Skocz do zawartości
Forum

Smażenie na oliwie z oliwek


Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie smażenia na oliwie z oliwek.Spotkałem się z paroma opiniami że jest wyjątkowo niezdrowe(pomijając że smażenie ogólnie nie jest za zdrowe)Czy opinie na temat smażenia na oliwie są poparte jakimikolwiek argumentami, czy po prostu bazują na ogólnie zasłyszanych opiniach?
Z drugiej strony z tego co wiem jednonasycone kwasy tłuszczowe nie podlegają degradacji podczas obróbki cieplej.Więc jak to jest z tym smażeniem?Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i zapraszam do dyskusji

Odnośnik do komentarza

W przypadku smażenia najlepiej sprawdzą się: olej rzepakowy oraz oliwa z oliwek (ze względu na skład-przewagę kwasów jednonienasyconych nad kwasami wielonienasyconymi).
Oliwa z oliwek i olej rzepakowy mają wysoki punkt dymienia (powyżej 200 °C). Im wyższa temperatura dymienia danego tłuszczu, tym kwasy tłuszczowe w nim zawarte są bardziej odporne na rozkład . Po przekroczeniu punktu dymienia tłuszcz zaczyna dymić i wydzielać nieprzyjemny zapach, co obniża walory smakowe potrawy.
Co najważniejsze do smażenia używamy olejów rafinowanych (oczyszczonych), bez substancji dodatkowych, które mogłyby ulegać przemianom podczas smażenia.
Dlatego też oliwa naturalna tłoczona na zimno (native, vergine, extra vergine) jest super, ale wyłącznie do sałatek. Na pewno nie nadaje się ona do smażenia.

Odnośnik do komentarza

Smażenie na oliwie z oliwek jest o tyle, nie zdrowe, że oliwa ma niską temperaturę spalania. Moja córka jak miała okres odchudzania to często smażyła na folii do pieczenia, tylko delikatnie okraszała ją oliwą z oliwek.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...