Skocz do zawartości
Forum

Dieta przy chorobie Hashimoto


Gość a...l

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli chodzi o produkty zbożowe, to należy wybierać te bezglutenowe, ponieważ zawarte w glutenie białka, trafiają do jelit, następnie do krwioobiegu i powodują reakcję układu odpornościowego, atakując tym samym tarczycę. Np. produkty ryżowe, kukurydziane, mąki jaglane itd.
Amarantus i komosa to produkty również bezglutenowe, więc nie ma obaw o ich spożywanie.

Odnośnik do komentarza

wizytylekarskie.org
Nie zaleca się żadnej specjalnej diety.
Ma to być po prostu dobrze zbilansowana, zdrowa dieta dla zdrowego człowieka.

Czy osoba z Hashimoto jest zdrowa? Dlaczego poziom przeciwciał przy bezglutenowej diecie rewelacyjnie spada? ;)

Odnośnik do komentarza

Nie, nie jest zdrowa ale dieta ma być jak dla zdrowego człowieka. Czytaj uważnie i ze zrozumieniem.
Dieta bezglutenowa przeżywa swoje 5 minut. Próbuje się ją forsować jako niemalże panaceum przy wielu dolegliwościach czy stanach chorobowych, nie mając przy tym rzetelnych badań klinicznych np. wieloośrodkowych, randomizowanych z podwójną lub potrójną ślepą próbą, potwierdzających jej zbawienne działanie.

Odnośnik do komentarza

nie polecam zbóż, cierpię na tę chorobę i nawet na bezglutenie się źle czuję, ale co mogę powiedzieć to odkąd codziennie jeźdze na rowerze czy normalnym czy stasjonarnym czuje się o dużo lepiej, nie wiem czy to wydalane hormony, czy co ale działa, jak deszcze łapałem choroby ,ale kupiłem w pomocji avans.pl rowerek taki do domu stacjonarny, efekty w samopoczuciu przy regularnym uprawianiu sportu odczuwam serio

Odnośnik do komentarza
Gość ewa23456789

Potwierdzam- mój lekarz rownież powiedzial,że przy Hashimoto nie jest konieczne bezwględne odzywianie bezglutenowe.
Wszystko to się wiąże z tym, że czasami osoby z Hashimoto mają rownież celiakę. I wtedy ta dieta jest konieczna.
Ale jeśli nie ma celiakii- nie trzeba jej stosować.

Odnośnik do komentarza
Gość Agulec1983

Odświeżę trochę wątek. Przyznam, że od momentu, kiedy odstawiłam gluten czuję się zupełnie inaczej, czyli dobrze. Nie odczuwam dolegliwości jelitowych, nie mam problemu z wypróżnieniem, z brzucha nie robi mi się balon. Od dłuższego czasu sama wypiekam chleb z mąki bezglutenowej. Początkowo do tematu podchodziłam sceptycznie, jednak po szybkim odczuciu pozytywnych zmian nie żałuję decyzji.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...