Skocz do zawartości
Forum

Resekcja jelita biodrowego i hemicolectomia


Gość an...07

Rekomendowane odpowiedzi

Gość an...07

Resekcja jelita biodrowego(krętego) i hemicolectomia prawostronna ze zmianami guzowatymi.Zespolenie jelita cienkiego z okrężnicą końcami.CO dalej, jak się odżywiać skoro jedzenie przelatuje jak po lewatywie?

Odnośnik do komentarza

Witam!
Zaleca się:
1. Regularne spożywanie większej ilości posiłków małych objętościowo (5 – 6 razy dziennie).
2. Unikanie nadwagi, spożywanie pokarmów w ilościach gwarantujących utrzymanie prawidłowej masy ciała.
3. Wypijanie dostatecznej ilości płynów (ok. 2 litry dziennie) jako czynnika zapobiegającego utrudnieniu pasażu treści pokarmowej, a w przypadku występowania biegunek 3 litry lub więcej, aby nie dopuścić do odwodnienia organizmu.
4. Unikanie potraw powodujących powstawanie nadmiernej ilości gazów jelitowych: suche nasiona roślin strączkowych, bób, kapusta, kalafiory, brokuły, cebula, pory, szparagi, gruszki, czereśnie, piwo, wody gazowane.
5. Unikanie produktów wywołujących nadmierną fermentację w jelitach, zawierających:
- laktozę (mleko słodkie, mleko skondensowane, mleko w proszku, zabielacze do kawy,
w mniejszym stopniu produkty fermentowane z mleka, takie jak kefir, jogurt, twaróg)
- fruktozę (miód, słodkie soki owocowe bogate w fruktozę i sorbitol: jabłkowy,
gruszkowy, winogronowy).
6. Ograniczenie produktów zawierających cukry rafinowane (cukier, słodycze, słodkie i tłuste ciasta, wysokosłodzone dżemy, syropy owocowe).
7. Unikanie potraw o działaniu rozwalniającym: kawa w nadmiarze, wody gazowane, buraki, papryka, suszone śliwki, zbyt ciepłe lub zbyt zimne napoje, potrawy pikantne.
8. Wyłączenie z diety lub ograniczenie produktów zawierających duże ilości błonnika nierozpuszczalnego (otręby pszenne, pieczywo razowe, grube kasze, ciemny ryż, surowe warzywa i owoce ze skórką i pestkami, owoce suszone, orzechy, migdały).
9. Zwiększenie w diecie produktów zawierających błonnik rozpuszczalny w postaci pektyn (marchew gotowana, dynia, banany, surowe jabłka tarte, płatki owsiane).
10. Stosowanie produktów o działaniu zapierającym takich jak: ryż biały, mąka ziemniaczana, żelatyna, gorzka czekolada, oraz potraw z ich zastosowaniem np. ryż na sypko do potraw, risotto z mięsa i warzyw, ryż z jabłkami, kluski śląskie, kopytka, kisiele owocowe, galaretki mięsne, rybne, galaretki z fermentowanych przetworów mlecznych (jeżeli pacjent toleruje), galaretka z soku z czarnych jagód.
11. Stosowanie płynów garbnikowych (napar z suszonych czarnych jagód, kakao gorzkie na wodzie, woda z czerwonym winem wytrawnym, mocna gorzka herbata) i osłaniających (rumianek, cedzony napar z siemienia lnianego).
12. Zwiększenie w diecie produktów zawierających pełnowartościowe białko:
chude gatunki mięsa (drób bez skóry, cielęcina, królik, młoda wołowina), ryby (najwięcej białka zawiera flądra, karp, dorsz, tuńczyk), jaja, chude wędliny (bez środków konserwujących), łagodne sery żółte i topione, sery twarogowe (jeżeli pacjent toleruje).
13. Ograniczenie spożycia tłuszczu.
Z diety wyłącza się ciężkostrawne tłuszcze zwierzęce: smalec, słoninę, boczek.
W ograniczonej ilości można stosować tłuszcze łatwo strawne takie jak: masło, śmietanka, margaryny miękkie, oliwa z oliwek, oleje roślinne, oleje rybie.
Te ostatnie są szczególnie wskazane w chorobach jelit, ze względu na znaczną zawartość kwasów omega – 3 oraz witamin A, D i E mających działanie antyoksydacyjne. Najbogatsze w te składniki są tłuste ryby morskie: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź, sardynka, szprot.
14. Ograniczenie spożycia włókien kolagenowych (ścięgna, powięzi, błony), wzmagają one bowiem skurcze jelit.
Włókna kolagenowe występują szczególnie w mięsach przerośniętych tkanką łączną.
15. Stosowanie odpowiednich technik kulinarnych przy sporządzaniu posiłków:
- gotowanie w wodzie i na parze
- duszenie bez uprzedniego obsmażania na tłuszczu (stosowanie patelni teflonowych)
- pieczenie w folii, pergaminie lub rękawie foliowym
- sporządzanie zup i sosów na wywarach warzywnych (z warzyw wskazanych w
diecie) oraz chudych rosołach (z drobiu, cielęciny, chudej wołowiny)
- zagęszczanie zup i sosów zawiesiną z mąki i wody lub śmietanki
- stosowanie łagodnych przypraw (sól, vegeta, koperek zielony, natka pietruszki,
majeranek, bazylia, pieprz ziołowy, wanilia, cynamon, sok z cytryny)

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...