Skocz do zawartości
Forum

Konkurs "Słodkie i zdrowe święta z Sante"


Rekomendowane odpowiedzi

Boże Narodzenie to czas, kiedy wszyscy spotykają się w ciepłej i rodzinnej atmosferze. Nie może więc zabraknąć wspólnego kolędowania i prezentów pod choinką, a na świątecznym stole - pysznych potraw i wspaniałych wypieków.

Jeśli masz pomysł na smaczne i zdrowe ciasto, które idealnie sprawdzi się na święta i sylwestra, prześlij nam swój przepis i weź udział w naszym konkursie. Czekamy również na propozycje przepisów na zdrowy przysmak, który trafi w kubki smakowe wszystkich członków rodziny.

Do wygrania 10 zestawów zdrowych produktów Sante, w skład których wchodzą: jagody goji, len mielony, ksylitol, amarantus, otręby wysokobłonnikowe oraz ciastka. Trzy najlepsze przepisy otrzymają dodatkowo książkę Agnieszki Maciąg "Smak życia".

http://kontoredakcyjne.strefa.pl/sante.png

Konkurs został przedłużony do 31 stycznia. Jeśli uczestnik nie zgadza się z nowo ustalonym terminem konkursu, może odstąpić od udziału w nim.

Regulamin konkursu

Odnośnik do komentarza
Gość żaneta1990

Zdrowe ciasto owsiane!!!
Przepis:
1,5 szkl.płatków owsianych
1/2 szkl, otrębów pszennych
garść orzechów zimnych
garść słonecznika
garść pestek dyni
garść wiórek kokosowych
ok 3/4 szkl. suszonych owoców(u mnie figi i daktyle)
5 łyżek masła
4 łyżki miodu
szczypta soli.
W rondelku topimy masło i miód.
Do miski wsypujemy resztę składników-zalewamy ciepłym miodem i masłem.Dokładnie mieszamy
wsypujemy do formy i mocno dociskamy
Pieczemy ok 25 minut w 180C
Studzimy,kroimy i jemy.

Ciasto jest pyszne,szybkie w wykonaniu a co najważniejsze tanie i bardzo zdrowe!!!:)
Polecam go z czystym sumieniem:*

Odnośnik do komentarza

Zdrowa świąteczna tarta
* szklanka otrębów
* szklanka szuszonych daktyli
* kilka ciastek pełnoziarnistych, około 10-15 sztuk
Ciastka zmiksować z daktylami i otrębami, po uzyskaniu papki wyłożyć nią blachę do tarty.
* 6 jabłek
* 1,5-2 szklanki wody
* sok z cytryny
* 3 łyżki miodu
* łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, skropić sokiem z cytryny. Następnie jabłka wrzucić do garnka, dodać wodę,miód,cynamon. Jak ktoś lubi to można dodać też rodzynki. Zagotować około 10-15 min aż woda zgęstnieje.Odcedzić jabłka, wyłożyć je na spód tarty. Dla smaku polać odrobiną pozostałego syropu. Można całym ale to zależy ile go mamy, mamy polać a nie zalać by ciasto pływało. Odstawić do lodówki na minimum 3-4 godz. Smacznego :)

Odnośnik do komentarza

Korzenne ciasto dyniowe z czekoladowym akcentem

Składniki:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki wody
1 szklanka purée z dyni
2 jajka
1 opakowanie cukru waliniowego
6 łyżeczek Nutelli

Przygotowanie

1) Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka podlewając odrobiną wody. Dusimy do miękkości, a następnie miksujemy na gładkie purée. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

2)W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. W drugiej cukier, cukier z prawdziwą wanilią, olej, wodę, purée z dyni i jajka.

3) Mieszamy delikatnie zawartość obu misek, aż składniki się połączą. Przekładamy ciasto do jednej dużej natłuszczonej olejem (masłem) foremki keksowej. Na wierzch kładziemy odpowiednio nutellę i łyżką, okrężnymi ruchami mieszamy ją z ciastem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40-45 minut, sprawdzając patyczkiem. Studzimy w formie.

Odnośnik do komentarza

CIASTO MARCHEWKOWE:

SKŁADNIKI:

300 g mąki orkiszowej
120 g cukru
120 g orzechów włoskich
15 g przyprawy korzennej
18 g sody oczyszczonej
500 g obranej marchwi
1,5 jabłka
4 jajka
170 g oleju
150 g maślanki

Wykonanie:

Marchew należy obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Jabłko obieramy i również ścieramy je na tarce ale o grubszych oczkach. Orzechy należy posiekać. Do miski wkładamy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Do drugiej miski wlewamy olej, jajka i maślankę i mieszamy. Dokładamy do tego składniki z pierwszej miski, dodajemy jabłko i marchew i dokładnie mieszamy aby składniki się połączyły. Ciasto wykładamy na blaszkę.
Pieczemy w temp. 170 stopni przez około 60 minut

Smacznego:)

Odnośnik do komentarza

Przepis na pyszne i zdrowe ciasto marchewkowe z mascarpone

Skłądniki:
3 jajka
120g brązowego cukru
1 łyżka skórki z pomarańczy świeżo startej
pół szklanki oleju słonecznikowego
pół szklanki mąki żytniej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy korzennej
szklanka marchewki drobno startej
szklanka rodzynek
garść migdałów i orzechów laskowych

Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza marchewką, orzechami i rodzynkami zmiksuj na wysokich obrotach. Następnie łyżeczką wmiszać delikatnie marchewkę i bakalie. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 165'c i piec 40 minut. Przestudzić w formie.

Mascarpone do ciasta
Składniki:
2/3 szklanki śmietany kremówki
150g serka mascarpone
3 łyżeczki cukru pudru
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

Śmietanę ubij na sztywno. Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i wanilią. Dodaj do tego ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj. Udekoruj wierzch ciasta. Smacznego.

Ciasto zdrowe, wyśmienite i z delikatną, białą jak śnieg kremową pianką.

Odnośnik do komentarza

Ja podaję przepis na ciasto czekoladowe, bo uważam, że czasami można sobie pozwolić na mały grzeszek. Poza tym czekolada jest zdrowa i dostarcza organizmowi różne mikroelementy. Dodatkowo spożywanie czekolady podnosi poziom endorfin (hormonów szczęścia w organizmie) i dzięki temu czujemy się szczęśliwsi:)

Ciasto czekoladowo-migdałowe z krem rabarbarowym

Składniki:
Ciasto:
• 125 g ciemnej czekolady
• 4 jajka
• 125 g cukru
• 150 g mielonych migdałów
Krem rabarbarowy:
• 100 g pokrojonego rabarbaru
• 50 g cukru
• 2-3 łyżki wody
• 75 ml śmietany kremówki
Ozdobienie:
• Cukier puder

Przygotowanie:
Ciasto:
1. Jajka i cukier ubijać, aż do uzyskania puszystej jasnożółtej masy
2. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną
3. Rozpuszczoną czekoladę połączyć z ubitymi jajkami i dodać zmielone migdały, delikatnie wymieszać
4. Podzielić ciasto na dwie tortownice o średnicy 18 cm i piec w temperaturze 180 °C przez 20-25 minut
5. Ciasto pozostawić do wystygnięcia w formie, ponieważ jest bardzo delikatne i mogłoby popękać
Krem:
1. Do pokrojonego rabarbaru wsypać cukier i wlać 2-3 łyżki wody. Gotować na średnim ogniu, rabarbar ma się rozgotować, a sok wyparować
2. Rabarbar przełożyć do miski do wystygnięcia
3. 75 ml kremówki ubić za pomocą miksera, a następnie wymieszać delikatnie z rabarbarem (krem powinien być lekki i gęsty, żeby nie wypłynął z tortu)
4. Jeden placek należy posmarować kremem i przykryć drugim. Całe ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)

Odnośnik do komentarza

Ten przepis jest u nas w domu przekazywany z Babć na Matki, z Matek na Córki i tak dalej i dalej...każda gospodyni to ciasto nazywa po swojemu i każda wprowadza jakieś innowacje, co nie znaczy, że ciasto zupełnie się zmienia, o nie nie, podstawowe produkty są zawsze takie same ...no... może zmieniają się ich proporcje:) Ale do rzeczy. Moje ciasto to "Zimowa symfonia smaku":) Ładnie...prawda:) A jest mega łatwym ciastem i niezwykle zdrowym, bo ma w sobie ogrom witamin i mikroelementów, istna ich bomba! I jeszcze jedna zaleta zawsze się udaje:)
Oto składniki:
5-6 jabłek pokrojonych w kosteczkę
1 szkl. cukru
3 szkl. mąki
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szkl. posiekanych orzechów
1 1/2 szkl. bakalii (pokrojone śliwki, figi,daktyle i morele, rodzynki, migdały - płatki. Dajemy wszystkie lub według uznania)
3/4 szkl. oleju
Składniki na polewę:
3/4 szkl. cukru
1/3 szkl. mleka
1/2 kostki masła lub margaryny
2 szkl. grubo siekanych orzechów

Przygotowanie:
Ubijamy jajka z cukrem i pod koniec ubijania wlewamy porcjami olej. Do ubitej masy dodajemy zmieszane pozostałe produkty. Mieszamy wszystko łyżką i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C przez 25-30 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem:)
W czasie pieczenia przygotowujemy polewę orzechową.
Gotujemy masło, mleko i cukier, gdy składniki się połączą, dokładamy orzechy. Gotujemy mieszając, aż polewa ładnie zgęstnieje i przejdzie aromatem orzechów. Gorącą masę/polewę wykładamy na ciepłe ciasto. I gotowe.
Pozostawiamy do wystygnięcia.
Przyznaję, że ciasto ma jeden mankament, nigdy nie wytrzymuje dłużej niż pierwszy dzień świąt:) bo w magiczny sposób znika z talerzyków:)
Życzę Zdrowego Smacznego :)

Odnośnik do komentarza

Ciasto pomarańczowo-migdałowe

2 sparzone pomarańcze, 6 jaj, 250 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej, 150 g miodu, płatki migdałów do dekoracji, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, tłuszcz do wysmarowania blachy i papier do pieczenia, blender.

Wbijamy do blendera 6 jaj, dodajemy miód i miksujemy przez kilka sekund. Następnie dodajemy pokrojone pomarańcze ze skórką i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy proszek do pieczenia oraz partiami mąkę migdałową i blendujemy.
Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. z termoobiegiem na 45 min.

monthly_2013_12/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1314.jpg

Odnośnik do komentarza

Placek japoński

* 250g masła lub margaryny
* 400g cukru pudru
* 300g maku
* 9 jajek
* 600g jabłek
* pól szklanki kaszy manny
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
* garść bakalii

Mak parzymy wrzątkiem, po 30 minutach odcedzamy. Mielimy mak dwa razy w maszynce.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę, na końcu dodając kilka łyżek cukru dla utrwalenia.
Masło ucieramy z resztą cukru pudru, dodajemy po żółtku. Do masy dodajemy mak i jabłka, potem kaszkę i proszek do pieczenia. Na końcu łączymy ciasto z pianą, uważając żeby jej nie rozbić i wsypujemy orzechy.
Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180stC, piec ok 1 godziny.
Pychota :)

Odnośnik do komentarza

Ciasto "Kwitnąca Wiśnia"
Nazwa oczywiście nawiązuje do Zielonej herbaty która jest tak popularna w krajach wschodnich.

Składniki na ciasto:
2,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
6g suszonych drożdży,
1 jajko,
1 szkl. mleka
1 cukier waniliowy
1 szkl. cukru
szczypta soli

Składniki na masę:
20g mąki pszennej pełnoziarnistej
10g mąki ziemniaczanej,
30g cukru,
4 łyżki zielonej herbaty typu MATCHA
0,5 szkl. mleka
3 łyżki skondensowanego gęstego mleka
1 jajko (białko)
15g masła (lub margaryny)

Przygotowanie cista i masy:
Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli oraz drożdże. Jajko wraz z cukrem waniliowym i cukrem utrzeć na dość puszystą masę. Mleko podgrzewamy i dodajemy wraz z puszystą masą do mąki. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i nie będzie kleić się do ręki oraz miski. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-40 min.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i lekko podsypując mąką, rozwałkować na prostokąt około 30x42 cm.
W rondlu wymieszać ze sobą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, cukier i herbatę matcha. Stopniowo dodawać mleko i mleko skondensowane cały czas dokładnie mieszając i uważając, by nie powstawały żadne grudy. Pozostawić na ogniu i cały czas energicznie mieszając podgrzewać masę przez ok. 3 minuty. Zdjąć na chwilę z ognia, i w tym czasie dodać białko i dokładnie wymieszać. Ponownie postawić na ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając, do czasu aż masa będzie miała bardzo gęstą konsystencję . Należy podgrzewać masę na małym ogniu i cały czas mieszać. Zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać. Masę przełożyć na folię spożywczą i w formie prostokąta o wymiarach ok 15x18 zawinąć i zamrozić w zamrażarce (na około 3-4 godziny).
Masa wyjęta z zamrażarki – powinna być sztywna i lekko plastyczna. Położyć ją na cieście, brzegi ciasta zawinąć w kopertę tak, by masa była szczelnie zaklejona w środku. Następnie ciasto rozwałkować na pas (ok 10 x 40 cm) i złożyć na 3 części. Rozwałkować i znów jednakowo złożyć. Czynności te powtórzyć 3 razy. Powstały po 3 składaniu i wałkowaniu pas ciasta przekroić wzdłuż na pół i zapleść warkocz.
Ciasto przenieść do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć na pół godziny aby lekko urosło. Po tym czasie lekko spryskać wodą i piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Odnośnik do komentarza

A ja chciałabym się pochwalić przekąską, a może nawet przystawką, której ulegnie nawet najwybredniejsze podniebienie.
Są to daktyle nadziewane migdałami smażone na miodzie z dodatkiem cynamonu. Idealnie rozgrzewają i dodają energii na długie rozmowy z najbliższymi. W moim domu zawsze wygrywają rywalizację z ciastami :)

Składniki:
10 daktyli bez pestek,
10 całych prażonych migdałów bez skórki,
1 łyżka cynamonu
2 łyżki miodu

Wykonanie:
Do każdego daktyla wkładamy migdał, następnie na patelni rozpuszczamy miód dodajemy nadziewane daktyle i posypujemy cynamonem, całość mieszamy przez chwilę, a następnie wykładamy na talerzyk. Najlepiej podawać jeszcze ciepłe.

Odnośnik do komentarza

Ciasto bananowo-owsiane
Składniki: 3 banany, 3/4 szklanki mąki razowej, 1 szklanka płatków owsianych , 3 łyżki brązowego cukru, 1/2 szklanki suszonej żurawiny, śliwki i moreli, 100 ml jogurtu naturalnego, 1 jajko, 3 łyżki oliwy z oliwek , 1 łyżka gorzkiego kakao, 1/2 łyżki sody oczyszczonej ,1 łyżeczka cynamonu, cukier puder do posypania.
Wykonanie: Banany zmiksować i dodać do nich jajko, jogurt i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. W drugiej misce, połączyć ze sobą żurawinę, śliwki, morele, cukier, mąkę, płatki owsiane, cynamon, sodę i kakao. Następnie, obie zawartości misek połączyć ze sobą, wymieszać i zawartość wyłożyć do keksówki. Piec w 180st.C, 60 minut. Po upieczeniu, posypać cukrem pudrem.

Odnośnik do komentarza

Blondi w koralach
Składniki:
jogurt naturalny 300 ml
3/4 szklanki cukru trzcinowego
4 żółtka
2 białka
1,5 szklanki mąki pszennej
szklanka mąki kukurydzianej
olej roślinny 90 g
2 łyżeczki olejku waniliowego
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
świeże lub mrożone wiśnie 200 g
szczypta soli
Przygotowanie:
1.Mąkę pszenną mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i mąką kukurydzianą.
2. Wymieszane składniki przesiewamy przez sitko.
3. Do miski dodajemy cukier trzcinowy, a następnie jaja.
4. Ubijamy składniki na lekki i puszysty krem.
5. Stopniowo dodajemy żółtka, jogurt, mąkę (w małych ilościach), sól, olejek waniliowy (dla smaku) oraz olej roślinny i cały czas miksujemy.
6. Do przygotowanego i dobrze wyrobionego ciasta dodajemy wisienki.
7. Przelewamy całość do foremki ( uprzednio wykładając ją papierem do pieczenia lub smarując masłem i posypując bułką tartą).
8. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 60 minut.

Odnośnik do komentarza

Może Państwu to wyda się dziwne,
Lecz proponuję jako przysmak, na Porterze ciastka piwne.
W smaku przyjemne,
Z wyglądu nie jasne, lecz ciemne.
Nie jeden zapyta: Nie żal Ci Portera?
Odpowiem: Nie, bo dzięki temu ciastko wyjątkowego smaku nabiera.
Przepis mój nie będzie trudny, spoko:
Jak mawia moja znajoma, „na oko”.
Pół szklaneczki piwa Portera, rzecz jasna,
I trochę schłodzonego masła.
Czegoś mi jeszcze brakuje, cóż...
No właśnie mąki trzeba jeszcze, i to już.
Wszystko energicznie zagniatamy,
Do lodówki wnet wstawiamy.
W tym czasie, gdy ciast chłodzimy,
Wytrwale pracujemy i się nie nudzimy.
Smarujemy blachę margaryną należycie
I obsypujemy bułką tartą obficie,
Wstrząsamy blachą, a gdy bułka tarta w nadmiarze,
Strząsamy do zlewków, kurkom będzie w darze ;)
Teraz ciasto z lodówki wyjmujemy
I szybko je rozwałkowujemy.
Wycinamy gwiazdki, serca, choinki,
I mamy ciastka dla całej rodzinki.
Teraz do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni,
I teraz Drogi Kucharzu na kwadrans sobie spocznij.
Po minutach piętnastu bez mała,
Pachnąca, chrupiących ciasteczek blacha cała.
Ciasteczka o smaku piwa i to ciemnego,
To moja propozycja przysmaku sylwestrowo – noworocznego.
Nie każdy pić może, moi mili,
A smak takich ciasteczek nie jedno podniebienie umili.
Nie przejmujmy się jutrem,
Tylko zajadajmy ciastka piwne z pudrem.
Takie ciastka to pozytywny, kulinarny szok,
Powitajmy słodko – piwnie NOWY 2014 Rok
Serdeczności Państwu życzę,
Gdy te słowa piszę J
P.S.
A wszelkie troski puszczajmy kantem,
I w wolnej chwili chrupmy SANTE!!! ;)

Odnośnik do komentarza

A u nas na Święta w tym roku królowały chrupiące pieczone jabłka z rodzynkami przykryte pierzynką. A oto przepis!

4 kwaśne jabłka (np.szara reneta)
garść rodzynek
1/2 szklanki mąki (np. pszennej razowej)
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki oliwy
1/3 banana

1) Jabłka obrać do połowy i wykroić gniazda nasienne, nie dochodząc do samego dołu (bo sok wycieknie).
2) Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
3) W misce wymieszać: płatki owsiane, mąkę, brązowy cukier. Dodać oliwę i rozgniecionego banana i dobrze wymieszać , najlepiej zagnieść rękoma.
4) Odsączyć rodzynki i nałożyć do wydrążonych jabłek. Na jabłkach ułożyć naszą masę z płatków.
5) Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć do nagrzanego piekarnika (bez termoobiegu) 190 stopni na 25 min.
Smacznego!!!
A to nasze jabłuszko:

monthly_2013_12/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1321.jpg

monthly_2013_12/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1322.jpg

Odnośnik do komentarza

Szybkie ciasto marchewkowe!
Składniki:
- 2 szklanki utartej na grubych oczkach marchewki.
- 4 jaja.
- 1 i 1/4 szklanki oleju.
- 2 szklanki mąki.
- 2 szklanki cukru.
- Po 2 łyżeczki: sody, cynamonu i proszku do pieczenia.
- Odrobina soli, do złamania smaku.

Przygotowanie (bardzo szybkie)
Jajka ubijamy na jednolitą, puszystą masę. Następnie po odrobinie dodajemy mąkę i olej. Po dokładnym wymieszaniu Dosypujemy marchew, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wylewamy na blaszkę i gotowe! Ja piekę ok 40-50 minut w piekarniku nagrzanym na około 180 stopni. Sprawdzam czy ciasto jest dobre wykałaczką. Na koniec polewam czekoladą :) SMACZNEGO

Odnośnik do komentarza

Ja często na Święta robię tort węgierski,zawsze się udaje i jest smaczny,a więc,dzień wcześniej

-pieczemy ciemny biszkopt /7 białek ubić na pianę
+1 szkl.cukru sypana powoli + po kolei 7 żółtek,ubić,
wyłożyć do miski ,delikatnie wymieszać łyżką z przesianą 1/2szkl. mąką wymieszaną z 1/2 szkl.maki ziemniaczanej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 3 łyżkami kakao ,/można wg swojego przepisu/
Piec 1/2 godz w 160-170st.

Składniki masy:
2 kostki masła
po 2 galaretki wiśniowe i agrestowe
1 szkl.cukru pudru
6 żółtek
4-6 łyżek kakao,zależy jakie kakao
wiśnie,rodzynki
Przygotowujemy produkty do masy,
wiśnie wydrylowane ze słoika 1/2l odcedzić i 20 dag rodzynek zalać wódką /wiśni może być więcej/,

2 galaretki wiśniowe rozpuścić wg przepisu na opakowaniu,wylać na dwa płaskie półmiski,odstawić.

Na drugi dzień kroimy biszkopt na dwa placki jeśli pieczemy na blaszce ,lub na trzy jeśli w tortownicy,
nasączamy pierwszy placek odciśniętym alkoholem z wiśni i rodzynek + pozostały sok z wiśni/można mocno nasączyć,/
2 galaretki zielone rozpuszczamy w 2 szkl.wody,odstawiamy do ostygnięcia,czerwone galaretki tniemy w kostkę,
miksujemy 2 kostki masła prawdziwego +1 szkl.cukru pudru + 6 żółtek + 4-6 łyżek kakao, po czym wlewamy po łyżce cały czas miksując ,zieloną gęstniejącą/bardzo ważne/galaretkę + wiśnie i rodzynki + galaretki w kostkach,szybko krótko miksujemy,
wykładamy część 1/2 lub1/3 na placek ,zależy ile placków i tak samo dalej ,postępujemy ,
na wierzch polać ozdobnie czekoladą deserową rozpuszczoną w gorącej kąpieli z kilkoma łyżkami mleka.

Jest to duża porcja ,można wziąć połowę składników na masę i upiec cienki biszkopt ,a masę wyłożyć tylko na wierzch.

Dużo miejsca zajęło to objaśnianie,ale przepis jest trochę skomplikowany,
mąż ostatnio stwierdził ,że jest to najlepsze ciasto świata:D
Smacznego!

Szanuj zdanie innych...

Odnośnik do komentarza

SKŁADNIKI (na 15 sztuk):

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej i razowej pół na pół
3/4 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki cynamonu (można więcej)
2 szklanki startej marchewki
1 duże jabłko
3 małe jajka
1/3 szklanki oleju rzepakowego

wierzch:

250 g mascarpone
200 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka drobnego cukru waniliowego
łyżeczka esencji waniliowej
gwiazdki cukrowe do dekoracji

Muffiny:
1. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a obrane ze skórki jabłko na tarce o dużych oczkach.
2. W większej misce wymieszać mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami, a w mniejszej zmiksować olej z jajkami.
3. Startą marchew z jabłkiem dodać do większej miski, jednocześnie dodać też składniki mokre.
4. Połączyć całość przy użyciu miksera, na niskich obrotach.
5. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
6. Papilotkami do babeczek wyłożyć teflonową formę na muffinki, ciasto nakładać łyżką, zostawiając 0,5 cm miejsca od brzegu. Piec 25 minut.
7. Wystudzone muffinki dekorować kremem mascarpone, używając w tym celu łyżki lub wyciskając przez szprycę rękaw cukierniczy z końcówką rozetki.
Krem:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić. Zmniejszyć obroty miksera i najpierw wmieszać cukier puder, następnie cukier waniliowy i esencję. Dodać mascarpone i najwolniejszymi obrotami miksera wmieszać ser w śmietanę, aż nie będzie już grudek. Chłodzić do momentu użycia.
Udekorować cukrowymi gwiazdkami.

monthly_2013_12/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1323.jpg

Odnośnik do komentarza

SERNIK NA ZIMNO
4 galaretki różnego koloru.
3 serki naturalne homogenizowane.

3 szt galaretki w trzech małych pojemnikach rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy serek homogenizowany( dobrze mieszamy ) i wkładamy do lodówki.Proporcja jedna galaretka na jedne serek.
Tortownice wysmarujemy masłem a następnie wlewamy lekko schłodzoną galaretkę do tortownicy i znów wstawiamy do lodówki na 10 minut. Z pozostałymi dwiema robimy tak samo.
Na zakończenie rozrabiamy samą galaretkę( bez serka) w ciepłej wodzie i wlewamy mocno schłodzoną na tortownice, dekorując bananami i rodzynkami.
Całość wkładamy na lodówki

Babeczki
Kupujemy gotowe spody , wypełniamy bitą śmietaną i dekorujemy owocami i rodzynkami!!

monthly_2013_12/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1329.jpg

monthly_2013_12/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1330.jpg

Odnośnik do komentarza

"Kokosowe trufle z migdałami i kaszą manną"

Składniki:

5 łyżek kaszy manny
300 ml śmietanki 30%
150 g wiórek kokosowych
100 g migdałów bez skórek
1 łyżeczka masła
200 g białej czekolady
50 ml likieru kokosowego
ok. 35 - 40 małych papilotek

Przygotowanie:

Śmietankę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy łyżeczkę masła i pięć łyżek kaszy manny.
Skręcamy ogień na najmniejszy i gotujemy przez pięć minut, cały czas mieszając.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy ją do masy z manną, wlewamy likier i mieszamy.

Masę odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.

Na talerz wysypujemy wiórki kokosowe.
Ze schłodzonej masy formujemy niewielkie kuleczki, umieszczamy w każdej migdał, obtaczamy wiórkami i wkładamy w papilotkę.

monthly_2013_12/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1332.jpg

Odnośnik do komentarza

Razowe muffinki z otrębami

Składniki:

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki otrębów pszennych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki drobno startego jabłka lub musu jabłkowego
3 łyżki oleju słonecznikowego
1/4 szklanki syropu klonowego
plus dodatkowo płatki owsiane do posypania muffinek

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza.
Wymieszać w misce składniki suche: mąkę, płatki, otręby, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól. W drugim naczyniu połączyć mokre składniki: roztrzepane jajko, mleko, starte jabłko, olej, syrop klonowy. Wymieszać zawartość obu naczyń, tylko do połączenia składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości foremki lub odrobinę więcej. Posypać płatkami owsianymi. Piec przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Odnośnik do komentarza

Ciasto „Jabłkowo-Bakaliowa przekładanka”
Do przekładanki - potrzebujemy od 1,5 do 2 kg jabłek, które obieramy i trzemy na grubej tarce.
Następnie przyrządzam „sypankę”, do której potrzebuję na oko:
¾ szklanki kaszki kukurydzianej lub kaszki manny
¾ szklanki mąki pszennej lub mąki kukurydzianej
pół szklanki wiórków kokosowych
2-3 łyżki drobnych płatków owsianych
garść rodzynek, suszonych żurawin oraz pokrojonych drobno daktyli lub suszonych śliwek, żurawiny...........................
orzechy i migdały - częściowo zmielone
2-3 łyżek zmielonego słonecznika
3-4 łyżki cukru
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
W okresie Bożego Narodzenia dodaję paczkę przyprawy do pierników, wtedy ciasto ma posmaczek świąteczny.

Wszystko mieszam. Potem w przygotowanym prodiżu lub formie robię „przekładankę” tzn. cienka warstwa sypanki, 1-2 cm warstwy startych jabłek, warstwa sypanki, warstwa jabłek itd. aż do wyczerpania produktów. Na górę „przekładanki” trzemy na grubej tarce ¾ kostki masła włożonego wcześniej do zamrażalnika.
Ciasto piekę w prodiżu 1,5 godziny. Jest przepyszne, zdrowe i polecam go wszystkim. :)

monthly_2013_12/konkurs-slodkie-i-zdrowe-swieta-z-sante_1347.jpg

Odnośnik do komentarza

Świąteczne ciasto orzechowo-pomarańczowe
Składniki:
- 2,5 szklanki obranych połówek orzechów włoskich
- 4 jajka
- pomarańcza
- szklanka bułki tartej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki stopionego masła
- pojedynczy proszek do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- syrop: sok z 1 pomarańczy, łyżka wódki, 2 łyżki cukru
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
- cząstki pomarańczy do dekoracji
Wykonanie:
-Pomarańcze umyj, sparz i zetrzyj skórkę tak, by nie naruszyć białej części, zmiel orzechy
- Do miski wsyp zmielone orzechy, bułkę tartą, proszek do pieczenia, cukier, skórkę pomarańczową i cynamon. Dodaj stopione masło, wbij jajka i dokładnie wymieszaj.
- Podłużną foremkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj wierzch. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez 45 minut. Na ostatnie 5 minut można włączyć termoobieg by skórka na górze była chrupiąca.
- Zrób syrop- wszystkie składniki zagotuj aż syrop zgęstnieje (lekko), gorące ciasto ponakłuwaj ostro zakończonym patyczkiem i polej ciepłym syropem, przed podaniem można udekorować cząstkami pomarańczy.
SMACZNEGO :)

Odnośnik do komentarza

Moja zdrowa propozycja to ciasto marchwiowe. Nie zawiera mąki więc mogą je jeść również osoby uczulone na gluten.
4 szkl drobno startej marchwi
1 opakowanie kleiku ryżowego (smak naturalny, 180 g)
4 jajka,
1 szkl ksylitolu,
1 łyż proszku do pieczenia
opakowanie (10 dag) płatków migdałowych
tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady 60-80% kakao

czekoladę łamiemy na kawałki
rozdzielamy żółtka od białek, białka ubijamy
miksujemy żółtka z cukrem (do białości)
dodajemy do żółtek: marchew, kleik ryżowy z proszkiem do pieczenia, płatki migdałowe i czekoladę, mieszamy
na koniec dodajemy piane i delikatnie łączymy składniki.
Pieczemy godzinę w 180 stopniach.

Po upieczeniu i ostudzeniu można polać polewą zrobione z gorzkiej czekolady. Ciasto jest wysoko kaloryczne i słodkie. Jednak, nie są to puste kalorie więc niech ten fakt uciszy wyrzuty sumienia i rozkoszujmy się każdym kęsem :) Smacznego

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...