Skocz do zawartości
Forum

Konkurs "Jedz pysznie bez pszenicy"


Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszamy wszystkich do kolejnego konkursu!

Ostatnio dieta bezglutenowa robi się coraz bardziej popularna nie tylko wśród alergików :-) A my mamy dla Was do wygrania 5 egzemplarzy książki "Jedz pysznie bez pszenicy" Magdaleny Makarowskiej od Wydawnictwa Feeria:

http://kontoredakcyjne.strefa.pl/Jedz%20pysznie%20bez%20pszenicy.jpg

Zadanie konkursowe:
Podaj przepis na smaczne bezglutenowe śniadanie i napisz, dlaczego je polecasz.

Szansę na zwycięstwo mają wszyscy zarejestrowani użytkownicy, którzy do 1 marca 2015 roku wezmą udział w konkursie :-) Już w ciągu kolejnych dwóch dni roboczych ogłosimy zwycięzców!

Serdecznie zapraszamy do udziału!

Regulamin konkursu

Odnośnik do komentarza

na pyszne śniadanie polecam chlebek bananowy!

Składniki:
3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione
1/3 szklanki roztopionego masła
3/4 szklanki brązowego cukru (można dać mniej, chlebek jest dość słodki)
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki ryżowej
0,5 szklanki mąki gryczanej
garść włoskich orzechów

W przepisie tym nie trzeba używać miksera. W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier, roztrzepane jajko, wanilię, rozdrobnione orzechy. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać.

Piec przez godzinę czasu w piekarniku nagrzanym do 170°C, w formie keksówce o wymiarach 10 x 20 cm

Odnośnik do komentarza

Jaglanka na slodko!

1/2szklanki kaszy jaglanej
4daktyle
rodzynki
pokrojone orzechy
slonecznik
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta imbiru
syrop klonowy
owoce sezonowe

Kasze przed gotowaniem nalezy dokladnie wyplukac.
Po 5 min gotowania dodac pokrojone daktyle i rodzynki. Pod sam koniec dodac cynamon, imbir, kardamon, slonecznik i orzechy. Ugotowana kasze odstawic i wsypac pokrojone ulubione owoce sezonowe. Zostawic na 5 min pod przykryciem.Przed podaniem polac syropem klonowym

Wspaniale rozgrzewa i dodaje energi na caly dzien!

Odnośnik do komentarza

Omlet ze szparagami i pomidorami
Składniki
2 jajka
2 łyżki masła klarowanego
Łyżka mąki kasztanowej
Łyżka mleka
Sól, biały pieprz
½ białej cebuli
Pomidor
5 białych szparagów
Łyżeczka cukru
Do dekoracji dymka
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce masła klarowanego. Przekładamy do miseczki. Pomidory kroimy. Szparagi dokładnie obieramy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Kroimy na kawałki o długości około 5 cm. Żółtka ucieramy z solą, białym pieprzem, łyżka mleka i mąki kasztanowej. Białka ubijamy na sztywno. Białka delikatnie łączymy z żółtkami. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i wylewamy masę jajeczną. Gdy spód i boki omletu się zetną układamy szparagi, kawałki pomidorów i przesmażona cebulkę. Delikatnie przy użyciu dwóch noży składamy omlet na pół. Dekorujemy reszta szparagów i posypujemy posiekana dymką.

Bardzo puszysty i wysoki omlet z sezonowymi szparagami, słodkawą cebulką i aromatycznymi pomidorami. Przepyszne niedzielne śniadanko dla całej rodziny.

Odnośnik do komentarza

Śniadanie marzeń
Składniki
6 pieczarek
Sok z ½ cytryny
Mała biała cebula
1/3 cukinii
Łyżka masła
Łyżka oliwy
Jajko
Sól, czarny pieprz, tymianek, papryka w płatkach

Sposób przygotowania
Pieczarki oczyszczamy, skrapiamy sokiem z cytryny, zalewamy woda tak, aby pokryła grzyby i zagotowujemy. Pozostawiamy w roztworze przez 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oleju. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojona w słupki cukinie i plasterki grzybów. Przesmażamy razem kilka minut. Doprawiamy sola świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem oraz płatkami papryki. W środku warzyw robimy gniazdko w które wbijamy jajko. Czekamy Aż biało się zetnie a żółtko pozostanie płynne, co zajmie kilka minut. Jako solimy i pieprzymy. Jemy na ciepło z dodatkiem pieczywa.

Lubię grzyby i jajka. Dlatego też połączyłam je w daniu śniadaniowym, które nie tylko jest pyszne i pożywne, ale także da nam energię na cały poranek.

Odnośnik do komentarza

Jajecznica z szynką i szparagami
Składniki
(na 2 porcje)
4 jajka
2 plastry boczku
2 plastry szynki
Około 8 białych szparagów
Łyżka masła klarowanego
Pomidor
Łyżka cukru
Sól
czarny pieprz
tymianek
szczypiorek
Sposób przygotowania
Szparagi myjemy, dokładnie obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli oraz łyżki cukru. Połowę kroimy na kawałki o długości około 5 cm. Resztę zostawiamy w całości do dekoracji. Pomidora kroimy w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy plastry pomidora z obu stron doprawiając solą, czarnym pieprzem oraz tymiankiem. Na tłuszczu ze smażenia pomidorów przesmażamy krótko szparagi zostawione w całości. Smażone pomidory i szparagi odkładamy na talerzyk. Na tej samej patelni przesmażamy pokrojona w kostkę szynkę i boczek. Dodajemy pokrojone szparagi a następnie wbijamy jajka. Doprawiamy sola i czarnym pieprzem. Jajecznicę dekorujemy smażonymi pomidorami i szparagami i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Serwujemy z kromką chleba z masłem.

Rada: Możemy wykorzystać szparagi pozostałe po wczorajszym obiedzie.

Korzystając z uroków sezonu szparagowego warto spróbować jajecznicy z tym pysznym warzywem. Połączenie szparagów z szynką i boczkiem jest bardzo smaczne. Taka jajecznica będzie doskonałą propozycja na niedzielne śniadanie.

Odnośnik do komentarza

Kasza Jaglana z jabłkami:
kaszę jaglaną prażyć do momentu kiedy zacznie pachnieć.
zalać sokiem jabłkowym. Dodać przyprawy: cynamon i laskę wanilii. Nie miesząć. Gotować pod przykryciem do momentu wyparowania płynu. Można dodać łyżeczkę masła. Wymieszać.
Podawać z żurawiną, pokorojnym w kostkę jabłkiem i jogurtem nautralnym.

Odnośnik do komentarza

Śniadanie to sztuka improwizacji :-)
Kasze jaglaną opłukać pod wodą,gotować do miękkości,pod koniec dodać suszoną żurawinę, śliwki,daktyle lub morele...można dodać rodzynki, orzechy,migdały...co dusza zapragnie...do smaku całość traktuję odrobiną miodu...
Humor,dobre samopoczucie i zdrowie gwarantowane...Smacznego :-)

Odnośnik do komentarza

Składniki:
2 szklanki mąki gryczanej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta cynamonu, kardamonu,
1,5 szklanki mleka
2 jajka
ulubiony dżem lub cukier puder
Przygotowanie:
W naczyniu wymieszać składniki suche, dodać mleko, 2 żółtka i dobrze wymieszać. Z pozostałych dwóch białek ze szczyptą soli ubijamy pianę na sztywno i dodajemy do masy gofrowej. Gofry piec w dobrze rozgrzanej gofrownicy przez kilka minut.
Podawać z dżemem lub cukrem pudrem.
Smacznego!

monthly_2015_02/konkurs-jedz-pysznie-bez-pszenicy_2681.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość Pjjjoonaaa

Bezglutenowe Śniadanko
- szklanka płatków ryżowych
- mleko roślinne
- banan
- jabłko
- siemie lniane mielone
- sezam
- sok z bzu lub miód z mniszka lekarskiego (lub syrop klonowy)
- można dorzucić migdały, orzechy, wszystko!

Płatki wsypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem roślinnym, dosypujemy sezam i trzymamy często mieszając na małym ogniu. Następnie dorzucamy pokrojony banan, jabłko, siemię lniane i wszystko co się nam nawinie. Bardzo syte, bardzo proste i pyszne! Polecam!

Odnośnik do komentarza

Uwielbiam zdrowe i smaczne śniadania i choć lubię również różnorodność, są takie przepisy do których wracam bez przerwy. Jednym z nich jest właśnie opisana poniżej receptura. Ta egzotyczna wersja śniadania, nie tylko przeniesie nasze podniebienia w inny Wymiar Smaku, ale zapewni nam solidny zapas energii na pełen wyzwań dzień.

KOKOSOWA ZATOKA

składniki:
4 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
1/2 kiwi
2 łyżeczki wiórków kokosowych
4-5 rodzynek
3 orzechy włoskie

wykonanie:
płatki i 1 łyżeczkę wiórków kokosowych zalej 1/2 szklanki wrzącej wody i gotuj aż cała woda wchłonie się. Kiwi pokrój w okazałe plastry, obrane orzechy włoskie poszatkuj na mniejsze kawałki. Ugotowane płatki przełóż do miseczki lub filiżanki i udekoruj plastrami kiwi, rodzynkami i orzechami. Całość posyp pozostałym kokosem. Tak przygotowane śniadanie zajadaj ze smakiem i uśmiechem na ustach, a udany i pełen miłych chwil dzień masz jak w banku:-)

monthly_2015_02/konkurs-jedz-pysznie-bez-pszenicy_2691.jpg

monthly_2015_02/konkurs-jedz-pysznie-bez-pszenicy_2692.jpg

Odnośnik do komentarza

KASZA JAGLANA Z BOGACTWEM WARZYW :)

Przygotowuję następujące składniki:
10 dkg kaszy jaglanej
1 papryka żółta
1 ogórek
garść pomidorków suszonych
listki mięty
sól, pieprz do smaku

Kaszę gotuję wg. instrukcji z opakowania. Paprykę, pomidorki i ogórka kroję w kostkę. Kaszę przelewam zimną wodą, odcedzam, mieszam z warzywami oraz posiekaną miętą, doprawiam solą i pieprzem wg uznania:)

To mój uniwersalny skład śniadaniowy...ale często dodaję też pestki słonecznika i dyni, suszone morele i figi.

Polecam takie śniadanie, gdyż jest nie tylko smaczne, ale iż zapewnia nam lepszą jakość życia- znacząco poprawia samopoczucie oraz dba o nasze zdrowie! Przygotowywanie, skomponowanie posiłków początkowo jest wyzwaniem, ale z czasem staje się przyjemnością:)

Szczerze polecam!:*

Odnośnik do komentarza

Chleb kukurydziany z fetą i suszonymi pomidorami

składniki
350 mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 l mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 opakowania sera feta
kilka sztuk suszonych pomidorów

Składniki suche wymieszać łyżką.Mokre wymieszać mikserem i dodać do

składników suchych,delikatnie miksując.Nastepnie kroimy w kostke ser

feta i suszone pomidory dodajemy do masy i delikatnie mieszamy juz

łyzką.Masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200stopni około 40

minut.Sprawdzamy patyczkiem.
Smacznego.

monthly_2015_02/konkurs-jedz-pysznie-bez-pszenicy_2700.jpg

Odnośnik do komentarza

onlygabi
Chleb kukurydziany z fetą i suszonymi pomidorami

składniki
350 mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 l mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 opakowania sera feta
kilka sztuk suszonych pomidorów

Składniki suche wymieszać łyżką.Mokre wymieszać mikserem i dodać do

składników suchych,delikatnie miksując.Nastepnie kroimy w kostke ser

feta i suszone pomidory dodajemy do masy i delikatnie mieszamy juz

łyzką.Masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200stopni około 40

minut.Sprawdzamy patyczkiem.
Smacznego

Polecam dlatego takie bezglutenowe śniadańko gdyż powinnyśmy spróbowac skreślić kłosy z naszej diety choć na jakiś czas aby przekonac się jak poprawi się stan naszego zdrowia .Czasami próbuje gotować posiłki bezglutenowe dla mojego syna który ma problemy z brzuszkiem.Wychodzi to na zdrowie dla całej rodzinki.Bez glutenu tez jest smacznie a przede wszystkim zdrowo.
.

Odnośnik do komentarza

onlygabi
Chleb kukurydziany z fetą i suszonymi pomidorami

składniki
350 mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 l mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 opakowania sera feta
kilka sztuk suszonych pomidorów

Składniki suche wymieszać łyżką.Mokre wymieszać mikserem i dodać do

składników suchych,delikatnie miksując.Nastepnie kroimy w kostke ser

feta i suszone pomidory dodajemy do masy i delikatnie mieszamy juz

łyzką.Masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200stopni około 40

minut.Sprawdzamy patyczkiem.
Polecam dlatego takie bezglutenowe śniadańko gdyż powinnyśmy spróbowac skreślić kłosy z naszej diety choć na jakiś czas aby przekonac się jak poprawi się stan naszego zdrowia .Czasami próbuje gotować posiłki bezglutenowe dla mojego syna który ma problemy z brzuszkiem.Wychodzi to na zdrowie dla całej rodzinki.Bez glutenu tez jest smacznie a przede wszystkim zdrowo.
Smacznego.

Odnośnik do komentarza

Ach śniadanko :-) pyszne i pożywne. Najważniejszy i najzdrowszy posiłek dnia :-) oczywiście jak każdy mam swoje ulubione danie śniadaniowe :-)
Oczywiście szybciutkie.
Twaróg
Olej lniany
Rodzynki
Słonecznik
Siemie lniane
Kiwi
Kaki
Banany

Zaczynamy od pysznego twarożku, rozdrabniamy go i dolewamy łyżkę oleju lnianego. Robimy z tego papkę, dodajemy rodzynki, słonecznik i siemie. Mieszamy, dodajemy banana w plasterkach, mieszam wszystko razem, b:-) anana mozna rowniez zmiksowac i dodac to papki :-) na koncu dodajemy kawalki kaki i kiwi. Pycha, rewelacja, najwspanialsze śniadanie pod słońcem. Bomba witaminowa :-) takie śniadanie sprawia że mam mnóstwo energii i jestem ogromna optymistką. Nagroda rewelacyjna :-) mam nadzieje ze stanie na mojej półce i kochane jury doceni moje oryginalne śniadanko. Pozdrawiam ciepluteńko :-)

Odnośnik do komentarza

Kochani, dziękujemy Wam za udział w konkursie zamieszczone przepisy wraz z zachętą do ich wypróbowania :-)

Już dziś podajemy zwycięzców konkursu! Oto i oni:
temika
kloruś
czarnaewelinka
onlygabi
PatrycjaD.

Serdecznie gratulujemy!

Na Wasze adresy czekamy pod mailem konkurs@abczdrowie.pl. W temacie wiadomości należy wpisać swój nick oraz nazwę konkursu. Macie 14 dni na podesłanie adresów!

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...