Skocz do zawartości
Forum

Dieta przy anemii


Gość ma...ka

Rekomendowane odpowiedzi

Dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza powinna uwzględniać głównie produkty, które zapewniają odpowiednią podaż białka, żelaza, witaminy B6, B12, C i wielu mikroelementów (miedzi, kobaltu, manganu
Oto kilka zasad, które musisz zastosować aby wspomóc leczenie farmakologiczne:
1. Jedz dużo chudego mięsa i chudych wędlin. Zawierają one żelazo dobrze przyswajalne. Nie należy jednak podsmażać czy smażyć mięsa w głębokim tłuszczu.
2. Do każdego posiłku staraj się jeść porcję warzyw lub owoców o dużej zawartości witaminy C. Takimi warzywami są:
Papryka czerwona 144mg
Brukselka 94mg
Papryka zielona 91mg
Kalafior 69mg
Szpinak 68mg
Kapusta czerwona 54mg
Kapusta biała 48mg
Pomidory 23mg
Kapusta kwaszona 16mg
Ziemniaki wczesne 16mg
Ziemniaki późne 11mg
Owoce:
Truskawki 66mg
Poziomki 60mg
Kiwi 59mg
Cytryny 50mg
Pomarańcze 49mg
Porzeczka czerwona 46mg
3.Unikaj picia herbaty i kawy, zawierają one taniny które hamują wchłanianie żelaza.
4. Zapewnij odpowiednią podaż białka w diecie. Wybieraj tylko produkty pełnowartościowe.
5. Witaminę B6 możemy znaleźć w: ryby, mięso, ziemniaki i inne warzywa skrobiowe, niektóre owoce (np. banany, ale nie cytrusy) i płatki śniadaniowe wzbogacone w witaminę B6.
6. Źródłem witaminy B12 są: produkty mięsne, ryby, drób, jajka, mleko i jego przetwory.

Odnośnik do komentarza

Pani ekspert dokładnie wszystko ci rozpisala, wiec teraz trzeba tylko zastosowac. Ja tez mialam anemie i jadlam prawie codziennie watrobke i warzywa, pietruszke i pilam granatowy sok (tylko naturalny), wiec po takim jedzeniu na pewno hemoglobina ci podskoczy

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...