Forum Konkursy

Konkurs "Superżywność"

Redakcja

Redakcja

Minęły Święta, więc pewnie warto oczyścić swój organizm. Może przyda się do tego wiedza o superżywności?

Zapraszamy Was do konkursu, w którym mamy do wygrania 5 książek "Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości" Dawid Wolfe od Wydawnictwa Vivante:

http://kontoredakcyjne.strefa.pl/superzywnosc.jpg

Zadanie konkursowe:
Napisz, czym według Ciebie jest superżywność.

Zgłoszenia należy robić z zarejestrowanych profili w tym wątku konkursowym do 21 kwietnia 2015 roku do północy. W ciągu kolejnych dwóch dni roboczych ogłosimy zwycięzców!

Biorąc udział w konkursie, akceptujesz jego regulamin.

85087 redakcja Kobieta, 13 lat, Warszawa

Odpowiedzi znajdują się poniżej

~lumidkaa

~lumidkaa

Superżywność , naywana również superfood to produkty tzw. żywności funkcjonalnej, niezwykle bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, o potwierdzonym i dobrze zbadanym, bardzo korzystnym wpływie na nasze zdrowie i samopoczucie.

kasia1k1

kasia1k1 wpis edytowany

Super żywność czyli superfood jest to żywność zawierająca wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki, których dobroczynne działanie jest potwierdzone naukowo. Są to produkty w pełni NATURALNE, nieprzetworzone, takie jak: tłuste ryby morskie bogate w kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3, wiele warzyw i owoców, m.in jarmuż, czosnek, cebula, brokuły, aronia, natka pietruszki, bez czarny, dzika róża, żurawina, pigwa, jagody acai, jagody goji, orzechy, świeży olej lniany i rzepakowy, kiszonki, jogurty naturalne, sok z brzozy, spirulina, siemię lniane, kasza jaglana, pokrzywa, olej kokosowy, zielona herbata, kurkuma, aloes i wiele innych.

  • th_konkurs-superzywnosc_2891.jpg
107306 kasia1k1 Kobieta, 30 lat, Warszawa
t.g.chudzinski

t.g.chudzinski

Przedrostek "super" zawsze kojarzy się z czymś dobrym/pozytywnym/wywierającym pozytywny wpływ. W przypadku żywności jest oczywiście podobnie ! Nie od dziś wiemy, że to jak wyglądamy poniekąd jest odzwierciedleniem tego co jemy. Poszczególne produkty spożywcze zawierają szereg niezbędnych składników odżywczych, które są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Niektóre z nich mają ich mniej - inne więcej. Produkty określane mianem superżywności zawierają szeroką gamę tych składników, która przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania bądź poprawy stanu naszego organizmu ! Już w odległych czasach zauważył to sam Hipokrates, który twierdził, że żywność jest lekarstwem.
Co w takim razie może być określane mianem superżywności? Odpowiedź może stanowić temat rzekę jednak spośród moich ulubionych mogę polecić:
a)tłuste ryby ! - np makrela, łosoś, które dostarczają długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 obniżających poziom "złego" cholesterolu, wspomagają walkę z chorobą niedokrwienną serca (ChNS) a także wykazują działanie antyarytmiczne. Są niezwykle zdrowe a przy tym ich przygotowanie jest banalnie proste. Szczególnie polecam te pieczone w folii !
b)buraki ! - zawierają antocyjany i resweratrol (stosowane w profilaktyce nowotworów, ponadto antocyjany stanowią naturalny barwnik używany w przetwórstwie). Ponadto sok z buraków przyczynia się do wzrostu tlenku azotu! Gaz ten rozszerza naczynia krwionośne, co poprawia przepływ krwi i obniża ciśnienie krwi. Idealnie nadają się na surówki bądź soki.
c)dość popularne już jagody goji ! - stanowią mocny przeciwutleniacz(niszczą wolne rodniki, wykazują działanie antynowotworowe),bogactwo witamin i składników mineralnych: wit.C, wit B1, B2, B6, E, żelazo, wapń, cynk, selen, są przy tym niskokaloryczne. Idealnie sprawdzają się w formie przekąski czy dodatku do deserów.

119070 t-g-chudzinski Mężczyzna, 27 lat, Olsztyn
gabii4433

gabii4433

Dla mnie superżywność pozwala zachować dobrą figurę i młodość na dłużej, jest bogata w witaminy, chroni organizm przed chorobami, a jeżeli takie się przytrafią wspomaga leczenie, pozbawiona jest wszelkiego rodzaju ulepszaczy, wypielęgnowana we własnym ogródku lub kupiona ze sprawdzonego źródła.
Trudno teraz o taką superżywność w dobie wszechobecnej chemii i masowej produkcji, w której liczy się głównie zysk.
A jeżeli nawet uda nam się coś, gdzieś dostać takiego w 100% pewnego, to zazwyczaj przepłacamy.
Dlatego jeżeli tylko mamy sposobność, to małym nakładem finansowym, a z wielkimi chęciami warto samemu postarać się o superżywność. Z pewnością troszkę wysiłku zaowocuje profitami dla zdrowia i naszej kieszeni.

137025 gabii4433 Kobieta, 33 lata, Dukla
krysia65

krysia65

Dla mnie superżywność czyli"superfood" są to produkty o bardzo wysokiej wartości odżywczej, często wielokrotnie przewyższającej inne artykuły spożywcze.
Superfood są bombą witaminową, mają w sobie też ogrom składników mineralnych, substancji bioaktywnych, enzymów oraz aminokwasów.
Są to produkty w pełni naturalne.
Do takich produktów możemy zaliczyć m.in.
czosnek,orzechy włoskie,brokuły,kiszona kapusta,buraki, jajka,miód,kasza jaglana,ryby morskie,olej lniany.

142234 krysia65 Kobieta, 52 lata, Nowy Tomysl
basia.el

basia.el

Superżywność to dla mnie żywność, która nie tylko super smakuje, ale również po spożyciu której, ja sama czuję się super. Aby tak się stało musi zostać spełnionych kilka warunków: po pierwsze, produkty muszą być jak najbardziej naturalne. Mój organizm bardzo źle reaguje na przetworzone jedzenie. Kupuję więc produkty podstawowe, które ewentualnie sama potem „obrabiam” w zaciszu własnej kuchni. Po drugie, superżywność musi być pełnowartościowa. Ma zapewnić mi energię oraz wszystkie potrzebne makro i mikroelementy, w myśl zasad zróżnicowanej i zbilansowanej diety. Po trzecie, superżywność to dla mnie produkty ze sprawdzonego źródła. Jeśli sama nie mogę wyhodować czegoś na swojej działce, albo przywieźć od babci, staram się zaopatrywać w produkty o znanym mi pochodzeniu, w miejscach, do których mam zaufanie. W końcu jest się tym, co się je:-)

131912 basia-el Kobieta, 29 lat, podkarpackie
basia.el

basia.el

Superżywność to produkty, w których supermoce drzemią,
Które wzmocnią mnie od wewnątrz i energię mi zapewnią,
Superżywność w Supermenkę mnie zamieni błyskawicznie,
Z nią nie straszne mi wyzwania, zalet wszystkich jej nie zliczę.
Naturalna, wartościowa, miła ciału oraz duszy,
jednym słowem SUPERŻYWNOŚĆ z posad świat może poruszyć.

131912 basia-el Kobieta, 29 lat, podkarpackie
Mari9321

Mari9321

"Superżywność to produkty, zawierające duże ilości składników korzystnie oddziałujących na nasze zdrowie. Dieta powinna być zróżnicowana, tak aby dostarczała wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Witaminy czy błonnik pokarmy zawierające odpowiednie ilości węglowodanów czy kwasów tłuszczowych, które dostarczą ciału energii. Ważne jest jednak, aby nie spożywać produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe, które występują najczęściej w wyrobach cukierniczych i ciastkach. Należy również unikać tłuszczów występujących w tzw. konfiguracji trans, występujących masowo w fast foodach. Przyczyniają się one do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi, zwiększając ryzko chorób układu krążenia." Jest to coś super co pomoże nam zachować zdrowie i nasycić nas organizm w SUPER moc.

139352 mari9321 Kobieta, 24 lata, Kutno woj. łódzkie,pow. kutnowsk
czarnaewelinka

czarnaewelinka

Według mnie superzywność jest to żywność, która:
- jest zdrowa
- nie powoduje zgagi
- nie powoduje tycia
- nie jest tłusta
- jest lekka, nie obciąża żołądka
- ma bogactwo witamin i minerałów
- ma pozytywny wpływ na naszą sprawność intelektualną
- zabija wolne rodniki

Superżywność to na pewno nie fast-food'y ....!!

Superzywność
to żywność zielona, pełna witamin, dbająca o kondycje naszego organizmu, pozytywni wpływa na nasz zdrowy wygląd i intelekt! To żywność, która w małych ilościach powoduje zabijanie uczucia głodu, nie powoduje ociężałości :)

107333 czarnaewelinka Kobieta, 25 lat, Przemyśl
sweet coala

sweet coala

Z terminem superżywność (super foods) spotkałam się pierwszy raz przeglądając modne blogi poświęcone byciu fit i zdrowemu odżywianiu. Odkryłam wtedy, że za terminem superżywności kryją się produkty w 100% naturalne, posiadające ponadprzeciętną ilość cennych dla naszego organizmu związków chroniących nas przed chorobami, takich jak: antyoksydanty, witaminy, minerały, proteiny, enzymy, bakterie prozdrowotne, wartościowe kwasy tłuszczowe czy błonnik.

Dzięki nim, superżywność:
• wzmacnia odporność,
• pomaga pokonać stres, zmęczenie i bezsenność,
• ma działanie przeciwnowotworowe,
• przeciwdziała oznakom starzenia,
• zwiększa koncentrację i poprawia pamięć,
• wpływa korzystnie na wygląd włosów, skóry i paznokci,
• jest naturalnym antidotum na różnego rodzaju alergie (m.in. katar sienny i zapalenie zatok).

Jednym zdaniem, włączając do naszego menu superżywność, na pewno będziemy zdrowsi, sprawniejsi, spokojniejsi i piękniejsi.

Klasycznym przykładem super żywności jest chlorella – glon, który zawiera więcej witaminy B12 niż pieczeń wołowa (chlorellą powinni przede wszystkim zainteresować się wegetarianie) i 11 razy więcej wapnia niż krowie mleko. Chlorella zawiera ponad 20 rożnych witamin i związków mineralnych (m.in. żelazo, cynk, wapń, magnez, potas, luteinę, kwas foliowy, jod, witaminy A, C, K i witaminy z grupy B. Ponadto posiada największą zawartość chlorofilu ze wszystkich warzyw zielonych na świecie! Oczyszcza organizm z toksyn, pochłaniając metale ciężkie.

Oprócz chlorelli za superżywność uważa się m.in. takie produkty jak:
spirulina (jest źródłem pełnowartościowego białka, ma tyle właściwości, że nie ma sensu się rozpisywać, ale warto przyjrzeć się jej bliżej)
woda kokosowa (zawiera niezbędne dla organizmu składniki, takie jak magnez, potas, wapń, fosfor oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i C. I jest przepyszna!)
ostropest plamisty, (m.in. wspomaga pracę wątroby)
jagody goji (bogate w witaminę C, karoten i flawonoidy)
jagody acai, (stanowią świetne źródło przeciwutleniaczy i witamin)
nasiona chia czyli szałwia hiszpańska, (o dużym stężeniu kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika i przeciwutleniaczy),
siemię lniane (którego fanką jestem od dawna i dodaję go do porannej owsianki), jest jeszcze lepsze od nasion chia, bo zawiera lignany, które obniżają m.in. ryzyko nowotworów piersi,
amarantus (nazywany najzdrowszym zbożem świata, mój ulubiony – ekspandowany jest idealny z ulubionym jogurtem),
guarana (wspomaga efektywność i wydajność treningu, idealna dla osób dbających o linię),
komosa ryżowa (quinoa), (bogate źródło białka)
żurawina (wspaniałe źródło witaminy C i pomoc przy różnego rodzaju infekcjach dróg moczowych),
owoce noni, (o działaniu antydepresyjnym, przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym)

Jednak superżywność wciąż jest nieco zbyt droga. Dlatego ja często zastępuję modne zdrowe superprodukty polskimi odpowiednikami, np. jagody goji możemy zastąpić żurawiną, orzechy macadamia orzechami włoskimi, a owoce noni rodzimą aronią.

Nie dajmy się więc zwariować i nie kupujmy od razu wszystkiego. Moim zdaniem najlepiej przyjrzeć się sobie i potrzebom naszego organizmu, trochę poczytać o właściwościach super żywności i dopiero wtedy poeksperymentować.

136773 sweet-coala Kobieta, 31 lat, Warszawa
mag0

mag0 wpis edytowany

Czym według mnie jest superżywność?

Otóż superżywność kojarzy mi się nie tylko z żywnością, ale to według mnie także pewien styl życia, moda, zjawisko... Samo ‘super’ oznacza coś niezwykłego, wyjątkowego, do czego się dąży, czego się pragnie. Jeśli odniesiemy się do pokarmu, to superżywność wyobrażam sobie jako produkty zdrowe, naturalne, nieprzetworzone, o wyjątkowych właściwościach, jedyne w swoim rodzaju. Może styl życia, którego jednym z filarów jest superżywność, stanie się przeciwwagą dla obecnego - fast foodów i innych szybkich niezdrowych przekąsek.

142150 mag0 Kobieta, 33 lata, Gorzów
Anusia87

Anusia87

Dla mnie "Superżywność" to produkty, które pochodzą z natury. Żywność charakteryzująca się dużą zawartością cennych dla organizmu składników. "Superżywność" jest najlepszym naturalnym źródłem: minerałów, witamin, enzymów, protein, koenzymów, antyoksydantów, polisacharydów, dobrych tłuszczy i olei, niezbędnych kwasów tłuszczowych, niezbędnych aminokwasów, błonnika.
"Superżywność" poprzez dużą zawartość składników odżywczych, witamin i minerałów, ochronnych związków chemicznych, zdrowotnych bakterii korzystnie wpływają na organizm, chroniąc przed chorobami, zwiększając odporność organizmu, wpływając na lepsze funkcjonowanie systemu trawiennego. Pomaga pokonać stres, zmęczenie i bezsenność. Jest to naturalne antidotum na alergie, szczególnie katar sienny i zapalenie zatok. "Superżywność" jest też korzystnym składnikiem dla zdrowej skóry i włosów. Ma także właściwości wpływające na procesy starzenia organizmu. Przeciwdziała oznakom starzenia oraz zwiększa zdolność mentalną i fizyczną. Właściwości "Superżywnośći" spowodowały, że w ostatnim czasie stała się bardzo popularna.

142902 anusia87 Kobieta, 30 lat, Warszawa
Seenna

Seenna

A ja uważam, że super żywność, to ta przygotowana własnoręcznie z produktów wolnych od chemii, oprysków i przechowywana w odpowiednich warunkach.

142918 seenna Kobieta, 50 lat, Bystrzyca Kłodzka
grena

grena

Dla mnie suprżywność to ekologiczna żywność, którą uprawiam w ogródku. To marchewka i por z której robię surówki do obiadu, buraczki, z których robię przetwory, czosnek, który dodaję do zupy, szpinak, z którego robię pyszne nadzienie do pierogów i wiele innych naturalnie wyhodowanych przeze mnie warzyw. Superżywność to także plony z małego rodzinnego sadu – wiśnie, czereśnie, jabłka, śliwki porzeczki i truskawki, z których powstają zdrowe, smakowite przetwory na zimę (soki, dżemy, kompoty, galaretki). To wszystko według mnie jest prawdziwą supreżywnością – bardzo smakowitą, zdrową i pozbawioną chemii :)

137525 grena Kobieta, 31 lat, rokitno
kataRyna

kataRyna

Superżywność to produkty, które dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych działają zbawiennie na organizm. Zawierają one mnóstwo witamin, minerałów, antyoksydantów, aminokwasów i enzymów, przez co wykazują właściwości zdrowotne. Superżywność jest tworem samej natury. Nie znajdziemy w niej ulepszaczy, konserwantów i szkodliwych dodatków. Dzięki temu produkty zaliczane do tej grupy są zazwyczaj niskokaloryczne.

Dlaczego jeszcze ta żywność jest taka 'super? Bo leczy. Leczy nie tylko ciało, ale i umysł. Naukowcy bowiem donoszą działanie lecznicze w przypadku wielu chorób i dolegliwości. Ponadto wzmacnia odporność organizmu oraz powoduje, że czujemy się lepiej niż po zjedzeniu kilogramów przetworzonej i sztucznej żywności. Nic, tylko korzystać :)

115995 kataryna Kobieta, 29 lat, Lublin
tadeomm

tadeomm

Superżywność to pokarmy, które wraz ze swoimi składnikami odżywczymi i mnóstwem właściwości zdrowotnych "niosą" niezwykłą MOC, dzięki której usprawniają, a nawet polepszają prawidłową pracę całego organizmu. O tym rodzaju żywności zaczyna się coraz częściej mówić, coraz częściej kupować i coraz częściej zachwalać efekty, wynikające z ich stosowania. ALE! Należy zaznaczyć, że superżywność to nie tylko produkty, kryjące się pod niekiedy tajemniczą nazwą jak chlorella czy spirulina, ale i żywność, którą może kupić i na którą może sobie pozwolić każdy z nas. Bowiem nie wszyscy wiedzą, że super moce kryją się także np. w naszym ukochanym, słodkim miodzie czy aloesie, posadzonym "dla ozdoby" i urozmaicenia przydomowego ogrodu :) Czasami nie zdajemy sobie sprawy z tego, jakie ogromne właściwości zdrowotne mają produkty, które znamy na co dzień, choć nie zawsze ich używamy :( Super foods to żywność, która nie tyle co zaspokaja nasze potrzeby na białka, tłuszcze czy węglowodany, ale żywność, która jest źródłem niezwykle ogromnych zasobów składników odżywczych. To żywność, która bardzo wyraziście odznacza się na tle innych artykułów spożywczych. Nie tylko dopełnia nasze braki w witaminach i minerałach, ale także pomaga w różnych schorzeniach czy problemach dnia codziennego, jak bóle głowy, zmęczenie itp. Myślę, że większość z nas ma w swojej szafce takiego superfoods'a, wystarczy jedynie go dobrze wykorzystać i czerpać z niego jak najwięcej tych dobroczynnych właściwości. Potem zostaje nam jedynie cieszyć się fantastycznymi efektami :)

111995 tadeomm Kobieta, 24 lata, Szczecin
Joanna Natalia

Joanna Natalia

„Superżywność” to produkty pochodzące wprost z natury, wyróżniają się unikalnymi cechami: dużą zawartością składników odżywczych, witamin i minerałów, związków chemicznych, których nawet niewielka ilość dodana do codziennych posiłków korzystnie wpływa na organizm, chroni przed chorobami i zwiększa odporność organizmu. Właściwości te budzą ogromne zainteresowanie, dlatego na potrzeby marketingu, nazwano je "superżywnością". Kierując się troską o zdrowie, kupujemy żywnościowe nowinki, wydając spore pieniądze na produkty z dalekich krajów czy wysp, nie wiedząc, że na naszym rodzimym rynku znajdziemy produkty równie skuteczne, bo nasz organizm najlepiej leczy się tym, co wyrosło w naszych warunkach, czyli jest nam bliższe pod kątem składu chemicznego, a więc i jego działanie może być bardziej skuteczne. Wychowałam się na wsi więc wszystkie superprodukty są mi znane od lat, np.: borówka, aronia, żurawina, czarna porzeczka, sie­mię­ lnia­ne­ i olej lniany, tran, czosnek, pyłek pszczeli, mleczko pszczele i miód, oraz zbierane z babcią w dzieciństwie zioła: oczysz­cza­ją­ca po­krzy­wa, prze­ciw­za­pal­ny ru­mia­nek, prze­ciw­wi­ru­so­wa szał­wia czy rosnący na parapecie aloes.

141874 joanna-natalia Kobieta, 30 lat, Piaseczno
PatrycjaD.

PatrycjaD.

Dla mnie superżwność to nie tylko produkty bogate w mikro i makroelementy, witaminy itd. Oczywiście wszystkie produkty, które pozytywnie wpływają na nasz organizm są superżywnością jednak powinniśmy skupić się również na aspekcie finansowym. Niektóre produkty "nie są" super ze względu na cenę. Moim zdaniem powinniśmy korzystać z darów natury w miejscu, w którym się znajdujemy. Najlepszą superżywnością są nowalijki. Owoce i warzywa sezonowe posiadają najwięcej drogocennych składników. Owoce i warzywa sprowadzane bardzo często pryskane są różnymi specyfikami. Stąd rodzi się moje pytanie dlaczego szukamy superżywności tak daleko, w tak wysokiej cenie skoro zostaliśmy obdarzeni takimi wspaniałościami tu na miejscu. Moim zdaniem garść "naszych " jagód będzie miała na nas lepszy wpływ nż np. jagody goji. Nie uważam, że te produkty są złe po prostu nie rozumiem mody na wszystko co egzotyczne. Każdy ma swoją cudowną superżywność. Dosłownie. Bywa tak, że dla jednej osoby superżywnością okazują się np. orzechy dla innych owoce. Nie da się przysłowiowo "wrzucić wszystkich do jednego wora" Dlatego jedzmy zdrowo, jedzmy różnorodne produkty ale przede wszystkim obserwujmy siebie i wybierajmy takie produkty po których czujemy się dobrze. Nie ulegajmy modom. Bądźmy świadomi dzięki czemu będziemy ... zdrowi! Polecam lektury pokazujące ile dobra pochodzi z natury :) lektury o superżywności ! Pozdrawiam serdecznie

129523 patrycjad Kobieta, 22 lata, Toruń
Redakcja

Redakcja

Konkurs zakończył się, więc czas na wskazanie zwycięzców! Komisja starała się wybrać unikalne i najciekawsze odpowiedzi :-)

Oto i wygrani:
t.g.chudzinski
basia.el
sweet coala
kataRyna
tadeomm

Serdecznie gratulujemy! Czekamy przez 14 dni pod mailem konkurs@abczdrowie.pl na Wasze adresy do wysyłki nagrody. W temacie wiadomości należy wpisać swój nick oraz nazwę konkursu.

85087 redakcja Kobieta, 13 lat, Warszawa
basia.el

basia.el

Dziękuję!:) i gorąco gratuluję pozostałym laureatom:)

131912 basia-el Kobieta, 29 lat, podkarpackie