%
- 100 g jogurtu naturalnego (2 czubate łyżki)
- opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 4 duże, mocno dojrzałe banany
- 2 owoce kaki - mocno dojrzałe lub dodatkowo 2 banany
- 3 łyżki ksylitolu
- 2 jajka
- 4 białka
- kilka kropel aromatu waniliowego/śmietankowego
Spód:
- biszkopty bezcukrowe
- 100 ml mleka
Wierzch:
- gorzkie kakao, banan lub inne dodatki wg uznania

Banany i kaki obieramy i miksujemy na mus. Dodajemy pozostałe składniki na masę serową i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, gdzie na spód układamy namoczone w mleku biszkopty i na to wylewamy naszą masę serową. Do nagrzanego piekarnika na 180 stopni wkładamy sernik i pieczemy ok. 50 minut. Po ostygnięciu obsypujemy go kakao i przyozdabiamy bananem :)

Sernik jest bardzo prosty i bardzo smaczny. Delikatny, nie przesłodzony, aksamitny, puszysty, rozpływający się w ustach, o aromatycznym zapachu. Każdy kęs sprawia, że chcemy więcej :) I co najważniejszy zdrowy i lekki, w sam raz na Święta, bynajmniej u mnie gości on co roku :)

Pozdrawiam
mmonia164@gmail.com

monthly_2014_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1360.jpg

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...