Forum Zdrowie

Podwyższone monocyty i wysokie ASO w moczu

~Ewelinkams

~Ewelinkams

Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wyniki krwi męża. Troszkę mnie one niepokoją. Proszę o interpretacje. MORFOLOGIA KRWI Leukocyty 6,10 tys/ul 3,80-10,00 Erytrocyty 4,9 mln/ul 4,2-6,0 Hemoglobina 14,9 g/dl 14,0-18,0 Hematokryt 44,0 % 40,0-54,0 MCV 88 fl 80-99 MCH 30 pg 27-35 MCHC 34,3 g/dl 32-37 Plytki krwi 187 tys/ul 140-440 RDW-CV 13,3 % 11,6-14,8 PDW 11,7 fl 9,0-17,0 MPV 9,9 fl 9,0-13,0 P-LCR 24,7 % 13,0-43,0 PCT 0,2 Limfocyty 1,31 tys/ul 1,00-3,50 Neurofile 3,73 tys/ul 2,50-7,00 Monocyty 0,86 tys/ul 0,20-1,00 Eozynofile 0,15 tys/ul 0,10-0,50 Bazofile 0,0 tys/ul 0,0-0,1 Neurofile 61,4 % 40,0-70,0 Limfocyty 21,5 % 20,0-45,0 Monocyty 14,1 % 2,0-10,0 H Eozynofile 2,5 % 1,0-5,0 Bazofile 0,5 % 0,0-2,0 ROZMAZ KRWI MET. SCHILINGA Gran. segmentowane 54 % 40-70 Gran. kwasochłonne 4 % 1-5 Gran. zasadochłonne 1 % 0-1 Limfocyty 28 % 20-45 Monocyty 13 % 3-8 BADANIE OGÓLNE MOCZU Przejrzystość zupełna przejrzysty Barwa jasnożółta Ciężar właściwy 1,014 g/ml 1,015-1,030 L pH 6,5 5,0-7,0 Glukoza nie wykryto Ketony nie wykryto Urobilinogen 0,2 mg/dl 1,0 Bilirubina nie wykryto Białko nie wykryto Azotyny nie wykryto Osad moczu Nabłonki płaskie poj. w prep. Leukocyty 0-1 wpw 0-5 Erytrocyty świeże nie znalezione wpw 0-3 CRP 0,17 mg/l 0,0-5,00 ASO 1597,8 IU/ml 200,0 H OB 8 mm/h 0-15 To sa wyniki mojego męża. Prosze o interpretacje.

~cyprian47

~cyprian47

Nie podała Pani wieku męża, co jest dość istotne. Poza tym dolegliwościami i interpretacją badań męża powinien zająć się specjalista podczas osobistej wizyty w gabinecie. Dobrze, by wyniki badań odczytał lekarz, który zlecił badanie. Wtedy mąż i Pani będziecie mieć pewność, że zostało ono dobrze zinterpretowane. Pozdrawiam

Ania932

Ania932

Od kilku miesięcy tułam się po lekarzach... zaczęło się od koszmarnego bólu stawów. Po wykluczeniu chorób reumatycznych wreszcie trafiłam do laryngologa, który zlecił badanie ASO. Pierwszy wynik: 508 (norma do 200), kolejny po 3 tygodniach 586. Szukano paciorkowca w wymazach gardła, niestety tam go nie ma (za to jest grzyb o wdzięcznej nazwie Candida Albicans... to pewnie od kilku antybiotyków, które brałam po drodze (Zinnat, Klindamycyna). Lekarze myśleli o usunięciu migdałów, ale że nie ma tam paciorkowca, zrezygnowali. Wiem, że ta bakteria atakuje też serce - miałam robione EKG (w normie) i echo (zmian jako takich brak, lekka tachykardia). A mnie cały czas bolą stawy. Co robić?? Gdzie pójść?? Debecylina? I czy podaje się ją pomimo obecności grzybów w jamie ustnej? Pomóżcie proszę.

96989 ania932 Kobieta, 30 lat, Warszawa