Forum Interpretacja badania krwi

Interpretacja wyników badania moczu

rin

rin

Witam, prosze o interpretacje wyników moczu,o czym one moga swiadczyć?
-przejrzystosc - l.mętny
-nabłonki płaskie - liczne
-leukocyty- 5-10
-pasma śluzu - d liczne
-bakterje - liczne
Z góry dziękuje.

7529 rin Mężczyzna, 0 lat
NikMag

NikMag

Ja za bardzo nie pomogę ale u mnie jak pojawiły się bakterie i nabłonki w moczu to mnie odesłano do rodzinnego żeby to wyleczyć. Pare dni później dopadły mnie pierwsze objawy zapalenia pęcherza.

303 nikmag Kobieta, 30 lat, Kraśnik
Lek. Piotr Raganowski

Lek. Piotr Raganowski

Odpowiedź eksperta

Witam rin,

-nabłonki płaskie - liczne
najczęściej świadczą o stanie zapalnym dróg moczowych.
-leukocyty- 5-10
powinno, być ich do 5. Także kolejny czynnik sugerujący-iż masz jakiś stan zapalny.
-pasma śluzu - d liczne
> -bakterje - liczne

Wszystkie powyższe wyniki wskazują, że prawdopodobnie masz jakiś stan zapalny dróg moczowych. Można wykonać dodatkowo posiew aby sprawdzić, jaki patogen jest odpowiedzialny za to wszystko:)
Często nie wykonuje się posiewu tylko daje się od razu Furaginę.
przejrzystosc - l.mętny- kolejny czynnik świadczący o stanie zapalnym.

A masz jakieś dodatkowej objawy??
Może zaistnieć tzw. bezobjawowy bakteriomocz. tzn. są wykładniki zapalenia w analizie moczu, bez objawów przedmiotowych i podmiotowych, który najczęściej leczymy: u kobiet w ciąży, przed operacjami urologicznymi.

Pozdrawiam Piotr

83776 lek-piotr-raganowski Mężczyzna, 29 lat, Stalowa Wola
~ka...il

~ka...il

Witam Panie doktorze i dziękuje za odpowiedź.

Do badań skłoniły mnie podejrzenia celiaki.Nigdy wcześniej nie miałam problemów ze sprawami ginekologicznymi tego typu.Ostatnio przy oddawaniu moczu strasznie bolał mnie dół brzucha.Niedawno przestałam karmić piersią i czekam na miesiączke której przez ponad rok karmienia nie miałam,nadal jej nie mam.Mam od ok 2 tyg. bóle takie jak na miesiączke właśnie.Całkiem nie dawno zakończył mi się ok 2 tygodniowy bardzo obfity śluz koloru raz mętnego białego i,raz przeźroczystego.
Po porodzie, mimo młodego wieku ,nacięcia krocza i dziecka ważącego niewiele ponad 3 kilo (mam28lat)obniżyly mi się narządy.Miewam wieczorami straszne bóle,że kroku zrobić nie mogę.Ciągle czzuje uczucie parcia,nawet jak mówie,nie wspominając o kichaniu ,śmianiu się.Strasznie cierpie z tego powodu.Byłam u ginekologa raz z tym ,ale powiedział,że to są uroki kobiety ,która rodziła :(.Serdecznie prosze Pana doktora o opinie i rade,niezmiernie wdzięczna...rin.

~pa...ka

~pa...ka

Witam zrobiłam ostatnio ogólne badanie krwi i moczu.Krew wyszła bez zastrzeżeń ale w moczu coś nie tak miałam 20-25 krwinek białych.Lekarz przepisał mi lek cipromex i potem znów zrobiłam badanie wyszło mi 25-40...wiec zlecił mi posiew i okazało się ze bakterii nie mam niby wszystko w porządku wiec co mi jest...?

~Emila 3465

~Emila 3465

co to znaczy,kiedy w moczu sa obecne azotyny 6,0,leukocyty 25-30 i erytrocyty świeże 10-12?Badanie robiłam,żeby istalić,czy mam kamień na nerce.

~AnnuLka54

~AnnuLka54

Badanie ogólne moczu:
Kolor żółty
ciężar właściwy 1,025
pH 5 (5,5-6,5)
Leukocyty neg
Azotyny neg
Białko neg
Cukier norm
Ketony neg
Urobilinogen norm
Bilirubina neg
Erytrocyty 10/ul

Osad moczu
nabłonki płaskie bardo liczne wpw
Leukocyty 0-1 wpw (1-4)
Erytrocyty świeże 1-3 wpw (0-1)

OB 20

WBC 9,9 (4,1-10)
RBC 4,77 (3,8-5,8)
hgb 15 (11-16,5)

HCT 41,4 % (37-49)
MCV 86,8 fl (77-93)
MCH 31,4 pg (27-32)
MCHC 36,2 g/dl (32-37)
PLT 237 (140-440)
LYMPH% 26,6 % (20-45)
MIX% 3,9% (4-11)
NEUT% 69,5 % (40-70)
LYMPH 2,6
MIX 0,4
NEUT 6,9
RDW-SD 35,6 fl (37-54)
PDW 13,2
MPV 11
P-LCR 33,4 %

Z góry dziękuję

Nerkos

Nerkos

Wczoraj byłem na badaniach, dziś u lekarza konsultowaliśmy je. Niby wszystko w normie ale jakieś próby wątrobowe troszkę ponad normę ale lekarka dodała że w tym wieku to trochę niepokojące (mam 23 lata na dzień dzisiejszy). Powiedziała mi że może to być szczelina odbytu dlatego jutro umówiła mnie na wizytę w przychodni u chirurga który ma mnie wybadać a jeśli nic nie wykryje to niby czeka mnie kolonoskopia.

Dodam zdjęcia z wynikami badań oraz skierowanie.
Nie wiem co w tym skierowaniu do końca pisze domyślam się że "krwawienie z dolnego odcinka..." (tutaj niezrozumiały dla mnie tekst) a potem "szczelina odbytu (?)" może ktoś się doczyta o czego dolny odcinek chodzi.

Jeśli faktycznie mam szczelinę odbytu czy coś z jelitem/wątrobą to może to powodować że bolą mnie okolice nerek (głównie po lewej stronie) lub z lewej (rzadziej z prawej) strony pod żebrami czuje lekki ból, ssanie w tym miejscu a czasami nawet chyba ciepło pod lewymi żebrami oraz ból brzucha, nóg, rąk, stawów w kończynach, lekkie drętwienie/skurcze/osłabienie kończyn czy ból w okolicach krocza/pachwin?
Czasami mam wrażenie też że mam wilgoć w okolicach lewych żeber lub w okolicach odbytu i ud.

PS: czy kolonoskopia jest bolesna? Bo widziałem różne opinie a wiem że można dostać znieczulenie miejscowe i ogólne (z czego bym się skłaniał ku tej drugiej opcji) i czy te znieczulenia są darmowe i lekarz ma prawo na prośbę pacjenta dać takie znieczulenie?

Wynika badań w załącznikach:

93263 nerkos Mężczyzna, 25 lat, Śląsk
~KIKAA

~KIKAA

Dzień dobry!Zrobiłam ogólne badanie moczu i gdyby koś się na tym znał to proszę o pomoc w interpretacji :)
Barwa jasno-żółta
Klarowność- przejrzysty
PH- kwaśny
Ciężar właściwy -1020.00 g/l
Białko -nieobecne
Glukoza -nieobecna
Urobilinogen -Lekkowzmożony
Ciała kotenowe -nieobecne
Osad - Nabłonki płaskie: liczne wpw
Nabłonki okrągłe: 0-1 wpw
Leukocyty: 1-2 wpw
Erytrocyty :1-2 wpw
Erytrocyty świeże : 0-1 wpw
Bakterie: pojedyńcze wpw
Inne składniki: skąpy śluz

jtp10

jtp10

Witam.
moje wyniki badania ogólnego moczu - barwa ciemnożółta, przejrzystość mętny, PH 5,0 ciężar włąściwy 1,030
białko obecne, glukoza (L43) nieobecna, urobilinogen w normie, bilirubina nieobecnaciała ketonowe ślad, leukocyty umiarkowane, krew ślad
Mikroskopowy osad moczu (A19)
nabłonki płąskie bardzo liczne, leukocyty liczba (C30) 5-10, erytrocyty 2-5, kryształy szczawianu wapnia nieliczne, moczany bezpostaciowe liczne, bakterie dość liczne, pasma śluzu liczne, białko w moczu 52,2 mg/dl.
Proszę o interpretacje, Dziękuje

95428 jtp10 Kobieta, 22 lata, Warszawa
~mgmg

~mgmg

To może być stan zapalny (leukocyty) i to raczej nerek niż pęcherza moczowego (białko).
Idź do lekarza.

~CiociaSmiglo

~CiociaSmiglo

witam. Dzisiaj dostalam wyniki badania ogolnego moczu. I zastanawia mnie pare pozycji:
przejrzystosc- lekko metny
leukocyty- 100 leuk./ ul?
azotyny- dodatni
ciala ketonowe- 15 mg/dl
erytrocyty- 10 erytr./ul?

ponadto w osadzie moczu wykryto nablonki plaskie dosc liczne
leukocyty 20-40 wpw
pasma sluzu dosc liczne
bakterie dosc liczne

Poszlam do lekarza poniewaz zauwazylam krew przy koncowej fazie wydalania moczu oraz bol. Lekarz przed wykonaniem badan moczu przepisal mi furagin ktory pomogl mi juz na 2 dzien, krwi nie ma, bol ustapil.
Czy mam sie czym przejmowac jesli chodzi o powyzsze wyniki? Nie ukrywam, ze sie bardzo stresuje, dzisiaj sroda a wizyte u lekarza mam w piatek. Z gory dziekuje za odpowiedz.

~mgmg

~mgmg

wyniki ogólnie świadczą o zakażeniu układu moczowego, na co jesteś leczona. Objawy ustąpiły, znaczy lek działa. Spokojnie czekaj na wizytę.
Po zakończeniu leczenia lekarz zleci ponowne badanie moczu.

~CiociaSmiglo

~CiociaSmiglo

Zastanawiaja mnie takze wyniki cial ketonowych. Przyczyna moze byc wczesniejsze (sprzed 3 dni od oddania probki) dosc spore spozycie alkoholu oraz niedawna utrata wagi (1-2 kg)?

~mgmg

~mgmg

Przyczyną może być odchudzanie i gorączka. O cukrzycy pewnie wiesz, ale nie jest tak, że ciała ketonowe=cukrzyca. Alkohol chyba nie wpływa po 3 dniach.

~Proszeoodpowiedz

~Proszeoodpowiedz

Witam!
W kwietniu skończyłem 15 lat i od 11 lutego tego roku bolą mnie kości i chyba też mięśnie, nie wiem dokładnie czy mięśnie ale kośći napewno, ponieważ kości są strasznie blisko miesni, przez co czasami mysle tez ze bolą mnie mięśnie, a także mam czasami drgania mięśni ale zacząłem brać magnez i teraz mam rzadko.
Na początku zaczął mnie boleć prawy bark potem lewy, lecz po jakims czasie przestały i zaczęły inne kości takie jak żebra czy tez nogi a do teraz bóle barków wracają a także żeber czy też nóg. Nie wiem czy to ważne ale mam też Chorobe osgooda-schlattera. Nie bede tu wymieniać gdzie mnie boli dokładnie bo jest to czasami w tylu miejsach ze nie pamietam. Bolą mnie jeszcze kości przy zginaniu się lub jakichś czynnościach. Byłem u lekarza który zrobił mi padanie krwi i moczu i wyniki były dobre a lekarz rodzinny powiedział ze po prostu rosnę, nie wierze w to anii troche i jeśli ktoś w odpowiedzi też tak napisze też mu nie uwierze, bo to nie boli słabo i strasznie to irytuje w szkole i nie wierze by to było przez rośnięcie a wgl mam chyba ok. 1.82 i wątpie ze urosne jeszcze. Nie mówie już o niczym matce bo nie chce ją martwić a jest to ból bardzo częsty. Czasami też mam nagły i silny ból którejś z kości i ostatnio podczas wstawanie boli mnie kręgosłup lędźwiowy. Prosze o odpowiedz chociaż wiem ze nikt nie odpowie.

~Kandulix

~Kandulix

Witam, właśnie odebrałam wyniki badania ogólnego moczu. Przedstawiam, co mnie zaniepokoilo: pH 6.5 ciężar 1.010 bialko: 30 mg/dl leukocyty: 75 leu/ul poza tym wszystko w porządku, natomiast w osadzie: nabłonki wielokatne nieliczne, leukocyty: do 10 wpw, erytrocyty wyługowane: 0-2wpw, erytrocyty świeże:0-2 wpw. Proszę o interpretację. Dodam, że od stycznia często "odwiedzalam" szpital z powodu bolacych nerek.

~kgł

~kgł

Proszę o interpretację wyników badania moczu, badanie robiłam ponieważ bolał mnie pęcherz, pieczenie częstomocz, jednak czasem zdarzało się tak, że mimo parcia na pęcherz mocz nie leciał. Wczoraj mocniejszy ból przy oddawaniu moczu.
Badanie ogólne moczu
Przejrzystość lekko mętny

Barwa słomkowy

Ciężar właściwy 1.025 kg/l 1,015 1,030 N

pH 5.5 5,0 7,0 N

Glukoza nieobecna

Ketony nieobecne mmol/l 0,00 0,50

Urobilinogen w normie µmol/l 16,0

Bilirubina nieobecna

Białko nieobecne

Azotyny nieobecne

Erytrocyty w normie

Leukocyty obecne

Osad moczu
Nabłonki płaskie liczne

Leukocyty 50-70 wpw 0 5

Erytrocyty świeże 1-3 wpw 0 3

Bakterie nieliczne

~Barbra85

~Barbra85

Proszę o interpretację wyników:
Odczyn: 6,0
Ciężar właściwy: >1,025
Białko: neg
Cukier: neg
Urobilinogen: norm 0,1mg/dl
Bilirubina: neg
Nitrite: neg
Leukocyty: + 25WBC/ul
Erytrocyty: neg
Ketony: neg

Osad moczu:
Nabłonki płaski: nieliczne w prep
Leukocyty: 4-6 wpw
Bakterie: nieliczne w prep

Badanie krwi(tak przy okazji):
Kreatynina(Surowica): 0,77 mg/dl
eGFR wg wzoru MDRD: powyżej 60 (ml/min/1,73^2)
Sód(Surowica): 139,4 mEg/l
Potas(Surowica): 4,09 mEg/l

Dodam że w poniedziałek 11 miałam zatrzymanie moczu i mam 1 nerke

~kisiaa

~kisiaa

hej, mam 20 lat, od 2 miesiecy mam problemy z pecherzem. wtedy bralam furaginum, bo mialam zakazenie ukl moczowego, ale nie pomoglo i lekarz znowu mi przepisal furaginum. to moje wyniki z wczorajszego badania:

barwa c.żółta
przejrzystosc zupelna
ciezar 1,020
nablonki plaskie dosc liczne
leukocyty 10-20
erytrocyty 0-2
pasma sluzu bardzo liczne
bakterie nieliczne
pozostale w normie