Forum Interpretacja badania krwi

Morfologia krwi do analizy

~p...l

~p...l

Witam odebrałem dziś wyniki morfologii i zaniepokoił mnie podwyższony stan Leukocytów. W dodatku od pewnego czasu pojawiają się na moim ciele mocno-granatowe siniaki. O czym to może świadczyć? Leukocyty (WBC) ↑ 10,13 10^9/L 4,0 — 10,0 Neutrocyty (NEU) ↑ 5,08 10^9/L 2,5 — 5,0 Limfocyty (LYMPH) ↑ 3,9 10^9/L 1,5 — 3,5 Monocyty (MON) ↑ 0,81 10^9/L 0,2 — 0,8

Odpowiedzi znajdują się poniżej

~Paweł trz

~Paweł trz wpis edytowany

Podaje cały wynik poniżej:

Morfologia krwi (C55)
Leukocyty (WBC) ↑ 10,13 10^9/L 4,0 — 10,0
Erytrocyty (RBC) 5,03 10^12/L 4,1 — 6,2
Hemoglobina (HGB) 14,99 g/dL 14,0 — 18,0
Hematokryt (HCT) 43,52 % 40,0 — 54,0
Wskaźniki czerwonokrwinkowe:
Średnia objętość erytrocytów (MCV) 86,52 fL 77,0 — 95,0
Średnia zawartość HGB w erytrocytach (MCH) 29,8 pg 27,0 — 34,0
Średnie stężenie HGB w erytrocytach (MCHC) 34,45 g/dL 32,0 — 36,0
Wskaźnik anizocytozy erytrocytów (RDW) 12,16 % 11,0 — 15,0
Płytki krwi (PLT) 214,8 10^9/L 150,0 — 450,0
Wskaźniki płytkowe:
Płytkokryt (PCT) 0,19 % 0,1 — 0,3
Wskaźnik anizocytozy płytek krwi (PDW) 20,22 %
18,1 — 22,2
Średnia objętość płytek krwi (MPV) 8,86 fL 7,0 — 13,0
Rozdział automatyczny leukocytów:
Neutrocyty (NEU%) 50,19 % 45,0 — 70,0
Limfocyty (LYMPH%) 38,45 % 20,0 — 45,0
Monocyty (MON%) 8,0 % 3,0 — 9,9
Eozynocyty (EOS%) 2,31 % 1,0 — 5,0
Bazocyty (BASO%) 1,05 % 0,0 — 1,6
Neutrocyty (NEU) ↑ 5,08 10^9/L 2,5 — 5,0
Limfocyty (LYMPH) ↑ 3,9 10^9/L 1,5 — 3,5
Monocyty (MON) ↑ 0,81 10^9/L 0,2 — 0,8
Eozynocyty (EOS) 0,23 10^9/L 0,04 — 0,4
Bazocyty (BASO) 0,107 10^9/L 0,02 — 0,16

rekamil

rekamil wpis edytowany

Wyniki są idealne. Jedynie w górze leukocyty które mogą świadczyć o toczącej się obecnie nawet drobnej infekcji.

Mówisz, że wyniki masz z 11.01.2018 więc proponuje tydzień później (18.01.2018) powtórzyć morfologie - jeśli będzie wybór tą najtańszą - aby zobaczyć czy białe krwinki wróciły do normy.

To by była najrozsądniejsza propozycja, na obecną chwile z danych jakie podałeś. Chyba, że pojawią się jakieś nowe okoliczności - nie wspomniane objawy, kto zlecił badanie i po co (czy profilaktycznie, czy do jakichś celów). Jeśli lekarz to co on powiedział na te wyniki.

Podsumowując: im więcej powiesz tym trafniej ci pomożemy.

125039 rekamil Mężczyzna, 21 lat, Rzeszów
~pawel.trz

~pawel.trz wpis edytowany

Wyniki zrobiłem profilaktycznie prywatnie. Od czasu do czasu pojawiają mi się na brzuchu i udach małe siniaki o intesywnych granatowo-czerwonych barwach.

rekamil

rekamil

Siniaki najczęściej wiążą się z krzepnięciem. A tutaj płytki krwi są w środku normy. Proponuję wykonać jeszcze ewentualnie dla pewności wraz z morfologią w przyszłym tygodniu INR oraz APTT. To są badania tanie. Nie zapłacisz za każde z nich więcej niż 5 zł.

Jakie badania jeszcze robiłeś? Jeśli robisz profilaktyke warto zrobić jeszcze kilka podstawowych, morfologia to jest kropla w morzu diagnostyki. Chociażby glukoza

125039 rekamil Mężczyzna, 21 lat, Rzeszów