Skocz do zawartości
Forum

Dieta przy ryzyku dializy


Gość ir...um

Rekomendowane odpowiedzi

Przy niewydolności nerek stosuje się dietę małobiałkową i niskosodową. To ile białka powinien przyjmować chory należy uzgodnić indywidualnie na podstawie badań i historii choroby. Ze względu na ograniczenie udziału białka w diecie większość energii pochodzi z tłuszczów i węglowodanów. Kaloryczność całej diety dopasowuje się do aktywności pacjenta, zleca się przyjmować od 30 do 50 kcal na każdy kilogram ciała, jednak jest to wartość przybliżona i w różnych przypadkach może ona się różnić. Poniżej przedstawię kilka zasad odnośnie diety:
1.W przypadku podwyższonego poziomu potasu we krwi należy wyeliminować z diety następujące produkty: kakao, czekolada i produkty z jej dodatkiem, suszone owoce i niektóre świeże ( agrest, banany, brzoskwinie, grejpfrut, maliny, melony, morele, porzeczki, śliwki, winogrona, wiśnie) , przetwory pomidorowe, nasiona roślin strączkowych, cukierki owocowe, orzechy, musli, kasze, wywary mięsne i warzywne, grzyby,estragon,suszona pietruszka, bazylia, papryka w proszku. Bogate w potas są także mięsa (mięsne produkty wędzone, konserwy), i warzywa (bakłażan, bób, brukselka, buraki, chrzan, cukinia, czosnek, fasola, kapusta biała i czerwona, kapusta ,kiszona, koperek, nać pietruszki, pomidory, rzepa, szczypiorek, szpinak, wszystkie suche nasiona roślin strączkowych,
zielona fasolka strączkowa, zielony groszek, ziemniaki) powinno się je więc wstępnie obgotowywać w wodzie, odlać ją i ponownie gotować w wodzie. Niektóre ryby dorsz, halibut, makrela, pstrąg, szprot.
2.Ilość kwasów tłuszczowych w porównaniu do prawidłowej diety zdrowego człowieka powinna być zwiększona do 35-40%. Tłuszcze powinny być pochodzenia roślinnego ( margaryny, oleje i oliwa z oliwek).Stosunek kwasów wielonienasyconych do kwasów nasyconych powinien wynosi 2:1. Pozostała część energii powinna pochodzić z węglowodanów ( 50-60%)
3.Unikamy solenia i spożywania bardzo słonych potrwa. Tak unikamy spożywania konserw, dań typu instant czy wyskoprzetworzonych potraw.
4.Potrawy powinny być albo gotowane albo pieczone w folii tak jak w diecie lekkostrawnej.
5.Musimy pamiętać o odpowiedniej podaży płynów. Skoro lekarz zalecił 2 litry dziennie w to również wchodzą zupy, sosy czy produkty mleczne.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...