Skocz do zawartości
Forum

Zalecenia dietetyczne na czas antybiotykoterapii


Gość Ulencja

Rekomendowane odpowiedzi

Przy długotrwałej antybiotykoterapi przy leczeniu boreliozy dość ważnym składnikiem, który wspomaga leczenie jest dieta. Jest do dieta antygrzybiczna, ponieważ podczas przyjmowania antybiotyku jesteśmy narażenia na zwiększone prawdopodobieństwo infekcji grzybiczych naszego organizmu. Dzieję się tak ponieważ antybiotyki niszczą baterię zarówno te chorobotwórcze jak i te symbiotyczne. Te ostatnie są bardzo pożyteczne ponieważ chronią nasz organizm przed rozwojem patogennej mikroflory.
Podstawowe założenie diety jest takie by ograniczyć spożywanie węglowodanów, które są doskonałą pożywką dla grzybów oraz produktów zawierających drożdże Unikajmy pieczywa powstałego z białej mąki pszennej lub bardzo drobno zmielonej razowej. Musimy więc zamienić chleb na pieczywo chrupkie. Ważne jest aby sprawdzić czy nasze pieczywo nie zawiera drożdży, ponieważ nawet pieczywo chrupkie u niektórych producentów je zawiera. Jeśli uda się znaleźć chleb bez drożdżowy to też możemy go spożywać.Ze względu na mąkę pszenną musimy także odstawić wszelkie posiłki wyprodukowane na bazie właśnie takiej mąki. np naleśniki, torty, pierogi czy pyzy.Możemy za to jeść niełuskany ryż i kasze.
Odstawiamy słodycze i wszelkie produkty o dużej zawartości węglowodanów. Należy pamiętać, że węglowodany są nie tylko w słodyczach ale także w owocach. Musimy ograniczyć ich spożywanie. Niedobory, które mogą powstać możemy niwelować za pomocą suplementów diety. Możemy jeść za to warzywa. wybierajmy jednak te o zmniejszonej ilości cukrów.
Kategorycznie zabrania się picia napojów alkoholowych. Po pierwsze pobudzają one krętki do większej aktywności a po drugie są produkowane na bazie drożdży przez co mogą zwiększyć prawdopodobieństwo infekcji grzybiczej, po trzecie nie należy mieszać alkoholu z antybiotykami. W codziennym dniu możemy spokojnie pić wodę mineralną, jogurty, zieloną lub białą herbatę i miętę.
W diecie przeciwgrzybicznej unikamy także: serów pleśniowych, produktów fermentowanych, oraz produktów błyskawicznych typu danie instant.
Bardzo ważne przy antybiotykoterapi jest spożywanie takich produktów jak: jogurty, kiszona kapusta i ogórki ponieważ zawierają one bardzo pożyteczne bakterie kwasu mlekowego które mają pozytywne działanie na nasz organizm.
Sterajmy się jeść 4-5 małych porcji dziennie tak aby nie obciążać za bardzo naszego organizmy. Pijmy także dużo płynów aby pomóc oczyszczać się naszemu organizmowi a także ustrzec nerki przed uszkodzeniem.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...