Skocz do zawartości
Forum

Przepisy kulinarne diet odchudzających


Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich Użytkowników. nie wiem jak wy, ale ja mam takie spostrzeżenia. Jestem obecnie na diecie odchudzającej, z zastosowaniem zasad zdrowego odchudzania i stosuję piramidę żywieniową. Ale tu się rodzi mój problem. Każda dieta zakłada jakieś określone posiłki, ale ile można jeść ryż z owocami, czy pierś z indyka gotowaną na parze. Macie może jakieś swoje przepisy kulinarne na zdrowe odchudzanie. ?????Może tak będzie nam łatwiej i będziemy mogły urozmaicić swoje diety przy zachowaniu kaloryczności posiłków. Zapraszam do umieszczania wymieniania się przepisami.

Odnośnik do komentarza

ja niestety nie mam, próbowałam różne diety ale czesto trzeba bylo z czegos zrezygnwoac, a mnie ciezko zjesc np. jajecznice samą - bez chleba, dlatego jesli ktos faktycznie ma fajna diete na produkty dostepne w kazdym sklepie to chyba po rekach wycaluje :)

Odnośnik do komentarza

MAKARON ZE SZPINAKIEM

Produkty:
-szpinak,
-makaron pełnoziarnisty,
-pomidory,
-ser feta - wersja z mniejszą zawartością.

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować. Ja go wsypuję do naczynia żaroodpornego (bo wygląda estetyczniej) ale, można też chyba do miski. Następnie ugotować także szpinak i przykryć nim makaron. Potem ser feta pokroić w kostkę (jeśli jeszcze nie jest pokrojony), pomidory w ćwiartkę i udekorować nimi całe danie

Odnośnik do komentarza

Próbowałam kiedyś jeść kanapki na pieczywie chrupkim, ale w ogóle nie mogłam si ę tym najeść. Niby jadłam a jakbym nic nie jadła. Może zna ktoś jakieś rzeczy, które mozna jeśc na diecie, ale które spowodują, że będzie uczucie sytości????

Odnośnik do komentarza

Ten przepis mam z telewizji ale robiłam go i wychodzi pyszne:)
Potrzebujemy:
* 2 cytryny
* 3 średniej wielkości jajka
* 200g fruktozy
* 55g mąki
* 200g mielonych migdałów
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Gotuj cytryny przez 1 godzinę, następnie przekrajamy cytryny na pół, usuwamy pestki, miksujemy na puree
Piekarnik rozgrzewamy do 170C.W między czasie natłuśćmy foremkę okrągłą do ciasta.
Ciasto:
Ubijamy jajka z fruktozą. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, migdały i cytrynowe purée. Wylewamy masę do blachy i pieczemy przez godzinę. Wykładamy z foremki i czekamy aż ostygnie. Pycha!!!!

1 porcja to 159 kalorii

Odnośnik do komentarza
Gość Bożenka55

A ja mam taki przepis mojej babci - musimy tylko pamiętać aby zdjąć skórkę z kuraka bo jest tłusta:/
Kurczak
Natrzec kurczaka sokiem z cytryny
Farsz : starta skorka z cytryny,
sok z cytryny,
posiekany czosnek,
tymianek,
rozmaryn i oliwa z oliwek.
Wypchac kurczaka i do piecyka.

Do wytopionego tluszczu z kurczaka dodajemy wino, bedzie to sos.
Mówię wam jest pycha, nawet soli nie trzeba dużo, prawie w ogóle zioła nadają niesamowity smak.

Odnośnik do komentarza

a ja znam takie przepis na sałatkę:
Potrzebujemy: sałaty ( wedle uznania, może być też mix różnych sałat), ruccole ( wystarczy garść), małe opakowanie serka twarogowego koziego ( ok 100g), orzechy włoskie (garść), gruszkę (taką średnią) i sos vinegret (może być ten z torebeczki, ale zmieszany nie z olejem a z oliwą).
Sałaty mieszamy z sobą, dodajemy ruccoli i rozdrobniony w palcach twarożek. Posypujemy posiekanymi orzechami. Gruszkę kroimy w drobną kostkę. Wszystko polewamy sosem vinegret. I gotowe.

Odnośnik do komentarza

Witam. Jestem na ciągłej diecie. Znudziły mi się już proste dania. Postanowiłam więc je trochę urozmaicić. Ostatnio robiłam pyszną sałatkę z kalafiora. Zmieszałam kalafior, pomidory, ogórki, kukurydzę. Doprawiłam to wszystko świeżym koperkiem, pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i jogurtem naturalnym. Pychota. Mój chłopak z kolei przepada za sałatką z tuńczyka. Do miski wrzucam kawałki tuńczyka w sosie własnym, siekam kapustę pekińską, dodaję kiszonego ogórka, groszku z puszki i kukurydzy. Wszystko polewam sokiem z cytryny, oliwą z oliwek. Doprawiam pieprzem i solą. Polecam.

Odnośnik do komentarza

Hej,
od kilku lat mam dziewczynę, która podobnie jak ty, jest na wiecznej diecie. Na początku strasznie się denerwowałem jej ciągłymi ograniczeniami żywnościowymi. Nie mogliśmy nigdzie wyjść, żeby coś wspólnie zjeść, bo ona bezustannie się odchudzała.
W końcu wpadliśmy na wspaniały pomysł, że zacząć gotować w domu, smacznie i zdrowo, żebyśmy mogli obydwoje zjeść. Szybko okazało się, że to doskonały pomysł. Teraz spędzamy sobą więcej czasu i doskonale się bawimy, wspólnie gotując.
Polecam wszystkim!

Odnośnik do komentarza

Hej!
Ja lubię moją kuchnię urozmaicać różnymi przyprawami. Zaopatrzyłam się w cały zestaw ziół i przypraw. Dodaje je w różnych konfiguracjach do różnych potraw. Fajnie się przy tym bawię, a poza tym potrawy mi się nie nudzą. To świetne urozmaicenie.
Bardzo lubię też czosnek i świeżą bazylię. A sałatki robię raz z oliwą z oliwek, a raz z jogurtem naturalnym.
Myślę, że to ważne, żeby urozmaicać sobie codzienne posiłki, wtedy łatwiej trzymać się diety. A przecież zioła i czosnek są całkowicie nietuczące:)
Polecam

Odnośnik do komentarza

Jedzenie dla większości ludzi jest wielką przyjemnością. Ja też tak mam, dlatego zdarza mi się jeść naprawdę dużo. Po prostu nawet jak nie jestem głodna to jem dalej, bo lubię ten smak. Dlatego teraz kiedy przeszłam na dietę postanowiłam, że to musi się zmienić. I wpadłam na pomysł, żeby zacząć samej gotować. Co prawda nie mam za dużo czasu, bo pracuję i wczesniej zazwyczaj jadłam na mieście, ale teraz postanowiłam, że zacznę gotować w domu w ten sposób kontrolując zawartośc składników pokarmowych w posiłkach. Wykombinowałam też, że przecież nie musze gotować codziennie, tylko np. mrozić lub przechowywać w lodówce przyrządzone posiłki. Zrezygnowałam też z używania soli na rzecz przypraw i na nowo odkrywam smaki niektórych potraw. Wystarczy odrobina wysiłku dla uzyskania efektu.

Odnośnik do komentarza

Danie nadaje się jako posiłek przy Diecie Dukana w dni czystych protein. Dodając np. sałatkę będzie się nadawać w dni proteinowo-warzywne. A oto potrzebne produkty
tuńczyk [2 szt.] (w sosie własnym) jajka [3 szt.] cebula [1 szt.] pieprz [0.5 łyżeczki] sól [0.5 łyżeczki] sos sojowy [1 łyżeczka] musztarda [1 łyżeczka] (sarepska) otręby owsiane [4 łyżki]
Tuńczyka odcedzić, sos z tuńczyka zostawić, w razie, gdyby masa była za sucha. Roztrzepać jajka.
Drobno pociąć cebulę, można utrzeć na tarce. Dodać do tuńczyka wszystkie składniki.
Ja daję 3 jajka i wychodzi bardzo mokre. Tuńczyka nie wyciskam, tylko odlewam wodę z puszki.
Ma powstać gładka, bardzo mokra, nie rozpadająca się masa. Jeśli będzie za suche, to kotleciki wyjdą za suche. Zagnieść tak jak mięso mielone. Patelnię teflonową porządnie rozgrzać. Smażymy bez tłuszczu. Z masy formować małe kotleciki. Kłaść na patelnię i lekko przyklepać, tworząc "dyski". Smażyć na wolnym ogniu. Przewracać dopiero, kiedy jedna strona porządnie się usmaży. Smaży się dość szybko. Po przewróceniu na drugą stronę delikatnie podlać wodą (3-4 łyżki), smażyć do momentu odparowania wody i nabrania złotego koloru.

Odnośnik do komentarza

Ja zawsze robię sobie takie danie jak mam ochote na cos zdrowego i niskokalorycznego. Nigdy nie pamietam konkretnych proporcji. Potrzebjemy: pęczak, grzyby ( mogą być pieczarki choć lepsze są leśne) , bulion warzywny, cebulka, czosnek, koper wloski. W garku na dnie rozgrzewamy troszkę oleju. Wrzucamy cebulkę i czosnek pokrojone w drobniutką kostkę. Podsmażamy aż się zeszkli. Dorzucamy grzyby pocięte w kostkę lub w paseczki. Nastepnie dodajemy SUROWY pęczak. Smażymy go aż wchłonie płyny. Potem dorzucamy pokrojony w kostkę koper włoski i stale mieszamy. następnie wlewamy hohlę bulionu i czekamy aż pęczak go wchłonie, jak wchłonie to nastepną. Możemy dodać też szklankę bialego wina albo troche octu winnego. Na koniec dodajemy pół łyżki masla.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...