Skocz do zawartości
Forum

Po jakie zdrowe produkty sięgać na diecie?


Gość m...l

Rekomendowane odpowiedzi

W diecie dobrze jest stosować produkty ekologiczne dużo kasz, masło klarowane, dużo warzyw i owoców, jogurty naturalne zamiast ciężkich sosów czy oleje bio np. z rzepaku i lnu firmy global fit. Takie produkty mają dużo witamin, obniżają cholesterol i pomagają nam utrzymać odpowiedni poziom kaloryczny :)

Odnośnik do komentarza

ja zamieniłam przede wszystkim zwykly olej na kokosowy, słodycze na owoce a słone przekąski na różne bakalie. Swoją drogą ostatnio siostra w stanach znalazła fajny naturalny produkt, który włączyła do swojej diety i podobno fajny efekt dał jej. Jest na bazie jagód acai to jak czytałam to spoko są. Niedługo mi przywiezie to dam wam znać co to i czy warto. ;)

Odnośnik do komentarza

Witam,
Zawsze warto sięgać po zdrowe produkty, nawet jeśli nie jesteśmy na diecie. Jeżeli chcemy żyć zdrowiej warto wprowadzić do swojego jadłospisu następujące produkty:
*kasze – Wszystkie kasze są bardzo zdrowe i z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne ziemniaki. Kasza jaglana jako jedyna z niewielu ma odczyn zasadowy, co jest szczególnie ważne jeśli borykamy się z zakwaszeniem organizmu. Nie zawiera glutenu, za to jest bogata w żelazo i witaminy z grupy B. W przypadku kaszy gryczanej na rynku mamy do wyboru produkty palone lub niepalone. Zdrowsza jest kasza gryczana niepalona tzw. biała. Zawiera dużo białka i błonnika.
*Warzywa – Warzywa to źródło witamin, minerałów i błonnika. Warto wybierać te sezonowe. W okresie zimowym można śmiało kupować mrożonki, gdyż mrożone warzywa zachowują swoje prozdrowotne właściwości.
*Bakalie i orzechy – Są bogatym źródłem zdrowych tłuszczy, minerałów i błonnika. Niestety są bardzo kaloryczne, dlatego nie poleca się ich jeść w dużych ilościach. Spożywanie orzechów jest szczególnie polecane osobom, które piją dużo kawy.
*Ryby – W Polsce je się ich niewiele, jednak warto polubić ich smak, gdyż są idealnym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych oraz białka. Wybierając rybę warto zdecydować się na rodzime gatunki, które są równie smaczne co egzotyczne nowości.
*Oleje słonecznikowy, rzepakowy czy lniany – Są znacznie tańsze niż modna ostatnio oliwa z oliwek a tak samo zdrowe. Najlepiej wybierać te tłoczone na zimno, nierafinowane, wtedy bowiem są najzdrowsze.
*Produkty fermentowane – Kefiry, jogurty, maślanki i wszelakiego rodzaju kiszonki. To skarbnica witamin i minerałów oraz bakterii probiotycznych. Są one odpowiedzialne za syntezę witaminy K w jelitach, wzmacniają odporność, regulują pracę jelit i zapobiegają rozmnożeniu się chorobotwórczych bakterii.
Lista zdrowych produktów jest bardzo długa. Nie są one drogie i zazwyczaj można je znaleźć w każdym osiedlowym sklepiku.

Odnośnik do komentarza

Rezydnujemy zupełnie z tłuszczów zwirzęcych. jesli chcemy cos usmażyć proponuje e\bezwonnyu olej kokosowy. Do sałatek Stosujemy oliwy z oliwek z dodatkami smakowymi, aby urozmaicić smak. Duży wybór takich oliw możecie kupić nawet w supermarkecie. Lepsze produkty znajdziecie jednak w sklepach ze zdrową żywnością. Polecam sklep internetowy ekopestka. W ich ofercie są nie tylko oliwy tradycyjne, ale również smakowe: z trawą cytrynową i pomarańczami.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...