Skocz do zawartości
Forum

Czy soja jest zdrowa?


Gość eko-ja

Rekomendowane odpowiedzi

Soja od dawna była uważana za zdrową. Jednak w ostatnim czasie na jej nieposzlakowanej opinii pojawiły się rysy.
Soja swoją popularność zawdzięcza swojemu składowi. Zawiera ona do 40% białka, którego skład aminokwasowy jest najbardziej zbliżony do składu białka pochodzenia zwierzęcego. Do tego zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są najbardziej wartościowymi kwasami tłuszczowymi jeśli chodzi o zdrową dietę. Soja jest także źródłem niektórych witamin między innymi witamin z grupy B (witamina B1 w ilości 0,690 mg/100 g produktu, B2 - 0,189 mg/100 g produktu, a witamina B6 - 0,81 mg/100 g produktu).
Soi przypisuje się własnościowi antynowotworowe, przeciwmiażdżycowe, obniża LDL, działa ochronnie na serce i jest stosowana w profilaktyce osteoporozy.
Jednak według niektórych ekspertów powyższe właściwości są nieprawdziwe. Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Serca (American Heart Association; w skrócie AHA, które do niedawna było zwolennikiem soi, soja nie ma najprawdopodobniej działania zapobiegawczego w chorobach serca. Także Francuski Ośrodek Badań Raka odradza stosowania soi w przypadku dużego ryzyka zachorowania na raka piersi.
Soja może powodować reakcje alergiczne, w skutek nietolerancji białek sojowych.
Do tego trzeba sobie uzmysłowić, że soja z której powstają wyroby jest modyfikowana genetycznie. Nie znany jest jeszcze wpływ roślin GMO na zdrowie człowieka.
Co do jedzenia soi to należy zachować umiar. Soja jedzona od czasu do czasu nie będzie nam szkodzić. Tak jak we wszystkim umiar jest najlepszym rozwiązaniem.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...