Skocz do zawartości
Forum

Dieta a anemia


Gość beata9

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj, Jeśli obawiasz sią anemii, zrób sobie badanie krwi, z którego wyniknie czy możesz poddać się diecie. Nie napisałaś jaki rodzaj diety stosujesz. Jedz produkty zawierające żelazo. Niedobór tego minerału jest główną przyczyną anemii. Najwięcej żelaza jest w mięsie, które nie sprzyja diecie. Jedz szpinak, brokuły i warzywa zielone. Udaj się do apteki po żelazo w tabletkach, jeśli jest taka potrzeba. POZd

Odnośnik do komentarza

Aby uniknąć niedoboru żelaza podczas odchudzania powinnaś spożywać produkty, które są źródłem tego pierwiastka:chude mięso mięso wołowe, indyk, drób, tłuste ryby, wątroba zwierząt i żółtko jaja. Żelazo z produktów pochodzenia zwierzęcego jest przyswajane nawet w 25%. Oprócz produktów zwierzęcych żelazo występuje w: roślinach strączkowych, brokułach, paprykach, szpinaku, natce pietruszki, sezam i płatki śniadaniowe. Aby zwiększyć stopień przyswajania żelaza powinniśmy jeść produkty bogate w witaminę C:owoce cytrusowe, świeże warzywa, soki owocowe
Musimy jednak pamiętać że nadmiar błonnika, cynku, wapnia i manganu obniżają wchłanialność żelaza.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...