Skocz do zawartości
Forum

Dieta przy anemii


Gość natalka884

Rekomendowane odpowiedzi

Gość natalka884

mam 23 lata i waze 67 kg przy wzroscie 179 niby wszystko ok al chcialabym schudnąć 2,3 kg.
Moim najwiekszym problemem jest anemia ktora ciagle nawraca jaka diete powinnam zastosować zebym mogla troszke schudnąc a zarazem nie doprowadzic do spodku zelaza i hemoglobiny. Za odpowiedz z gory bardzo dziekuje

Odnośnik do komentarza

Nie powinnaś w ogóle się odchudzać, bo ważysz prawidłowo, zatem każdy kg mniej może wpłynąc na pogorszenie stanu zdrowia. Powinnaś jeść potrawy bogate w żelazo, np. pietruszkę - dodawaj ją do dań oraz na kanapki (najlepiej świeżą). Można się przyzwyczaić do tego smaku :)

Odnośnik do komentarza

Nie powinnaś się odchudzać. Twoja obecna waga jest w normie. Aby uchronić się przed anemia i dostarczyć niezbędnego żelaza do organizmu powinnaś wzbogacić swój jadłospis w: mięso i ryby występuje w nich żelazo w postaci hemowej, które jest lepiej przyswajane przez organizm, dodatkowo możesz spożywać: rośliny strączkowe, zielone, świeże warzywa (brokuły, papryka, szpinak, natka), owoce (suszone figi), nasiona (sezam) i płatki śniadaniowe.Jednak przyswajalność takiego żelaza wynosi tylko 5%. Aby wspomóc wchłanianie żelaza powinnaś jeść cytrusy, gdyż witamina C w nich zawarta wspomaga proces wchłaniania.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...