Skocz do zawartości
Forum

Otręby i czerwona herbata przy odchudzaniu


Gość poszukująca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Otręby często są polecane jako rewelacyjny produkt w czasie diet odchudzających. Zawierają one dużo błonnika, witamin i minerałów. 2 łyżki otrębów pokrywają w 1/3 dzienne zapotrzebowanie na błonnik. Zmniejszą także poziom cholesterolu we krwi a także obniżają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Jednakże nie jest to produkt pozbawiony wad.
Pierwszą wadą jest zawartość kwasu fitynowego, który upośledza wchłanianie takich pierwiastków jak: wapń, żelazo, magnez i cynk. Proces obróbki termicznej w znacznej mierze niszczy ten kwas dlatego lepszym wyjściem jest spożywanie pieczywa pełnoziarnistego lub płatków np owsianych.
Drugą wadą jest duża zawartość błonnik nierozpuszczalnego. Podrażnia on często jelita, powodują pogorszenie stanu chorych na zespół jelita drażliwego. Dodatkowo jeżeli nie pijemy odpowiedniej ilości płynów to ten nierozpuszczany błonnik zamiast pomagać potęguje zaparcia i zamiast pomóc tylko pogarsza sprawę. Mniej błonnika nierozpuszczalnego w wodzie zawierają otręby owsiane.
Odpowiednią ilość błonnika w diecie zapewnimy sobie poprzez spożywanie kasz, pieczywa pełnoziarnistego i warzyw ( 600g).
Czerwona herbata, ostatnimi czasy staje się co raz bardziej popularna. Można powiedzieć, że staje się dietą cud. Jednak tak samo jak w przypadku otrębów tak pięknie nie jest. Jest dość mało, rzetelnych badań na temat czerwonej herbaty, większość badaczy bada czarną i zieloną herbatę.
Czerwona herbata posiada dzięki swojemu składowi a także procesowi produkcji pewne dobroczynne właściwości. Należą do nich:
- przyspieszenie metabolizmu
- regulacja pracy żołądka
- zwiększenie wydzielania żółci
- pobudzenie
- zawiera dość sporą ilość przeciwutleniaczy
Wadą zaś jej działanie moczopędne, mogące doprowadzić do wypłukiwania minerałów z organizmu.
Czerwoną herbatę parzymy w następujący sposób: Na filiżankę wody potrzebujemy niepełną łyżeczkę herbaty. Herbatę zalewamy wodą o temperaturze około 95 stopni i parzymy przez nawet do 8 minut. Te same liście można parzyć nawet trzykrotnie.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...