Skocz do zawartości
Forum

Dieta przy chorobie wieńcowej


Gość igus

Rekomendowane odpowiedzi

Mama powinna zrezygnować z pokarmów bogatych w tłuszcze zwierzęce. Musi jeść więcej owoców (świeże lub suszone), warzyw i innego jedzenia bogatego w błonnik (kasze, płatki owsiane, pełnoziarniste pieczywo). Poza tym proszę nie zapominać o umiarkowanej aktywności fizycznej. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza

Dieta przy chorobie wieńcowej serca opiera się na bardzo niskiej zawartości cholesterolu jest to tak zwana dieta niskocholesterolowa. Zakłada ona spożywanie 4 lekkich posiłków przygotowanych według następujących zasad:
- posiłki powinny być lekkie i proste i w dość małych porcjach
- należy wyeliminować posiłki ciężkostrawne i wzdymające np. bigos czy krokiety
- wyeliminować z jadłospisu tłuszcze pochodzenia zwierzęcego np. słoninę czy smalec , oraz unikać spożywania potraw, sporządzonych na tych tłuszczach np. kotlety czy omlety.
- wyeliminować jajka – jeżeli bardzo się je lubi to maksymalnie możemy zjeść 2 jajka na tydzień.
- Naszymi sprzymierzeńcami będą: czosnek, który powstrzymuje proces zarastania naczyń krwionośnych blaszką miażdżycową, wzmacnia te naczynia oraz pobudza krążenie; Czerwone wino wytrawne - jest ono bogatym źródłem przeciwutleniaczy mających dobroczynny wpływ na serce, jednak możemy sobie pozwolić na lampkę wina ( ok. 150 ml) raz dziennie; Warzywa i owoce
Zawierają antyoksydanty takie jak np. witaminy E i C oraz beta-karoten, które zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów. Codziennie powinno się jadać łącznie ok. 400g różnych warzyw i owoców.; Tłuste ryby morskie zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej poprzez hamowanie procesu tworzenia się skrzeplin, dodatkowo zawierają kwasy z rodziny omega 3 i omega 6 które wywierają pozytywny wpływ na nasz układ krążenia.
- Produkty zalecane przy diecie niskocholesterolowej to przede wszystkim: pieczywo (szczególnie pełnoziarniste), mleko niskotłuszczowe, kefir, maślanka, jogurt, chudy biały ser, chude mięso, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa, masło roślinne, margaryna wysokogatunkowa, ziemniaki gotowane, tłuczone, puree, warzywa, dojrzałe owoce, cukier w ograniczonych ilościach, łagodne przyprawy, zupy mleczne, owocowe i warzywne bez tłuszczu, mięso duszone, gotowane pieczone w folii, budynie, kompoty, kisiele, musy, galaretki, kawa zbożowa, herbata, mleko, naturalne soki warzywne, napoje owocowe, herbata zielona, ryż brązowy i grube kasze.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...