Skocz do zawartości
Forum

Konkurs "Nutridrink"


Rekomendowane odpowiedzi

Gość Bianka_07

Dieta w chorobie nowotworowej powinna być wysokoenergetyczna i wysokobiałkowa. Przy układaniu jadłospisu należy pamiętać o tym, żeby znalazły się w nim produkty będące źródłem pełnowartościowego białka, takie jak chude mięso (kurczak, wołowina, cielęcina), chude ryby, jaja, czy ser biały /twarożek. Do przyrządzania potraw powinny być dobierane surowce najwyższej jakości i jak najświeższe. Korzystne efekty daje przestrzeganie zasad diety łatwo strawnej.
Zalecane sposoby przygotowywania posiłków to gotowanie, gotowanie na parze, czy pieczenie w folii aluminiowej. Ja z powyższego zaproponuję danie gotowane na parze, a mianowicie, kluski na parze z sosem pieczeniowym na liściu laurowym.

SKŁADNIKI:

• 100 g mleka
• 20 g świeżych drożdży
• ½ łyżeczki cukru
• 250 g mąki pszennej
• 1 jajko
• 2 szczypty soli

PRZYGOTOWANIE:

Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i cukier, wymieszać na wolnych obrotach i podgrzać przez parę minut.
Następnie dodać mąkę, jajko i sól, wyrobić przez 2 minuty.
Ciasto należy wyjąć na oprószoną mąka powierzchnię, uformować z niego wałek, a potem odrywać kawałki ciasta i tworzyć z nich w miarę możliwości okrągłe bułeczki. Powinno nam wyjść około 7-8 sztuk takich bułeczek. Bułeczki ułożyć w parowarze, po uprzednim nasmarowaniu górnej i dolnej powierzchni olejem. Bułeczki powinny zachowywać niewielki ostęp pomiędzy sobą. Następnie należy odstawić całość w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 minut.

Aby przygotowane kluski na parze nie były suche, możemy sporządzić do nich sos pieczeniowy, który jest niezastąpiony do tego typu klusek, czy innych potraw typu kopytka, makarony, ziemniaki.
SKŁADNIKI:

• 1 szklanka bulionu
• 2-3 łyżki mąki
• 1 liść laurowy
• 2 ziarnka ziela angielskiego + kilka kulek pieprzu
• sól, pieprz do smaku
• ½ kostki rosołowej

PRZYGOTOWANIE:

Esencje z bulionu przelewamy do garnka. Dolewamy około 2 szklanki wody, ewentualnie jeśli smak jest zbyt mocny to dolewamy jeszcze trochę. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele, sól i pieprz w ziarnkach oraz mielony. Wówczas wrzucamy kostkę rosołową. Gotujemy około 10-12 minut. Mąkę należy rozmieszczać z ½ szklanki wody i wlewamy do gotującego się sosu, energicznie mieszamy aby nie powstały grudki, całość zagotowujemy. Gęstość sosu regulujemy mąką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanym sosem pieczeniowym polewamy wyrośnięte wcześniej kluski na parze.
Smacznego! 

Odnośnik do komentarza

Oto mój przepis na potrawę dla osób, które są chore onkologicznie.

Pokrzywowa niespodzianka:
7 ziemniaków (średnich)
wiązka pokrzywy
4 łyżki oleju kokosowego
pół cytryny
3 ząbki czosnku
sól ziołowa i pieprz do smaku
(składniki na ok. 2 porcje)

1) Ziemniaki (najlepiej młode) wyszorować i ugotować na parze.
2) Na patelni rozpuścić olej kokosowy i przeszklić, wyciśnięte ząbki czosnku.
3) Następnie dodać ziemniaki skrojone w grube plastry oraz liście pokrzywy.
4) Potrawę podaną na talerzu, skropić cytryną i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Odnośnik do komentarza

Moja propozycja to pyszna i bardzo zdrowa zupa marchewkowa. Wybrałam ją, ponieważ marchewka to źródło takich witamin, jak: B,C,D,E,PP.

SKŁADNIKI:
2 ziemniaki
cebula
5 łyżek pestek dyni
10 marchewek
biała część pora
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
3 szklanki gorącego bulionu warzywnego
sok z cytryny
słodka mielona papryka
pół łyżeczki imbiru
pieprz
sól

PRZYGOTOWANIE:
1. Marchewki obieramy i kroimy w talarki.
2. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.
3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
4. Czosnek i pora kroimy w plasterki.
5. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, a następnie umieszczamy w nim wcześniej pokrojone warzywa.
6.Dusimy wszystko 20 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu.
7. Wlewamy gorący bulion, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Zostawiamy wszystko na 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
8.Całość miksujemy na konsystencję kremową, przyprawiamy i zakrapiamy cytryną.
9. Na koniec posypujemy naszą zupę pestkami dyni.

Voila! Smacznego i na zdrowie! :)

Odnośnik do komentarza

Moja propozycja to lekka sałatka brokułowa z kiełkami brokuła

Składniki:
- 2 brokuły
- 10 plasterków chudego boczku
- szklanka łuskanych pestek słonecznika
- 1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
- 1/2 szklanki rodzynek
- kiełki brokuła
Sos:
- szklanka majonezu
- łyżka ziół prowansalskich
- łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:
Umyte brokuły kroimy i obrywamy małe różyczki. Boczek podsmażamy na patelni, a następnie kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki, łącznie ze słonecznikiem, cebulką i rodzynkami wsypujemy do miski i mieszamy. Do majonezu dodajemy ocet balsamiczny i zioła prowansalskie. Wszystko razem mieszamy. Sałatkę polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Na wierzch posypujemy garść kiełków brokuła.

Odnośnik do komentarza
Gość Marzena Koźmińska

Oto mój przepis na potrawę dla osób, które są chore onkologicznie.
Golce Kociewskie

Składniki:
1 kg surowych ziemniaków
3/4 szklanki mąki
2 jaja
sól
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć na płócienną ścierkę, zwinąć w różek i mocno wycisnąć sok. Suchą masę włożyć do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Masę ziemniaczaną równomiernie rozłożyć na desce lub tacy i łyżką lub nożem porcjować prosto do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 3 minuty.

SMACZNEGO

Odnośnik do komentarza

Łosoś odpoczywający na kolorowej sałatce

Składniki:
- 2 filety z łososia marynowane w sosie sojowym, sproszkowanym czosnku i w suszonym koperku
- liście szpinaku
- żółta papryka
- średnia cebula
- ser feta
- prażone nasiona słonecznika
- truskawki
- łyżka octu balsamicznego.

1. W piekarniku pieczemy łososia przez 10 minut.

2. Wyjmujemy go i na tej samej blaszce układamy pozostałe składniki (z wyjątkiem truskawek). Na samym szczycie układamy łososia i całość pieczemy przez 7 minut.

3. Dodajemy truskawki do dekoracji.

monthly_2017_06/konkurs-nutridrink_4824.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość Żaneta Bartoszekk

Pyszna, zdrowa, zawierająca dużo witamin, a przede wszystkim dodająca siły i energii

Składniki:

na sałatkę:
-szpinak /25g/
-mieszanka sałat ( lodowa, rukola) /25g/
-kukurydza konserwowa /75g/
-papryka czerwona /50g/
-papryka pomarańczowa /50g/
-marchewka /75g/
-nasiona słonecznika /50g/
-awokado/40g/

na dressing:
-oliwa z oliwek / 2łyżki/
-sok z pomarańczy / 30ml/
-miód / 1łyżeczka/
-liście bazyli /15g/

Przygotowanie:

Umytą paprykę i obraną marchwekę kroimy w słupiki. Awokado kroimy na małe kosteczki. Szpinak i sałatę myjemy i lekko suszymy ręcznikiem papierowym. Dodajemy kukurydzę oraz słonecznik.

Przystępujemy do przygotowania dressingu. Wkładamy umyte liście bazyli do blendera, dodajemy olej rzepakowy, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, łyżkę miodu. Włączamy blender.

Sałatkę przed podaniem mieszamy i polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego

http://imgur.com/a/TEiJg <- zdjęcie wykonanej przeze mnie sałatki

Odnośnik do komentarza

Dostarcza witamin, jest smaczny, sycący a do tego zawiera spirulinę która ma właściwości przeciwnowotworowe (zażywanie jej ogranicza rozwój komórek rakowych, a także ogranicza występowanie raka)

Potrzebne składniki:
> 1 garść szpinaku baby
> 1 banan
> 2 pomarańcze
> garść orzechów nerkowca
> 1 łyżeczka spiruliny

Jak przygotować koktajl?
Nie ma nic prostszego jak przygotowanie tego koktajku. Obieramy pomarańczę i banana, a następnie wrzucamy je do blendera. Dodajemy garść świeżego szpinaku i łyżeczkę spiruliny ( która sprawi, że koktajl nabierze wyjątkowo pięknego koloru i wzbogaci go w cenne składniki odżywcze). Przelewamy do szklanki/ kieliszka.

Delektujemy się smakiem pysznego koktajlu

Odnośnik do komentarza

Pyszna, zdrowa, zawierająca dużo witamin, a przede wszystkim dodająca siły i energii.

Składniki:
na sałatkę:
-szpinak /25g/
-mieszanka sałat ( lodowa, rukola) /25g/
-kukurydza konserwowa /75g/
-papryka czerwona /50g/
-papryka pomarańczowa /50g/
-marchewka /75g/
-nasiona słonecznika /50g/
-awokado/40g/
na dressing:
-oliwa z oliwek / 2łyżki/
-sok z pomarańczy / 30ml/
-miód / 1łyżeczka/
-liście bazyli /15g/

Przygotowanie:
Umytą paprykę i obraną marchwekę kroimy w słupiki. Awokado kroimy na małe kosteczki. Szpinak i sałatę myjemy i lekko suszymy ręcznikiem papierowym. Dodajemy kukurydzę oraz słonecznik.
Przystępujemy do przygotowania dressingu. Wkładamy umyte liście bazyli do blendera, dodajemy olej rzepakowy, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, łyżkę miodu. Włączamy blender.
Sałatkę przed podaniem mieszamy i polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego

monthly_2017_06/konkurs-nutridrink_4825.jpg

Odnośnik do komentarza

Przepis na makaron ze szpinakiem

Porcja dobrego makaronu, np. tagliatelle, płaskie spaghetti, a nawet świderki
250 g szpinaku – ja używam mrożonego, siekanego szpinaku w kulkach
150 ml śmietanki 36%
dwa ząbki czosnku
trzy łyżki soku wyciśniętego z cytryny
łyżka masła
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
do makaronu dwie łyżki ulubionego pesto lub oliwy z oliwek
Przygotowanie
Zacznij od rozmrożenia szpinaku.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją z opakowania – na przygotowanie całej wystarczy ok. 10 minut, więc można to zrobić w czasie kiedy makaron będzie się już gotował.
Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek.
Po chwili do czosnku dodaj szpinak, sok z cytryny, posól, popieprz i dodaj 3-4 szczypty gałki muszkatołowej.
Wymieszaj dokładnie zawartość patelni i podgrzewaj aby odparować ewentualny nadmiar płynu.
Ok dwie minuty przed końcem gotowania makaronu do szpinaku wlej śmietankę, wymieszaj dokładnie i duś całość na średnim ogniu, tak by sos lekko lekko bulgotał. W tym czasie śmietanka powinna zgęstnieć.
Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodaj pesto lub oliwę z oliwek. Wymieszaj dokładnie aby cały pokrył się wybranym dodatkiem i nałóż odpowiednią porcję na talerze. Następnie na środku każdej porcji makaronu nałóż solidną porcję sosu szpinakowego.

Odnośnik do komentarza

W jednym z artykułów na temat odżywiania się osób chorych onkologicznie przeczytałam iż w prawidłowo skomponowanej diecie białko powinno pokrywać 15–20 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Powszechnie wiadomo że doskonałym źródłem białka są rośliny strączkowe, a do tego sądzę że chorej osobie łatwiej zjeść dobrej, treściwej zupy niż przełknąć tradycyjny obiad dlatego chciałabym przedstawić przepis na moją ulubioną zupę z czerwonej soczewicy, który zmieniłam na jeszcze zdrowszą wersję niż jego pierwotna. Marchewka, seler, pomidory, oraz cebula czy czosnek to warzywa które powinny znaleźć się w diecie osób chorych onkologicznie.

Zupa z czerwonej soczewicy
filet z piersi kurczaka lub indyka
sól morska
ziele angielskie, listki laurowe, ziareneka pieprzu
marchewki, pietruszka, kawałek selera selera, pół pora
2-3 ziemniaki
ząbek czosnku albo cebula
100 g czerwonej soczewicy
przecier pomidorowy
świeża natka pietruszki

Z piersi kurczaka a najlepiej indyka i przypraw ugotować chudy, delikatny rosół. Na parze ugotować warzywa w skórkach.
Do przygotowanego rosołu wsypać opłukaną soczewicę, dodać roztarty ząbek czosnku bądź przekrojoną na pół i podpieczoną na suchej patelni cebulę. Gotować ok 20 minut do miękkości soczewicy i dodać przecier pomidorowy. Następnie dodać obrane i pokrojone wcześniej gotowane warzywa na parze, ewentualnie zupkę można zmiksować. Posypać drobno skrojoną świeżą natką pietruszki.

Odnośnik do komentarza

Joanna Natalia
W jednym z artykułów na temat odżywiania się osób chorych onkologicznie przeczytałam iż w prawidłowo skomponowanej diecie białko powinno pokrywać 15–20 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Powszechnie wiadomo że doskonałym źródłem białka są rośliny strączkowe, a do tego sądzę że chorej osobie łatwiej zjeść dobrej, treściwej zupy niż przełknąć tradycyjny obiad dlatego chciałabym przedstawić przepis na moją ulubioną zupę z czerwonej soczewicy, który zmieniłam na jeszcze zdrowszą wersję niż jego pierwotna. Marchewka, seler, pomidory, oraz cebula czy czosnek to warzywa które powinny znaleźć się w diecie osób chorych onkologicznie.

Zupa z czerwonej soczewicy
filet z piersi kurczaka lub indyka
sól morska
ziele angielskie, listki laurowe, ziareneka pieprzu
marchewki, pietruszka, kawałek selera selera, pół pora
2-3 ziemniaki
ząbek czosnku albo cebula
100 g czerwonej soczewicy
przecier pomidorowy
świeża natka pietruszki

Z piersi kurczaka a najlepiej indyka i przypraw ugotować chudy, delikatny rosół. Na parze ugotować warzywa w skórkach.
Do przygotowanego rosołu wsypać opłukaną soczewicę, dodać roztarty ząbek czosnku bądź przekrojoną na pół i podpieczoną na suchej patelni cebulę. Gotować ok 20 minut do miękkości soczewicy i dodać przecier pomidorowy. Następnie dodać obrane i pokrojone wcześniej gotowane warzywa na parze, ewentualnie zupkę można zmiksować. Posypać drobno skrojoną świeżą natką pietruszki.

konkurs trwał do 04.06.2017r. o godzinie 23.59

Odnośnik do komentarza

Joanna Natalia
konkurs trwał do 04.06.2017r. o godzinie 23.59
ale w stosunku do ilości nagród odpowiedzi są na tyle kiepskie że Redakcja powinna rozważyć przedłużenie trwania konkursu, ha ha ;) Pozdrawiam.

To Pani decyduje o jakości odpowiedzi konkursowych? Skoro jest Pani tak dobrze poinformowana, to może napisze przy okazji, kto należy do grona zwycięzców? Po co mamy czekać na opinię Redakcji... :)

Odnośnik do komentarza
Gość asia1603

Joanna Natalia
konkurs trwał do 04.06.2017r. o godzinie 23.59
ale w stosunku do ilości nagród odpowiedzi są na tyle kiepskie że Redakcja powinna rozważyć przedłużenie trwania konkursu, ha ha ;) Pozdrawiam.

Obrzydliwe zachowanie! Wstyd.

Odnośnik do komentarza

Kochani,

Komisja Konkursowa, w której skład wchodził również sponsor nagrody, zdecydowała, że przydzieli nagrodę 12 osobom, które spełniły wymogi zadania konkursowego oraz regulaminu konkursu, i których przepisy rzeczywiście mogłyby być wykorzystane przez osoby chore onkologicznie.

Szczególnie wyróżnienie zostało przyznane użytkowniczce asia1603 - lody owocowe z Nutridrinkiem. Przepis tak bardzo spodobał się Sponsorowi nagrody, że zastanawia się on nad opublikowaniem go na swojej stronie, jeśli autor wyrazi zgodę. :-)

Kolejne nagrodzone zgłoszenia zostały przesłane przez:
- Bianka_07 - kluski na parze
- anna_maria1234 - pulpety z kaszą jaglaną z indykiem
- cukiereczek5 - koktajl na bazie zielonej herbaty
- Jaśnie_Panienka - cielęcina w warzywach
- Lawenda - kanapka z pastą jajeczną + koktajl pomidorowy
- Tecia - omlet podstawowy
- andrzej_1234 - klopsiki w sosie pomidorowym
- szymonakaszymon - koktajl ze szpinakiem
- Voodoo - pieczony łosoś
- weronek91 - zupa marchewkowa
- efffciaa - indyk w pomarańczach

Serdecznie gratulujemy i wszystkim dziękujemy za udział w konkursie. Prosimy o przesłanie adresów wraz z numerami telefonu na maila: konkurs_abczdrowie@grupawp.pl. W temacie wiadomości należy wpisać swój nick oraz nazwę konkursu.

Odnośnik do komentarza
Gość asia1603

O rany! Dziękuję! Nie macie pojęcia jaką sprawiliście mi radość! Oczywiście, że wyrażam zgodę na opublikowanie przepisu na stronie Sponsora. To będzie mój mały uśmiech dla Taty, który niestety przegrał walkę z chorobą...

Odnośnik do komentarza

Хорошо Веб-страница. Спасибо.
Делаю отличное предложение тоже поглядеть нужные сайтики
https://baoly.ru/69 Построение обратных ссылок высокого качества
https://baoly.ru/70 Размещение текстов, заметок, релизов в социальных закладках
https://baoly.ru/71 Создание PBN сайтов на поддоменах Wordpress
https://baoly.ru/edrw Статьи на сайтах WIKI

@good=

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...