Skocz do zawartości
Forum

Dieta w chorobie refluksowej


Gość MałgorzataT

Rekomendowane odpowiedzi

przy refluksie dieta jest chyba nawet konieczna, bo wiem, że nie powinno się jeść niektórych produktów np. czosnku. Dziwne, że nikt Ci o tym nie powiedział. Moja mama miała refluks i piła taką specjalną wodę, nie pamiętam jak się nazywała ale to był taki duzy zielony karton z kranikiem. Ponoć bardzo pomaga.

Odnośnik do komentarza

Chorobę refluksową jest spowodowana głównie przez nieprawidłowe działanie dolnego zwieracza przełyku. Na tę przykrą dolegliwość cierpi 15 % ludzi. Dieta przy leczeniu jej objawów, jest jedną z metod ich zminimalizowania. Opiera się ona o kilka zasad:
- Jeśli cierpisz na nadwagę – dobrze zrobi Ci zrzucenie kilku zbędnych kilogramów.
- Rzuć palenie.
- Podnieś sobie poduszkę na, której śpisz, możesz podłożyć dodatkową poduszkę lub wyżej ją oprzeć o wezgłowie.
- Pamiętaj o tym, że leżąc na lewym boku, będziesz znajdował się w anatomicznej pozycji antyrefluksowej.
- Zamiast trzech dużych posiłków spożywaj 5-6 mniejszych. Zbyt duże posiłki są dużym obciążeniem żołądka, ponieważ obniżają napięcie dolnego zwieracza przełyku.
- Jedz kolację nie później niż 2-3 godziny przed położeniem się do łóżka.
- Niestety ale musisz zrezygnować z drzemki po posiłkach, gdyż w pozycji leżącej może dojść do cofnięcia się treści pokarmowej z żołądka do przełyku.
- Produkty zalecane w diecie antyrefluksowej to: chude wędliny i mięsa (kurczak, indyk, cielęcina),łuskany biały ryż, kasza manna i jęczmienna, kluski i makaron nitki, chudy nabiał, buraki, gotowane ziemniaki, marchew, szpinak, kabaczki, szparagi, jabłka bez skórki, banany, morele, winogrona oraz kalafior, chude ryby (pstrąg, dorsz i sandacz),jaja na miękko, lekko ścięta jajecznica bez dodatku tłuszczu do smażenia, używanie świeżej bazylii, oregano oraz przypraw ziołowych, gotowanie na parze, pieczenie, duszenie i smażenie bez użycia tłuszczu, masło i oleje roślinne, picie wody mineralnej i herbat ziołowych, łagodne przyprawy, a także cynamon, cukier i wanilia, na deser niewielka porcja ciasta drożdżowego lub biszkoptowego, ewentualnie owocowe musy, galaretki i budynie.
- Produkty zakazana w diecie to: tłuste wędliny, mięsa i ryby, smażone lub grillowane potrawy, Fast foody, mocna kawa i herbata, jaja na twardo, pieczywo razowe, żytnie i chrupkie, owoce cytrusowe i soki z tych owoców – przyczyniają się do zgagi i podrażniają przełyk, owoce kandyzowane i pestkowe, a także gruszki, orzechy, słodycze z czekoladą, pomidory, ogórki, papryka, cebula, kapusta, fasola, groch, rzodkiewka, por, czosnek, dania i produkty z octem, gumy do żucia – powodują zwiększone wydzielanie soków trawiennych, ryż brązowy, ostre przyprawy – mogą podrażniać żołądek, keczup, musztarda, sosy w proszku, dania typu instan.
- Chorzy na refluks mogą spożywać dania gotowane na parze, gotowane w tradycyjny sposób, pieczone w folii.
- Pieczywo nie powinno być świeże
- Należy wyeliminować napoje gazowane i alkohol.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...