Skocz do zawartości
Forum

Konkurs "Słodkie i zdrowe święta z Sante"


Rekomendowane odpowiedzi

Gość justusica

Dobrze, że posiadam jeszcze swoje prywatne zapasy, bo czekając na tę paczkę pewnie padłabym z głodu :) Jeszcze trochę, a zacznę podejrzewać, że nie tylko konkurs, ale i nagroda funkcjonują wyłącznie w rzeczywistości wirtualnej...

Odnośnik do komentarza

Świąteczna makowa babeczka z bezą

Składniki
Ciasto:
30 dkg mąki
20 dkg masła
10 dkg cukru pudru
3 żółtka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:
200 g maku
100 g masła
2 jajka całe
5 łyżek cukru pudru
4 łyżki miodu
1 olejek migdałowy
3 kieliszki rumu
100 g rodzynek
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
100 g orzechów drobno posiekanych

Beza:
3 białka
0,5 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania
1.
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę, cukier, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na pół godziny.Następnie rozwałkować ciasto, foremką do babeczek wycinać krążki i wylepiać foremki.
2.
Mak sparzyć, odparować,ostudzić i zmielić dwukrotnie. Rodzynki zalać wrzątkiem. Masło rozpuścić dodać miód,cukier, rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać dodać do maku, wymieszać. Następnie ubić białka na sztywno, dodać żółtka, wymieszać. Do masy makowej dodać olejek migdałowy,rum i białka z żółtkami, wszystko dokładnie wymieszać.
3.
Babeczki wylepione ciastem napełnić makiem, piec około 35 minut w temperaturze 170 stopni.
4.
Beza. Ubić białka dodać cukier puder i ubić na sztywno. Po upływie 35 minut wyjąc babeczki z piekarnika i za pomocą rękawa cukierniczego udekorować na wierzchu bezą, piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni do lekkiego zrumienienia bezy. Smacznego:)

monthly_2014_12/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_2333.jpg

Odnośnik do komentarza

Na Sylwestra i na Święta świetnie sprawdza się:
BAKALIOWA FANTAZJA
Będą potrzebne:
1 puszka skondensowanego mleka
250 gram płatków owsianych
50 gram wiórków kokosowych
50 gram suszonej żurawiny, 25 gram skórki pomarańczowej
125 gram ziaren (słonecznik, dyna, sezam)
125 gram posiekanych orzechów włoskich
35 gram płatków migdałów
2 pomarańcze

Wykonanie:
Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy płatki owsiane, owoce żurawiny, skórkę pomarańczową, nasiona, wiórki i orzechy, cały czas mieszając. Gotową lekko przestudzoną masę wylewamy na włożoną papierem blachę. Pieczemy w 140 stopniach przez godzinę (bacznie przy tym obserwując by się nie przypaliło).
SMACZNEGO!

Odnośnik do komentarza

Omlet.
SKŁADNIKI:
1 jajko
3 białka
1 łyżka odzywki białkowej
1 łyżka kakao ciemnego gorzkiego
3 łyżki siemienia lnianego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki jogurtu naturalnego
jabłko

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki oprócz jabłka mieszamy ze sobą i wlewamy do misy miltocookera. Na wierzch kładziemy pokrojone jabłko (plasterki i na pół). Zamykamy pokrywę. Ustawiamy CAKE i czas 30 minut.

Gotowego i ostudzonego omleta posypałam cynamonem i mieszanką (pestki dyni, słonecznik i pinia).

Odnośnik do komentarza

Omlet.
SKŁADNIKI:
1 jajko
3 białka
1 łyżka odzywki białkowej
1 łyżka kakao ciemnego gorzkiego
3 łyżki siemienia lnianego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki jogurtu naturalnego
jabłko

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki oprócz jabłka mieszamy ze sobą i wlewamy do misy miltocookera. Na wierzch kładziemy pokrojone jabłko (plasterki i na pół). Zamykamy pokrywę. Ustawiamy CAKE i czas 30 minut.

Gotowego i ostudzonego omleta posypałam cynamonem i mieszanką (pestki dyni, słonecznik i pinia).

monthly_2015_01/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_2384.jpg

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...