Forum Interpretacja badania krwi

Interpretacja wyniku badania krwi

~hu...ia

~hu...ia

wyszlo mi w badaniach krwi got-ast 74 i gpt-alt91 przytym nie pilem w ostatnim czasie duzych ilosci alkocholu

~Krzysztof Kurc

~Krzysztof Kurc

Wiekszość wyników mam dobrych ale martwi mnie wyniki 1) % Granulocyty 82,2

~laurad

~laurad

Na podstawie podanego opisu nie można odpowiedzieć na pytanie czy to nowotwór czy zapalenie. Prawidłowa diagnoza może być postawiona w gabinecie lekarskim po przeprowadzeniu pełnego wywiadu z pacjentem. Może warto powtórzyć badania, jeśli wskazują, że wszystko jest w porządku a jednak odczuwane są dolegliwości. Pozdrawiam

~asiula76mk

~asiula76mk

w wyniku z badania moczu mam leu 500/ul a ery 25/ul,to chyba nie jest właściwe???proszę o odpowiedz

~urszula9

~urszula9

Nie podałaś żadnych informacji o sobie, chociażby takich jak wiek i symptomy, które odczuwasz. Czy pokazałaś wyniki badań lekarzowi, który zalecił ich wykonanie? Czy nie udzielił ci żadnych informacji?

~atyma123

~atyma123

zy to anemia? i co jeszcze można badać w kierunku ? HGB 10,8 HCT 36,3 WBC 10,4 MCH 25,5 MCHC 29.8 ALAT 12 żelazo 16 TIBC 441 Aneta

~piotr30

~piotr30

A czy nie konsultowałaś się jeszcze z lekarzem, by pokazać mu wyniki badań, które zalecił?

~oleczka25

~oleczka25

Witam,
bardzo proszę o interpretację wyników. Jestem po zakrzepicy żył głębokich później poroniłam 3 razy, mam kołatania serca zawroty głowy i zadyszkę.
Leukocyty 4,8 tys/

~piotr30

~piotr30

Witam, najwłaściwsza osobą, by zinterpretować wyniki badań jest lekarz, który zalecił badanie. On najlepiej zna Twój przypadek i ma możliwość wglądu do Twojej karty. Nie zwlekaj z wizytą. Pozdrawiam

~Asiulka_

~Asiulka_

Witam, mam 23 lata robilam ostatnio badania i nie wiem co o nich myśleć WBC- 13,24 RBC - 5,14 HGB - 15,8 HCT - 45,1 oraz rozmaz -pomiar automatyczny NEUT - 8,14 LYMPH - 3,66 MONO - 0,86 bardzo proszę o odpowiedź. pozdrawiam

~megi128

~megi128

bardzo proszę o interpretacje wyników badań lat :17 płeć:kobieta erytrocyty wynik 5,33 norma 4,00 - 5,00 hematokryt wynik 47,8 % norma 36,0-47,0 MCV średnia objętość RBC wynik 89,7 fL norma 80,0-97,0 RDW-zmienność objęt. RBC wynik 13,8 norma 10-14,5 hemoglobina wynik 16,2 norma 12,0-16,0 MCHC-średnie stężenie HGB wynik 33,9 norma 32,0-36,0 MCH-średnia waga HGB wynik 30,4 norma 27,0-34,0 płytki krwi wynik 252 norma 150-400 MPV -średnia objętość PLT wynik 12,1 norma 8,0-11,0 WBC-leukocyty wynik 8,8 norma 4,0-10,0 LYMPH-ilość limfocytów wynik 3,0 norma 1,2-4,1 MON-ilość monocytów wynik 0,82 norma 0,00-8,00 NUE-ilość neutrofili wynik 4,7 norma 1,8-7,7 EO-ilość eozynofili wynik 0,23 norma 0,00-0,80 BAS-ilość bazofili wynik 0,10 norma 0,00-0,20 LYPH%-udział procentowy wynik 34,3 norma 20,0-50,0 MON%-udział procentowy wynik 9,3 norma 1,7-9,0 NEU%-udział procentowy wynik 52,7 norma 45,0 -70,0 EO%-udział procentowy wynik 2,6 norma 0,0-5,0 BAS%-udział procentowy wynik 1,1 norma 0,0-1,5

~ewap

~ewap

Najlepszą interpretację badań jest w stanie wykonać lekarz, który będzie miał dostęp do całej dokumentacji i pełnej wiedzy o tobie.

~Matekth

~Matekth

Proszę o analizę wyników badań naszego 3.5 letniego syna.
WBC 6,6
RBC 4,12
HGB 11,6
HCT 35,0
MCV 85,0
MCH 28,2
MCHC 33,1
PLT 399
Lymph % 46,3
MXD % 8,4
Neut % 45,3
Lymph 3,1
Mxd 0,6
Neut 2,9
RDW - CV 14,7 %
PDW 9,7
MPV 8,3
P-LCR 13,3

Rozmaz

Pałeczkowate 4%
Podzielone 50%
Kwasochłonne 2%
Zasadochłonne 1%
Limfocyty 40%
Monocyty 1%

Biochemia

Bilirubina całkowita 0,3
AlAt 14
AspAt 31

Martwi nas troche wynik wysokiego PLT w poprzednich miesiącach wynosił

Styczeń PLT 393 Lymph % 17 Lymph 1,8
Luty PLT 369 Lymph % 25,9 Lymph 1,7

Pozdrawiam

~DoctorQuinn

~DoctorQuinn

Witam!
Górna granica normy płytek wynosi 400 tys/mm3, co oznacza, że nie powinna się Pani niepokoić tymi wynikami. Są one zdecydowanie prawidłowe. Pozostałe wyniki również są w normie. Warto jednak badania za jakiś czas powtórzyć

DoctorQuinn

DoctorQuinn

Witam!
Wzrost aktywności ALT i/lub AST może oznaczać:
- stłuszczenie wątroby w wyniku otyłości, zaburzeń gospodarki tłuszczowej, niewłaściwej diety, nadużywania alkoholu, cukrzycy,
- przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby na tle zakażenia wirusem typu B lub typu C,
- autoimmunologiczne zapalenie wątroby,
- toksyczne polekowe uszkodzenie wątroby, jeżeli przyjmujesz leki mogące wywołać taką reakcję, np. leki przeciwgruźlicze, antyarytmiczne, hormony płciowe i inne,
- alkoholową chorobę wątroby.
Proszę zatem skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu, który pokieruje dalszą diagnostyką i ewentualnie leczeniem.

25895 doctorquinn Kobieta, 27 lat, Lublin
~ma...ka

~ma...ka

Proszę bardzo o zinterpretowanie moich wyników badan. Co one oznaczają? Czy jest wszytsko w porządku? Z góry bardzo dziękuje
badania krwii

leukocyty 4.1 , erytrocyty 4.2 , hemoglobina 11.3, hematokryt 37, mcv 88, mch 27, mchc 30,8, plytki krwi 274, rdw-cv 20.1, MPV 9.5, NEUTROFILE 1.67, LIMFOCYTY 2.03, MONOCYTY 0.31, EOZYNOFILE 0.09, BAZOFILE 0.0, NEUTROFILE 40.5, LIMFOCYTY 49.3, MONOCYTY 7.5, EOZYNOFILE 2.2, BAZOFILE 0.5, OB (ICD -9: C59) 20

badania moczu (ICD-9 : A01)

przejrzystosc lekko mętny
barwa zółty
cięzar własciwy - 1,020
pH - 6.0
GLUKOZA - NIEOBECNA
KETONY - NIEOBECNE
UROBILINOGEN - W NORMIE
BILIRUBINA - NIEOBECNA
BIAŁKO - NIEOBECNE
AZOTYN - NIEOBECNE
ERYTROCYTY OBECNE
LEUKOCYTY W NORMIE

osad moczu (ICD-9 :A19)

NABLONKI PŁASKIE - LICZNE
LEUKOCYTY -- 1-3
ERYTROCYTY ŚWIEŻE - OBECNE
8-13 wpw
PASMA SLUZU - D LICZNE
BAKTERIE - NIELICZNE
KOMORKI DROZDZY - POJEDYNCZE
AST (ICD - 9: I19) --17
ALT (ICD -9 : I17) -- 11

Sod (ICD - 9: --) - 139
Potas (ICD-9: --) - 4,89

ŻELAZO (ICD-9: 095) - 20,6

TSH (ICD - 9:L69) 1,500

~to...wa

~to...wa

Bardzo proszę o interpretację wyników krwi u 12 letniego chlopca:
LEUKOCYTY 7,6
ERYTROCYTY 4,9
HEMOGLOBINA 13,5
HEMATOKRYT 38,
MCV 77,
MCH 28,
MCHC 35,9
PŁYTKI KRWI 317,
RDW-CV 13,
PDW 12,
MPV 10,10
P-LCR 26
GRAN. SEGMENTOWANE 36
GRAN. KWASOCHŁONNE 4
LIMFOCYTY 50
MONOCYTY 10
SÓD 145
POTAS 4,36
MAGNEZ 2,28
ŻELAZO 49
CRP 1,01
GLUKOZA 85
WYNIKI MOCZU - W NORMIE

~ro...13

~ro...13

Witam, bardzo proszę o interpretacje wyniku morfologi. Dokładnie chodzi mi o parametry PDW i P-LCR, oraz w rozmazie krwi met. Schilinga mam podwyższone monocyty, o czym to może świadczyć ? czy w związku z tym że te parametry są zawyżone, czy powinienem sie zacząć martwić, że być może w moim układzie krwiotwórczym dzieje się coś nie dobrego??? Dodam że czesto miewam temp ciała do godz. 18. 37.0stopni C. czesto bywam zmeczony (przemeczony) i mam powiekszoną sledzione (USG- 15cm) waże 90kg i 190cm wzrostu. Czy może to swiadczyć o np.chłoniaku lub innej chorobie krwi. Pełny obraz morf. :
Leukocyty 6,2 tys/µl 3,8 10,0 N
Erytrocyty 5,8 mln/µl 4,2 6,0 N
Hemoglobina 17,6 g/dl 14,0 18,0 N
Hematokryt 52 % 40 54 N
MCV 89 fl 80 99 N
MCH 30 pg 27 35 N
MCHC 34,1 g/dl 32,0 37,0 N
Płytki krwi 202 tys/µl 140 440 N
RDW-SD 43,0 fl 35,1 43,9 N
RDW-CV 13,4 % 11,6 14,8 N
PDW 17,7 fl 9,0 17,0 H x
MPV 12,7 fl 9,0 13,0 N
P-LCR 45,7 % 13,0 43,0 H x
PCT 0,3 % 0,2 0,4 N
Neutrofile 2,98 tys/µl 2,50 7,00 N
Limfocyty 2,37 tys/µl 1,00 3,50 N
Monocyty 0,59 tys/µl 0,00 1,68 N
Eozynofile 0,29 tys/µl 0,10 0,50 N
Bazofile 0,0 tys/µl 0,0 0,1 N
Neutrofile 47,8 % 40,0 70,0 N
Limfocyty 37,9 % 20,0 45,0 N
Monocyty 9,4 % 0,0 14,0 N
Eozynofile 4,6 % 1,0 5,0 N
Bazofile 0,0 % 0,0 2,0 N

Rozmaz krwi met. Schilinga
Gran. segmentowane 53 % 40 70 N
Limfocyty 33 % 20 45 N
Monocyty 9 % 3 8 H
Gran. kwasochłonne 4 % 1 5 N
Gran. zasadochłonne 1 % 0 1 N
OB 2 mm/h 0 12 N
Badanie ogólne moczu Przejrzystość przejrzysty
Barwa żółty
Ciężar właściwy =1.030 g/ml 1,015 1,030
pH 5,5 5,0 7,0 N
Glukoza nieobecna mg/dl
Ketony nieobecne mg/dl 5
Urobilinogen w normie mg/dl 1,0
Bilirubina nieobecna
Białko nieobecne
Azotyny nieobecne
Erytrocyty w normie
Leukocyty w normie
Osad moczu Nabłonki płaskie nieliczne
Leukocyty 0-1 wpw 0 5
Erytrocyty świeże 1-3 wpw 0 5
Kryształy szczawianu wapnia d liczne
CRP, ilościowo CRP 1,0 mg/l 0,00 5,00

~pi...73

~pi...73

Mam wysokie leukocyty 12,4,Ht 45,9,MCV 96,5,Neurofile 9,00 zelazo 159 oraz pH w moczu 7,5.Mam 39 lat.Co to oznacza?

~Sysunia

~Sysunia

Witam. Otrzymałam wyniki krwi i od roku mam prawie takie same, otóż MONO% podwyższone a RDW obniżone. Co to może znaczyć? Dodam, że CZĘSTO czuje ból jajnika, ale ginekolog stwierdził, że jest wszystko ok., pewnie ból owulacyjny. Staramy się o dziecko... a wizyta dopiero za tydzień. Proszę o opd...

~a...

~a...

Witam

Proszę o interpretację morfologii: HTC 38,7%; RBC 4,5 10^12L; HGB 12,54g/dl; MCV 86,0 fl; MCHC32,37g/dl; MCH 27,85pg; WBC 4,8 10^9/L; NEU 2,13 10^/L; NEU% 44,1%; LYM 2,21 10^9/L; LYM% 45,7%; MONO 0,32 10^9uL; MONO% 6,7%; BASO 0,01 10^9L; BASO% 0,2%; PLT 280 10^9L; PDW 17,0fl, MPV 10fl; PCT 0,28%; RDW 13%.
Z góry dziękuję

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij