Skocz do zawartości
Forum

Jakie jeść produkty z błonnikiem?


Gość karolinka23

Rekomendowane odpowiedzi

Produkty bogate w błonnik: kasza jęczmienna, kasza gryczana, ryż brązowy, sok marchwiowo - jabłkowy, daktyle, marakuja, porzeczki, jeżyny, maliny, z suszonych owoców: brzoskwinie, figi, śliwki, morele, jabłka. Z pieczywa polecam: chleb pumpernikiel, chleb żytni pełnoziarnowy, bułki grahamki, chrupki kukurydziane. Na śniadanie z kolei możesz jeść musli z rodzynkami i orzechami. Szczególnie bogate w błonnik są otręby pszenne.

Odnośnik do komentarza

Ja polacam stosowanie Colsan Ex. Zawiera wysoką zawartość błonnika, którą ciężko byłoby dostarczyć spożywając warzywa i owoce. Stanowi zresztą dużą wygodę. Z rana już nie myślę, co zjeć, tylko od razu sięgam po mieszankę i wypijam z wodą.

Odnośnik do komentarza

Dzienne zapotrzebowanie błonnika to około 30 gramów. Błonnik wpływa na produkcję soków trawiennych, daje uczucie sytości i pobudza pracę jelit chroniąc przed zaparciami. Z produktów, które możemy spożywać na co dzień które mają błonnik to maliny, nasiona fasoli, soi i grochu albo otręby. Musisz zwrócić uwagę też na to by nie przedawkować błonnika. Jest to trudne, ale możliwe. W tej sytuacji mogłyby się pojawić efekty uboczne takie jak wzdęcia i bóle brzucha. Trzeba pamiętać, że wszystko jest bezpieczne, ale w odpowiednich ilościach.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...