Skocz do zawartości
Forum

Jaja a cholesterol


Gość cholesterol

Rekomendowane odpowiedzi

Trudno jest kłócić się z faktem, że jajka mają dużo cholesterolu. W 100g żółtka jaja kurzego znajduje się aż 1062 mg cholesterolu, w jednym żółtku o wadze 20 g – 212 mg cholesterolu. Należy jednak pamiętać że jajka to doskonałe źródło witaminy A, D, E i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, magnezu, potasu, wapnia, siarki, cynku i żelaza. Jajka zawierają tłuszcze nienasycone, jak również m.in. cholinę i luteinę, które pomagają zapobiegać chorobom. Ponadto w żółtku znajduje się lecytyna, która zapobiega odkładaniu się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych.
Bardziej niż na ilość spożywanych jaj, należy zwrócić uwagę na stosowaną przez nas dietę. Przede wszystkim unikać tłuszczy nasyconych - a więc czerwonego mięsa, ciastek, czekoladek, makaronów. Należy przy tym również pamiętać, że sama dieta to nie wszystko - odpowiada tylko za jedną trzecią cholesterolu, który krąży w naszym organizmie. Pozostałe dwie kwestie, które podwyższają cholesterol to palenie oraz nadwaga i brak aktywności fizycznej.

Życzę zdrówka!

Odnośnik do komentarza
Gość mariomariani

Kiedys,pewien czlowiek... jadl w wiekszosci,przez cale zycie,jaja i mial duzo lat,i dobrze sie czul.Mysle ze,zla dieta i naduzywanie tluszczow zwierzecych,tytoniu i alkoholu itd,wpedza nas w choroby.Jesc wszystko,w odp.proporcjach i z pewnego zrodla,nie z marketow.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...