~Yamahaaa •
Cześc dzisiaj odebrałam wyniki;
Otóż, p/c p. cz. wew. Castle'a (+)
p/c p. komórkom okładzinowym (-)
Do tego wyszło mi że mam niski poziom wit B12. U mnie ten wynik to 195 a norma jest od 193. Co to może oznaczać?
~Yamahaaa •
Cześc dzisiaj odebrałam wyniki;
Otóż, p/c p. cz. wew. Castle'a (+)
p/c p. komórkom okładzinowym (-)
Do tego wyszło mi że mam niski poziom wit B12. U mnie ten wynik to 195 a norma jest od 193. Co to może oznaczać?
Panda •
pomimo ze wynik jest niski to jednak miesci sie w normie, dlatego nie przejmowalabym sie tym wynikiem za bardzo. mozesz przyjmowac suplementy diety z ta witamina i poziom powinien wzrosnąć
może masz jakiś problem z wchłanianiem tej witaminy?
Witam serdecznie,
Wyniki wskazują na tzw. autoimmunologiczne zapalenie żołądka.
Czynnik Castle'a to związek chemiczny produkowany przez komórki błony śluzowej żołądka, dzięki któremu witamina B12 jest wchłaniania z jelit do wnętrza organizmu.
W przypadku kiedy czynnik jest niszczony przez przeciwciała, nie ma możliwości prawidłowego wchłaniania witaminy B12 - stąd obniżony poziom we krwi.
Konieczne jest zatem rozpoczęcie uzupełniania witaminy B12 z zewnątrz (zastrzyki domięśniowe), ponieważ niedobór witaminy B12 prowadzi do anemii i powikłań neurologicznych.
Nie ma swoistego leczenia tego schorzenia, natomiast zaleca się, aby chorzy z autoimmunologicznym zapaleniem żołądka byli pod opieką gastrologa i okresowo mieli wykonywane badania gastroskopowe żołądka.
Pozdrawiam
--lek. Agnieszka Barchnicka
Specjalista chorób wewnętrznych