Skocz do zawartości
Forum

Skorupki jaj


Gość uszka1

Rekomendowane odpowiedzi

Skorupki jaja kurzego są bogate w różne minerały takie jak wapń, stront, selen, fluoru.Są to pierwiastki bardzo potrzebne do prawidłowego rozwoju. Do tego węglan wapnia, który jest głównym budulcem skorupki w jaju kurzym ma strukturę porowata przez co jest lepiej rozpuszczalny i łatwiej przyswajany. Proszek ze skorupek jaj kurzych wpływa także na odchudzanie, zmniejsza on wchłanianie kwasów tłuszczowych z produktów spożywczych.
Sproszkowane skorupki są pomocne w przeciwdziałaniu osteoporozie, odchudzaniu i wzmacnianiu odporności ( lizozym i α-N-acetyloglukozaminidaza)
Jak przygotować takie skorupki. Jajka najlepiej kupować w dużych sklepach, ponieważ ich dostawcy i producenci ( duże fermy) muszą spełniać ścisłe normy pod względem chowu jak i paszy dla kur ( ważne by nie zawierała metali ciężkich). Skorupki najpierw myjemy ciepłą wodą z detergentem, osuszamy a następnie zalewamy wrzątkiem i czekamy kilka minut. Dla pewności można powtórzyć proces. Następnie mielimy skorupkę i możemy ją dodawać do innych potraw.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...