Skocz do zawartości
Forum

Przepisy na domowe zupy


Gość Dorota W.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam na imię Dorota mam dwójke dzieci Patrycja 14 lat, Kamil 9. Oboje bardzo lubią zupy. W okresie zimowym, fajnie jak wpadaja ze szkoły najpierw miseczka zupy potem lekki obiad. Jednak nie mam pomysłów na zupy cały czas gotuje te same: rosół, pomidorowa, pieczarkowa, krupnik, fasolowa. I tak codziennie w kółko to samo. Dlatego chciałabym poznac przepisy na smaczne zupy, które urozmaicą moją kuchnie. Moje dzieciaki nie lubią ogórkowej ani kapuśniaku, wiec staram sie ograniczac te zupy, bo zwykle ich nie jedza tyle co ja z męzem. Barszcze jedza ot tak, kojarzą im się z kuchnia i babci. A ja bym chciała coś nowego, cche ich czyms zaskoczyc! Słyszałam o zupie serowej - ktos wie jak ugotowac? słyszałam tez o zupie pieczarkowej z sercem i cebulką, albo o samej cebulkowej. Prosze o przepisy jesli ktos zna jakies super zupy!
pozdrawiam
Dorota

Odnośnik do komentarza

ja ci mogę polecić zupę paprykową. Jest fajna bo po pierwsze ma kolor, po drugie jest pikantna i rozgrzewa. A oto przepis:
5 niedużych ziemniaków
1 cebulka
1-2 ząbki czosnku
po 1/2 papryki żółtej, czerwonej, zielonej
1 duży pomidor
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki
1łyżki oliwy
1l bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego (jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać nieco wody)
płaska łyżeczkę słodkiej papryki i 1/3 ostrej ( rzecz gustu jak kto lubi ostro jeść)
1 łyżeczka świeżego oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego
ew. po 1 łyżce śmietany na porcję

Wszystkie warzywa obrać, i pokroić w mniej więcej taką samą kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać czosnek i ziemniaki, obsmażyć. Następnie zasypać mieloną papryką oraz mąką i smażyć przez chwilę mieszając, po czym zalać bulionem i gotować na małym ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać pokrojoną paprykę, posiekanego pomidora i oregano. Gotować jeszcze do czasu aż papryka zmięknie, doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Podawać z kleksem śmietany przybraną paseczkami surowej papryki i listkami natki pietruszki.
Mnie i mojemu mężowi smakuje. Oczywiście jeśli nie chcesz dodawać mąki nie musisz, zupa będzie bardziej płynna

Nie możemy być odporni na ból, jeśli mamy coś, co żal by nam było utracić

Odnośnik do komentarza

ja robię czasem zupę cebulową z grzankami. Ten przepis jest ze stronki tylko nie pamiętam jakiej:
Masło i oliwę rozpuszczamy na patelni. Dodajemy cebulę i dusimy ją na małym ogniu ,przyrumieniona posypac maka. Cebula ma mięknąć powoli. Mieszamy co jakiś czas.
Kiedy cebula zmięknie i stanie się złotobrązowa (od tego zależy ostateczny kolor zupy), dodajemy wywar, tymianek, sól i pieprz. Gotujemy 30minut, a w tym czasie przygotowujemy grzanki:
bagietkę kroimy na kromki, na każdej układamy ser, posypujemy papryką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut, aż ser zacznie się topić.
Gotową zupę wlewamy do miseczek. Na wierzchu układamy grzankę z serem.

Straszna rzecz ta pamięć kobieca! Oscar Wilde — Portret Doriana Graya

Odnośnik do komentarza
Gość MoNiQuE_

Może spróbuj zupy krem, np z brokułów, kalafiora albo dyni. Inna konsystencja zupy to też zawsze odmiana dla dzieci :-)

Takie zupy nie są trudne, wystarczy wszystko zetrzec ręcznie albo jeszcze lepiej - skorzystać z elektroniki, dobrze doprawić i gotowe. I gryzienia nie ma za duzo... :-)

Odnośnik do komentarza
Gość nitka2382993

a ja podam przepisik na moja ostatnio ulubiona zupe francuska
,, zupa pesto''
Najpierw przygotowujemy sos pesto, nie kupowac gotowego bo paskudztwo.
Tak wiec na sos pesto;
Bedzie potrzebna swierza bazylia, jak kupujesz w supermarkecie to jest w doniczkach to tak ze dwie te doniczki. Bazylie zerwac, razem z lodygami sparzyc ok 5 sekund i od razu wsadzic do zimej wody zeby nie stracila koloru. Potem odsaczamy bazylie na sitku i wrzucamy do blendera.
dodajemy 4 szczypty soli, 4 szczypty czarnego mielonego pieprzu i 4 duze zabki pokrojonego czosnku. Zalewamy to odrobina wody i dodajemy pól szklanki oliwy z oliwek ( nie oleju). Wszystko miksujemy na gladka mase.
I sos pesto gotowy!
Dalej na dwóch lyzkach oliwy podsmarzamy ponizsze warzywa:
1 marchewka duza pokrojona w kostke
3 garsci fasoli szparagowej mrozonej
2 lyzki mrozonego groszku zielonego
2 pory, wymyte, pokrojone w kostke
0.5 cebuli pokrojonej w kosteczke
1 duza cuknia lub 2 mniejsze pokrojone w kostke tak ok. 1 cm.
Kiedy poddusimy warzywka ok 5 minut . Dodajemy 2 kostki rosolowe i zalewamy woda, tak aby woda zakryla nam cale warzywka ponad 4 cm.
Gotujemy nasze warzywa do miekkosci. Pod koniec dodajemy nasz sos pesto . Zdejmujemy zupe z ognia i juz na sam koniec zcieramy do zupy ser zólty ok. 100 gram.
zupke podajemy z pieczywem czosnkowym np. bagietka.
My z mezem wcinamy ta zupe jak tornado.

Zupe podaj

Odnośnik do komentarza

witam !
czytam każdy post napisany przez was i są bardzo smaczne i ciekawe ja sama uwielbiam gotować ,piec i wymyślać coś nowego , a jeśli chodzi o rosół jeżeli wyjdzie mi tłusty to ja robię w ten sposób że zbieram łyżką tłuszcz z rosołu do salaterki i chowie do lodówki i potem jak gotuje zupę to ten tłuszcz zebrany z rosołu dodaję do zupy zależy ile tam potrzebuje

Odnośnik do komentarza

Zupa brokułowa:

Brokuł
2 marchewki
Kawałek selera
Kawałek pietruszki
1 duży ziemniak
1 cebula

Mieszamy składniki oprócz brokułu i gotujemy do miękkości. Można na mięsie, można na kostakach rosołowych. Dodajemy liść laurowy, lub 2 tak samo ziele angielkie. Na koniec dodajemy brokuł( poprzednio porozdrabniany na mniejsze części). Solimy, pieprzymy do samku, dodajemy zmieloną gałkę muszkatałową( tyle, aby zrobił się wyrazisty smak w zupie dzięki niej) .Jak wszytsko bedzie już miękkie gnieciemy blenderem na krem. Świetnie pasuje z grznkami, można bez.

Smacznego!

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...