Forum Interpretacja badania krwi

interpretacja wyników krwii - insulinooporność?

studentka321

studentka321

Witam, proszę o interpretację wyników badań krwi. Wiek 25 lat, dieta normalna, sporadycznie czekolada -,,coś słodkie", waga 65kg wzrost 164cm. Aktywność fizyczna 2-3 razy w tygodniu basen ( ok 40 min pływania). Brak spadku wagi.
1. Badanie 27.03 (godz. 7.30 poboru, na czczo)
Leukocyty - 8,9 tys/μl (N: 3,8-10,0)
Erytrocyty - 5,4 mln/μl (N: 3,9-5,2)
Hemoglobina - 14,4 g/dl (N: 11,2-15,7)
Hematokryt - 44% (N:34-45)
MCV - 83 fl (N: 79-95)
MCH - 27 pg (N: 26-32)
MCHC - 32,5 g/dl (N:32,2-35,5)
płytki krwi - 296 tys/μl (N: 150-400)
limfocyty % - 32 % (N:20-40)
inne (Eo,Bazo,Mono)% - 10% (N:0-24)
Neutrofile%- 58% (N: 40-80)
Limfocyty# -2,9 tys/μl (N:1,0-3,0)
Inne (Eo, Bazo, Mono) # - 0,9 tys/μl (N:0,0-1,8)
Neutrofile# - 5,10 tys/μl (N: 2,00-7,00)
RDW-CW - 14% (N: 12-15)
PDW - 11 fl (N: 10-16)
MPV - 9,40 fl (N: 9,00-13,00)
P-LCR - 21% (N: 19-47)
Bilirubina całkowita (ICD-9: I189) - 0,41 mg/dl (N: 0,00-1,20)
ALT (ICD-9: I17) -24 U/l (N: 0,35)
2. Badanie 5.03 godz. 7,28 poboru, na czczo)
Glukoza (L43) (9,8) - 101,2 mg/dl (N: 70-99)
T3 (O51) (3,2) - 161 ng/dL (N:87-178)
T4 (O67) (3,2) - 10,5 ug/dL (N:6,09-12,23)
Insulina (L97) (6,2) -11,9 ulU/ml (N:1,9-23)
TSH (L69) (10,2) - 3,167 ulU/ml (N:0,38-5,33)
FT3 (O55) (10,2) - 3,93 pg/mL (N:2,5-4,3)
FT4 (O69) (10,2) - 0,75 ng/dL (N: 0,65-1,48)

5 lat (2013-2018) stosowana antykoncepcja hormonalna - od 9 miesięcy bez antykoncepcji hormonalnej

154992 studentka321 Kobieta, 25 lat, Katowice

Odpowiedzi znajdują się poniżej

~mgmg

~mgmg

zeby wykluczyc insulinoopornosc, musisz wykonac profil glukozy (OGTT) z profilem insuliny

studentka321

studentka321

Test obciążenia glukozą (75g) (ICD-9: L43) OGTT
Glukozą na czczo 96,40 mg/dl ( N: 70-99)
Glukoza po 2h 116,5 mg/dl

154992 studentka321 Kobieta, 25 lat, Katowice
studentka321

studentka321

11.03.2019
Test obciążenia glukozą (75g) (ICD-9: L43) OGTT
Glukozą na czczo 96,40 mg/dl ( N: 70-99)
Glukoza po 2h 116,5 mg/dl

154992 studentka321 Kobieta, 25 lat, Katowice
~mgmg

~mgmg

nie bylooznaczanej insuliny, wiec nie mozna wykryc insulinoopornosci