Skocz do zawartości
Forum

Czy sushi są zdrowe?


Gość Myszka4

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Myszka4

Cześć!
Chcę was zapytać jak wam się podobają Sushi? Ja je po prostu uwielbiam i moge jesc w kazdych ilosciach, ostatnio nawet robie sama w domu. ale nie wiem czy one sa zdrowe czy nie bardzo i czy to prawda ze prawdziwe sushi sie robi z surowej ryby? Co wy o tym wszystkim wiecie, sądzicie? A może ktoś zna jakiś fajny przepis na sushi? To tez mozna sie podzielic :) ciekawa jestem waszych opinii :)

Odnośnik do komentarza

Sushi przyrządzone ze świeżych produktów jest jak najbardziej zdrowe. Szczególnie zdrowe są ryby, które są jednym z głównych składników sushi. Ryby zawierają średnio 10 – 25% białka, 0,2 – 54% tłuszczu i nie dużo węglowodanów. Białko zawarte w mięsie jest łatwo trawione w przewodzie pokarmowym. Także tłuszcze zawarte w rybach są godne uwagi. Cechują się one dużą zawartością kwasów omega 3 i 6 które mają dużo właściwości prozdrowotnych między innymi: hamują rozwój zmian miażdżycowych, poprawiają pracę serca i regulują poziom cholesterolu. Oprócz tłuszczy, ryby posiadają wiele witamin ( wit A, D, E, z grupy B) oraz składników mineralnych.
Także wodorosty w które owijamy sushi są bardzo zdrowe. Zawierają one duże ilości białka, węglowodanów oraz magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku, bromu i manganu a także witaminy z grupy B i witaminę C i A
Jednakże to czy sushi będzie zdrowe w dużej mierze zależy od świeżości i odpowiednim przechowywaniu. Ryby po złowieniu powinny być od razu albo zamrażane w temperaturze poniżej -20 stopni Celsjusza albo przechowywane w temperaturze poniżej 0. W przypadku nieodpowiedniego przechowywania ryb w ich mięsie rozwijają się bakterie, które mogą powodować chorobę skombrotoksizm. Jej przyczyną jest produkcja przez bakterie histaminy, która w dużych ilościach jest szkodliwa. Innym zagrożeniem są wirusy. Najczęściej można zarazić się wirusem zapalenia wątroby typu A. Jest to spowodowane zanieczyszczeniami środowiska wodnego przez człowieka. Kolejnym zagrożeniem są pasożyty m.in: Bruzdogłowiec szeroki ( Diphyllobothrium latum) oraz Anisakis simplex, który wywołuje anisakiozę.
Jeżeli jednak będziemy spożywać sushi z produktów świeżych lub pewnego pochodzenia to nie powinno nic się wydarzyć złego.

Odnośnik do komentarza
Gość Dieta dla Ciebie

Sushi faktycznie robione jest z surowej ryby, ale najczęściej w sushi-barze możemy dostać wariacje na temat sushi z rybami pieczonymi, wędzonymi, a nawet wegańskie. Niektóre sushi bary dostosowują swoją ofertą dla osób na specjalnej diecie jaką jest dieta bezglutenowa stosując bezglutenowy sos sojowy lub bezglutenową tempurę.
Osoby będące na diecie muszą pamiętać iż sushi serwowane w naszych sushi barach nie jest niskokaloryczne, ponieważ do gotowania ryżu, który jest bazą w "rolkach" dodaje się bardzo dużą ilość cukru ponieważ ryż musi się dobrze kleić, ponadto stosuje się ryż biały o wysokim indeksie glikemicznym.
Dodatkowo trzeba pamiętać, że surowe ryby zawierają enzym tiaminazę, która dodatkowo rozkłada tiaminę czyli witaminę B1. Kolejną uwagę należy poświęcić krewetce, która jest częstym składnikiem sushi bo jest ona bogata w selen, ale też w cholesterol, co niektórym osobom o podwyższonym poziomie cholesterolu może szkodzić.
Korzystając z barów sushi należy zwrócić uwagę żeby w naszej rolce znalazła się tłusta ryba, awokado to polepszy naszą rolkę. Można też zrezygnować z dodatku ryżu i zjeść rolkę bez ryżu za to z rybą i awokado i innymi dodatkami np. wodorostami (bogatymi w wapń); Innych chudym rozwiązaniem jest zupa miso, która jest niskokaloryczna.
Moim pacjentom zawsze uświadamiam, że klasyczna rolka sushi może mieć nawet ponad 400 kcal. Więc z ilością krążków czy rolek należy być ostrożnym

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...